Administrație Favorite 

BOIERIE LA PRIMĂRIE: Salariaţii Primăriei Slobozia primesc salarii nete mai mari cu 9,2% faţă de decembrie 2017

AJUSTĂRI. Creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018 aduce în buzunarele salariaţilor Primăriei municipiului Slobozia lefuri nete mai mari cu peste 9%. Unii angajaţi primesc şi mai mult prin modificarea coeficienţilor de multiplicare aplicaţi la valoarea de 1.900 lei.

Salariat la buget poate fi o afacere profitabilă dacă ai contract de muncă la Primăria Slobozia şi funcţie de conducere. Lefurile au crescut spectaculos la mijlocul anului trecut, atunci când o mână de consilieri locali (mai exact 8 din 21!) au aprobat printr-o şedinţă de îndată creşterea spectaculoasă a salariilor în cadrul instituţiei. Grila de la acel moment s-a făcut în raport cu salariul minim pe economie în vigoare în iulie 2017 iar creşterea acestuia de la 1 ianuarie 2018 a produs, chiar şi cu trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat, o creştere a salariului net (cunoscut ca salariu „în mână”) cu peste 9%.

Primarul ia în mână o sută de milioane lei vechi

Ca să nu-i prindă anul 2018 nepregătiţi, consilierii municipali au avut grijă să voteze creşterea salariilor încă din decembrie 2017, imediat ce s-a aflat că salariul minim brut pe economie va creşte de la 1.450 lei la 1.900 lei, un salt de 31% menit a onora promisiunea de creştere cu 25% a lefurilor brute din administraţia locală începând cu acest an dar şi pentru a nu scădea lefurile nete în urma trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Pentru ca salarizarea să fie în beneficiul angajaţilor instituţiei, în proiectul de hotărâre a fost introdus un articol prin care se stabileşte că fiecare creştere de salariu minim brut pe economie va genera automat recalcularea retribuţiilor lunare, lucru pe care hotărârea din august 2017 nu-l prevedea în mod expres.

Şi-uite aşa, începând cu 1 ianuarie 2018, fondul de salarii anual în Primăria Slobozia a crescut substanţial pentru a susţine salarii brute impresionante. Primarul Adrian Mocioniu, spre exemplu, are un salariu lunar de nouă ori mai mare decât salariul minim brut, adică 17.100 lei, ceea ce produce un venit „în mână” de fix 10.003 lei. Pe linie ierarhică, cei doi viceprimari Rudolf Gradea şi Gabriel Muşat (foto), al căror salariu se calculează prin multiplicarea cu 8 a salariului minim, vor avea o leafă de 15200 lei brut, adică 8.892 lei în buzunar, venit net de care se va bucura şi administratorul public Gheorghe Puia!

Pe acelaşi algoritm, Laurenţiu Abaza, şeful Poliţiei Locale se bucură în acest moment de un salariu brut de 9.120 lei (5.335 lei în mână), Ionel Constantin, directorul Direcţiei de Cultură, este încadrat cu 8.170 lei (4.779 lei net), iar Petre Valeriu Roşca, şeful DADP Slobozia, are leafă brută de 8.550 lei (5001 lei în mână), cu toţii beneficiind de o creştere a salariului net cu aproximativ 9,2%.

Secretarul încasează chiar mai mult!

Prin aceeaşi hotărâre de Consiliu Local aprobată în decembrie anul trecut 11 salariaţi au fost încadraţi la niveluri superioare de salarizare prin aplicarea unor coeficienţi mai mari de multiplicare a salariului minim brut pe economie. Cap de listă este Valentin Tudoran, secretarul municipiului Slobozia, cel căruia de la 1 ianuarie 2018 i-a fost mărit coeficientul de la 7 la 7,5. Având în vedere şi creşterea salariului minim de la 1.450 lei la 1.900 lei, salariul brut al secretarului din ianuarie este de 14.250 lei faţă de 10.150 lei cu o lună înainte, ceea ce înseamnă o creştere a salariului net la 8.336 lei din 2018 faţă de „doar” 7.119 lei în decembrie 2017, un supliment de peste 17%.

Alţi beneficiari ai creşterii coeficienţilor sunt un auditor şi trei consilieri juridici din cadrul aparatului de specialitate al primarului Adrian Mocioniu, funcţii publice şi contractuale aferente familieri ocupaţionale „administraţie”. Tot de la 1 ianuarie 2018, şase salariaţi din cadrul DADP (Direcţia de Administrare a Domeniului Public) au coeficienţi mai mari, un şef de birou primind 3,2 coeficient faţă de 2,7, iar toţi cei cinci consilieri juridici din cadrul funcţiilor contractuale de execuţie, ierarhizaţi în 2017 cu coeficienţi între 1,7 şi 1,3 având acum coeficienţi măriţi cuprinşi între 2,4 şi 1,6.

41% din buget pentru cheltuielile de personal!

Creşterea substanţială a fondului de salarii pentru angajaţii Primăriei Slobozia nu avea cum să nu lase urme adânci în bugetul municipiului pe acest an. Potrivit proiectului de buget aprobat luni de comisiile reunite al Consiliului Local Slobozia, bugetul pe 2018 se ridică la valoarea de 95,392 milioane lei. Din această sumă, peste 80,2 milioane lei vor acoperi cheltuielile de funcţionare şi doar 15,192 lei reprezintă alocaţia pentru secţiunea de dezvoltare a municipiului reşedinţă de judeţ. În procente, faţă de total buget, pentru cheltuielile de funcţionare se alocă 84% în timp ce pentru dezvoltare rămân doar 16%. Impresionantă este valoarea calculată pentru acoperirea cheltuielilor de personal: 39,031 milioane lei, ceea ce reprezintă aproape 41% din total buget pe anul în curs!

Related posts