OTRAVA DE PE TARABĂ: Tone de castraveciori cornichon „umflaţi” în exces cu pesticid!
PERICOL. Un producător de legume din Ialomiţa a fost depistat că a „îngrăşat” castraveţi tip cornichon cu tratamente excesive cu pesticidul metalaxil. Tone de castraveciori au fost distruse, producătorul amendat simbolic însă numele acestuia este ţinut secret!
Moda aplicării de substanţe chimice în exces legumelor şi fructelor ia amploare pe zi ce trece. Mânaţi de goana după profit, gata să facă orice pentru a creşte producţia şi a vinde la preţuri cât mai mari, producători industriali ori individuali cad în patima celor care aleg să pună în pericol sănătatea consumatorilor prin aplicarea de tratamente chimice în exces legumelor şi fructelor. Din când în când se mai depistează câte un lot cu probleme, marfa este retrasă de pe piaţă şi confiscată în vederea distrugerii, se aplică sancţiuni modice în raport cu pericolul generat şi, colac peste pupăză, numele producătorului care atentează la sănătatea oamenilor este ţinut secret, pentru a nu i se şifona imaginea, consumatorul fiind astfel în imposibilitatea de a evita pe viitor acel producător cu marfă periculoasă!
Castraveţi plini cu pesticid
O fermă din Ialomiţa a fost verificată de consilieri din cadrul DSVSA Ialomiţa după ce pe plan local s-a primit o adresă de la DSVSA Bucureşti prin care s-a comunicat rezultatul examenului de laborator pentru proba „Castraveţi cornichon” cu depăşirea limitei maxime admise pentru pesticidul metalaxil! „Din stocul de 7.736 kilograme găsit la momentul controlului şi reţinut oficial a fost prelevată o probă pentru expertizare reziduuri de pesticide. Operatorul economic a iniţiat procedura de retragere – rechemare a produsului neconform expediat către alte unităţi până la data controlului. Cantitatea totală de 6.249,4 kilograme retrasă de pe piaţă a fost distrusă, operatorul economic fiind sancţionat contravenţional pentru neconformităţile din activitatea desfăşurată cu o amendă de 3.000 lei.”, au comunicat cei din DSVSA Ialomiţa. Ei nu au transmis numele producătorului care cu bună ştiinţă a aplicat tratamente în exces castraveţilor tip cornichon şi a pus astfel în pericol sănătatea celor care deja au consumat marfa vândută anterior controalelor!
„Probele au fost ridicate la Bucureşti şi ne-au fost transmise spre analiză laboratorului nostru pentru a stabili nivelul de pesticide. Ferma este de la noi din judeţ şi propietarul a fost sancţionat cum prevede legea, i-am dat 3.000 lei cât prevede legea, atât pot să-i dau.”, a explicat situaţia Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.
Laboratorul DSVSA Ialomiţa este desemnat să lucreze probe pentru pesticide din alimentele venite din ţările terţe, probe prelevate din toată ţara sunt trimise la Slobozia şi în baza rezultatelor analizelor se dispune confiscarea şi distrugerea legumelor şi fructelor ce conţin depăşiri ale limtelor maxime admise de pesticide. Sunt sute de tone cu depăşiri, cele mai mari depăşiri se înregistrează la marfa venită din Turcia.
Deocamdată nu s-a trecut la analiza legumelor şi fructelor puse în vânzare direct pe tarabele din piaţă atât de producătorii locali cât şi de micii intermediari, din ce în ce mai mulţi legumicultori alegând să „condimenteze” în exces cu pesticide roşii, castraveţi şi alte legume în încercarea de a-şi mări producţia şi de ieşi pe piaţă cât mai repede cu produse, atunci când preţurile sunt mai mari decât în sezon.
Efectele pesticidelor din legume
Produsele chimice pe bază de pesticide sunt tot mai intens folosite în industria produselor legumicole şi în ciuda asigurărilor date de producătorii acestora în timp şi dozele incredibil de mici pot crea probleme de sănătate pentru tot restul vieţii. Potrivit studiilor Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România într-un fruct sau o legumă cumpărată atât din hipermarket cât şi din piaţa agroalimentară pot să existe până la 7 tipuri de pesticide. Peste 40% din fructele autohtone analizate în anul 2015 au fost depistate cu reziduuri de pesticide la legume procentul fiind mai mic „doar” o cincime! Pesticidele din fructele şi legumele consumate pot produce slăbiciune, tremur, spasme musculare, crampe, transpiraţie, vărsături, respiraţie grea, vedere înceţosată şi în doze mari pierderea cunoştinţei şi chiar deces.(FOTO: www.pexels.com)