Eveniment Favorite 

BILANŢ PESTA PORCINĂ AFRICANĂ: Doar 34 porci domestici morţi şi aproape 1300 ucişi preventiv

DESPĂGUBIRI. 550.000 lei este suma pe care statul trebuie să o plătească proprietarilor de porci din localităţile Giurgeni şi Gura Ialomiţei, pe lista de aşteptare fiind şi crescătorii din Luciu. Autorităţile se declară mai degrabă pesimiste atunci când vorbesc de stăpânirea fenomenului de extindere a virusului în Ialomiţa.

Gigi Petre, prefect de Ialomiţa, şi Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa, au prezentat bilanţul negru al celor două săptămâni de luptă cu pesta porcină africană, virusul ce provoacă durere crescătorilor de porci din zona de est a judeţului. Declanşat de un cetăţean din localitatea brăileană Berteşti, acolo unde era deja focar de pestă porcină africană, venit în zona fostului IAS Giurgeni, fenomenul s-a extins rapid la porcii dintr-o gospodărie din localitate şi în doar câteva zile animalele au dat primele semne de boală ori au murit.

În mai puţin de două săptămâni în partea de est a judeţului au fost confirmate 25 de focare şi analizele pentru alte 9 focare sunt în lucru. Giurgeni are patru focare, Mihail Kogălniceanu are tot patru, în Feteşti, Vlădeni, Borduşani există câte un focar, cinci sunt în Făcăieni, 3 în Gura Ialomiţei, 4 în Luciu şi 2 focare în Progresu. „Practic de la al doilea focar de pestă porcină africană dintr-o localitate se trece la uciderea tuturor purceilor din gospodării pentru a împiedica extinderea virusului. Cu toată empatia pentru cei care trebuie să renunţe la porcii din curte am emis până acum cinci ordine de prefect privind uciderea preventivă a porcilor din gospodăriile populaţiei în Giurgeni, Luciu, Gura Ialomiţei, Mihail Kogălniceanu şi Făcăeni.”, a explicat situaţia prefectului judeţului.

Până în acest moment, în cele 25 de focare au murit 34 de porci şi au fost ucişi preventiv 1.293 de animale: 290 în Giurgeni, 579 în Luciu, 315 în Gura Ialomiţei, 45 în Făcăeni, 19 în Vlădeni, 44 în Mihail Kogălniceanu şi 1 în Progresu. Este o chestiune de timp până se va trece la uciderea preventivă a tuturor porcilor din gospodării şi în alte localităţi din zonă, „echipele morţii” făcând cu greu faţă şi reuşind să omoare zilnic 75 – 80 de porci din gospodăriile localnicilor. Operaţiunea este greoaie în condiţiile în care proprietarii nu vor să le dea nicio mână de ajutor medicilor veterinari care le iau porcii din coteţ şi îi omoară cu injecţii letale (cei mici) ori cu o armă specială (cei mari). Pentru a face faţă ritmului, din această săptămână au fost detaşaţi în judeţ 9 medici veterinari, 10 jandarmi şi 25 de militari veniţi din ţară.

„Despăgubirile vor fi plătite!”

Lăsaţi fără animalele din bătătură doar pe baza unor suspiciuni de boală şi fără realizarea unor analize la animale, crescătorii sunt nemulţumiţi de modul în care sunt evaluaţi porcii din bătătură şi vor să primească banii pe ei cât mai repede. Centralizarea datelor strânse din localităţile Giurgeni şi Gura Ialomiţei pentru porcii ucişi arată un efort financiar de aproape 550.000 lei: 240.675 lei pentru cei din Giurgeni şi 290.000 lei pentru cei din Gura Ialomiţei. Având în vedere că şi în Luciu au fost omorâţi 590 de porci, la un preţ mediu de 10 lei pe kilogramul de carne şi luând în calcul greutatea medie a porcilor deja evaluaţi, pentru despăgubiri ar mai fi nevoie de încă 550.000 – 600.000 lei. Fără să mai punem la socoteală şi valoarea porcilor din localităţile unde se va trece la uciderea colectivă.

„S-a vorbit foarte mult de despăgubiri, oamenii ar vrea să mergem cu geanta de bani la poartă şi să le plătim purceii imediat ce-i luăm din bătătură. Există un cadru legal, despăgubirile se acordă la preţul pieţei, indiferent dacă porcii au fost crotaliaţi sau nu. Termenul maxim de plată este de 90 zile dar noi încercăm să plătim banii cât mai repede cu putinţă, oamenii să stea liniştiţi, îşi vor primi banii pe animalele avute.”, a ţinut să-i liniştească Gigi Petre pe cetăţenii afectaţi. El este convins că odată cu efectuarea primelor plăţi crescătorii de animale nu vor mai fi atât de înverşunaţi împotriva medicilor veterinari care le bat la poartă pentru a le ucide animalele.

Virusul nu poate fi ţinut sub control

Necazul este că în ciuda tuturor măsurilor luate „ca la carte” în opinia prefectului judeţului şi şefului DSVSA Ialomiţa fenomenul de extindere a virusului nu poate fi oprit. Este şi normal având în vedere că la doar 4 kilometri de Luciu, în judeţul Brăila, porcii cu pestă porcină sunt îngropaţi alandala în gropi nepregătite, cu pericol iminent de infiltrare a virusului în pânza freatică (vezi foto!). „Din nefericire mergem cu uciderea animalelor în urma bolii şi nu înainte. Studiem posibilitatea de a omorî preventiv porcii din gospodării în localităţi unde nu s-a înregistrat până acum vreun caz de pestă porcină africană pentru a încerca izolarea virusului şi a împiedica răspândirea lui. Din calculele noastre este vorba de 1.600 de porci, nu este un număr foarte mare dar poate aşa am putea să oprim virusul înainte de a se întinde şi în alte localităţi din judeţ.”, a anunţat prefectul.

„Situaţia este foarte gravă, am 30 de ani vechime şi nu mă sperie cu una cu două anumite boli. Lucrurile nu au fost stăpânite în niciuna dintre ţări, virusul are o difuzibilitate şi o rezistenţă foarte mare şi se poate ajunge la epidemii şi pandemii. Porcul mistreţ este principalul vector de răspândire dar omul, prin porcii vii transportaţi necontrolat şi prin carnea sacrificată, posibil contaminată, este principalul vinovat pentru extinderea virusului pestei porcine africane.”, a completat Mihai Puia.

Întrebaţi dacă sunt mai degrabă pesimişti decât optimişti în ceea ce priveşte stăpânirea fenomenului şi stoparea extinderii pestei porcine africane în judeţ, cei doi au încercat să mimeze optimism dar au recunoscut că în acest moment privesc jumătatea plină a paharului, nu pe cea goală.

 

Related posts