ATENŢIE, NI SE PREGĂTEŞTE CEVA! Vivani Salubritate vrea să transforme Slobozia în groapa de deşeuri periculoase ale României
DEMERS. Vivani Salubritate a solicitat autorizaţia de mediu pentru construirea unei celule de depoziate a deşeurilor periculoase lângă cea existentă. Aici ar urma să fie aduse deşeuri periculoase din toată România, în condiţiile în care în aceste moment în afară de Slobozia mai există un singur astfel de depozit în ţară.
Vivani Salubritate, societatea aflată în mari dificultăţi financiare, vrea să se redreseze prin construirea unei noi celule în care să fie aduse şi depozitate deşeuri periculoase.
Şi nu doar cele produse în Slobozia ori în judeţul Ialomiţa ci în toată România, lucru recunoscut chiar de reprezentanţii societăţii la dezbaterea publică obligatorie organizată de Agenţia de Protecţie a Mediului Ialomiţa.
Oamenii de la Vivani Salubritate nu au spus însă de unde au câteva milioane de euro pentru a construi ca la carte o astfel de celulă de deşeuri periculoase şi nici de ce anul trecut au renunţat brusc la o iniţiativă similară.
Slobozia, groapa de deşeuri periculoase ale României
Situat la o aruncătură de băţ de municipiul Slobozia, adică 1 kilometru, şi aproape de zona protejată a staţiunii de interes naţional Amara, adică 2 kilometri, depozitul deţinut de Vivani Salubritate se vrea extins la o capacitate supra-dimensionată având în vedere gradul de poluare oficial din judeţul Ialomiţa.
Astfel, în conformitate cu Strategia Naţională de Gestiune a deşeurilor şi Planul Judeţean de Gestiune a deşeurilor Ialomiţa, cantitatea de deşeuri periculoase estimată a se produce anual la nivel judeţean este sub o mie de tone. Vivani cere acum acceptul pentru a construi o nouă celulă de capacitate 240.000 tone care s-ar umple din Ialomiţa în fix 240 de ani!
Mai mult, societatea deţine acum o celulă pentru deşeuri periculoase ce avea anul trecut capacitate de a primi 40.000 tone, adică ce produce judeţul în următorii 40 de ani. De ce operatorul vrea să se extindă atât de mult? Simplu, urmăreşte ca din toată ţara să atragă spre depozitare aceste tipuri de deşeuri, la tarife maximale având în vedere lipsa concurenţei în domeniu.
Noua celulă de depozitare a deşeurilor periculoase se vrea amplasată lângă cea veche. Peste 240.000 tone de deşeuri periculoase urmează a fi îngropate pe o suprafaţă de circa 10.500 mp la o adâncime de 3,5 metri. În aceeaşi curte, Vivani mai are un depozit de deşeuri nepericuloase dar şi un incinerator cu o capacitate mare de depozitare temporară.
În condiţiile apariţiei mega-celulei până în acest moment nu s-a prezentat un impact cumulat în ceea ce priveşte poluarea. În mod evident odată primit acordul pentru noua celulă, mirosurile degajate de toate aceste depozite vor afecta major municipiul Slobozia şi oraşul Amara.
„Nu am la momentul acesta valoarea investiţiei, nu ştiu la cât se va ridica ea. Vă pot spune doar că la momentul în care începe să se construiască această nouă celulă vor exista evident bani. Nu ştiu cât va costa, 5 milioane de euro, nu ştiu, habar nu am!” (IOANA MANEA, avocata Vivani Salubritate)
Finanţarea este ţinută la secret
Societatea Vivani Salubritate este în acest moment în reorganizare, în ultimii cinci ani ea aflându-se în diverse stadii ale unei proceduri judiciare cu datorii de milioane de euro. În ianuarie anul trecut, instanţa a confirmat planul de reorganizare al societăţii dar riscul ca firma să intre în faliment este ridicat în condiţiile în care este de ajuns o singură neplată a ratelor către creditori ori neplata datoriilor curente pentru ca instanţa să decidă lichidarea societăţii.
„Nu am la momentul acesta valoarea investiţiei, nu ştiu la cât se va ridica ea. Vă pot spune doar că la momentul în care începe să se construiască această nouă celulă vor exista evident bani. Nu ştiu cât va costa, 5 milioane de euro, nu ştiu, habar nu am! Nu am nici datele necesare şi nici mandatul să vă spun.”, a spus nonşalant Ioana Manea, avocata Vivani Salubritate.
Ultimul raport trimestrial publicat în 15 martie 2019 arată că în perioada 1.12.2018 – 28.02.2019 s-au încasat 6.441.697 lei şi s-au făcut plăţi de 6.185.741 lei, ceea ce arată un plus de 255.956 lei pe un trimestru.
Asta înseamnă că dacă ritmul de încasări şi plăţi s-ar menţine, plusul pe un an de zile ar fi de aproximativ 1 milion de lei, adică echivalentul a puţin peste 200.000 euro. Undeva la 4 – 5% din valoarea totală a unei investiţii noi de anvergura unei celule de depozitare a deşeurilor periculoase de o capacitate impresionantă, cum este cea pentru care societatea solicită acum unda verde de la Agenţia de Protecţie a Mediului.
Din ultimele date financiare oficiale de pe site-ul Ministerului Finanţelor, societatea Vivani Salubritate SA a înregistrat la finalul anului 2017 un profit de 1,16 milioane lei, venit la pachet cu datorii de „doar” 55,676 milioane lei, echivalentul a peste 11,6 milioane euro!
Cum de la bancă nici nu se pune problema să fie primiţi banii pentru investiţie, având în vedere stadiul financiar în care se găseşte acum societatea rămâne un mister sursa finanţării investiţiei, motiv suficient pentru a bloca o asemenea extindere a actualului depozit de deşeuri periculoase şi nepericuloase de la Slobozia.
Vivani Salubritatea SA Slobozia nu este la prima tentativă de a obţine actele necesare extinderii depozitului de deşeuri periculoase. Anul trecut o iniţiativă identică s-a blocat în momentul în care societăţii i-au fost solicitate mai multe clarificări din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului ca urmare a unor întrebări venite de la cetăţeni dar la care firma de salubritate a refuzat să ofere acele detalii.
Procedura reluată acum poate fi de asemenea blocată şi printr-o modificare a Planului Urbanistic Zonal de către consilierii locali dar un proiect în acest sens întârzie în mod suspect să apară în Consiliul Local Slobozia.