Administrație Favorite 

CUM SE CALCULEAZĂ ȘI SE FACTUREAZĂ: Turbo-măturătorii Polaris Constanța acționează pe străzile municipiului Slobozia

RITM. Oficialii operatorului de salubritate Polaris Constanța susțin tarifele pentru măturatul pe străzi prin calcule ce sfidează bunul simț și realitatea. În acte, un măturător reușește ca vreme de 8 ore, fără nicio secundă de întrerupere, să măture o suprafață de 8.000 mp.

Polaris Constanța, operatorul de salubritate lipit de buzunarele cetățenilor din Slobozia, și-a majorat din nou tarifele.

Acum este vorba de operațiunile de măturat manual, măturat mecanizat, răzuit manual rigole, întreținere diurnă a curățeniei, colectare, transport și depozitare deșeuri stradale, stropit și spălat mecanizat pe străzi. Noile tarife întră în vigoare cu 1 noiembrie.

Prăfuit public oferit de Polaris cu 30% mai scump 

Operatorul de salubritate Polaris Constanța a solicitat o majorare cuprinsă între 16 și 33,6% a tarifelor. Creșterile cele mai mari apar la măturatul stradal pe timp de zi, cu un tarif majorat cu 30,2%, de la 15 lei la 19,53 lei, fără TVA, pentru 1.000 mp.

Cu peste 30% se majorează și tarifele pentru stropit și spălat mecanizat pe străzi, operațiuni rare în realitate dar destul de prezente în documente. 25 lei în plus, adică 150,08 lei, fără TVA, costă din această lună colectarea, transportul și depozitarea unei tone de deșeuri stradale.

Noile tarife au fost solicitate consilierilor municipali din Slobozia, singurii ce pot decide dacă operatorul de salubritate poate primi dreptul de a factura la tarife majorate.

Dintre aleșii locali prezenți la ședință doar doi au sesizat modul ciudat de calcul făcut de reprezentanții Polaris și înghițit de funcționarii Primăriei Slobozia.

Consilierul Gheorghe Rafael (ALDE) a contestat calculul prezentat de Polaris Constanța care a cerut 40 lei/1000 m la măturatul stradal de noapte, dublu față de tariful de zi.

Nu știu cum ați ajuns la această calculație la măturatul pe timp de noapte. Avem o suprafață de aproximativ 37.000 mp pentru măturat de noapte. Cu sporul de 25% pentru activitate de noapte am fi ajuns la un tarif de maxim 30 lei, nu la 40 lei.”, a sesizat consilierul local.

La rândul său, Robert Bocu (PNL) a remarcat că în calculația de preț nu există numărul de ore tarifate pe timp de noapte și acest lucru influențează în mod clar noile tarife solicitate de Polaris Constanța.

Recorduri mondiale la măturat manual la Polaris Constanța

Prezent la ședință pentru a-i convinge pe consilierii municipali cât de cinstite sunt calculele făcute de Polaris Constanța, director Adrian Picoiu a justificat creșterile de preț prin majorarea salariului minim pe economie și prin plata unor costuri suplimentare cu aducerea la muncă a măturătorilor.

Noi nu susținem măturatul de noapte, aducem personal de departe și trebuie să închiriem transport. Mai este și sporul de noapte de 25% prevăzut de codul muncii. Lumea nu știu cât o să vină să lucreze noaptea.”, s-a plâns Picoiu.

Pentru a-i impresiona pe consilierii locali, directorul Polaris a spus că fiecărui măturător îi revin 8.000 mp pe ora de măturat. Cum nu toți aleșii locali sunt tâmpiți și mai stăpânesc matematica, omul a sucit-o și a redus suprafața de măturat la 8.000 mp pe opt ore de măturat. Chiar și așa cifrele sunt halucinante și demne de Cartea Recordurilor.

La un program de opt ore, după cifrele oficiale ale Polaris Constanța, un angajat, fără să se oprească nici măcar o singură secundă în timpul programului, are un ritm de măturat științifico-fantastic.

8.000 mp în opt ore, adică 1.000 mp într-o oră, adică peste 16 mp pe minut, undeva la un metru pătrat la patru secunde!

Da, ați citit bine, Polaris calculează și facturează către Primăria Slobozia un măturat stradal de zi la acest ritm imposibil de atins de un măturător.

Măturător Polaris care, în afară de ridicat praful de pe jos și trimis în plămânii și pe hainele trecătorilor, se mai și oprește din dat cu mătura măcar pentru a ocoli câte o mașină parcată ori a urca și coborî de pe trotuar, fără a lua în calcul pauza de țigară ori de băut apă.

După calculele fantasmagorice ale Polaris Constanța, suprafața totală de 37.000 mp ce trebuie măturată se poate acoperi de doar cinci măturători într-un program de 8 ore.

Ori, în aceste condiții, de ce Polaris susține că nu se poate descurca în acest moment cu 27 de măturători încadrați? În ciuda calculelor ce sfidează logica și matematica, consilierii municipali au acceptat majorarea tarifelor începând cu 1 noiembrie. Votul decisiv a fost dat de echipa de consilieri PSD.

 

Related posts