Favorite Social 

Branșamentul individual te scapă de plata pierderilor de pe rețeaua comună

Branșamentul individual la alimentarea cu apă elimină din facturile lunare apa ce se pierde înainte de intrarea în locuință.

Branșamentul individual te scapă de plata pierderilor de pe rețeaua comună de apă. Conform legii, diferența de apă dintre valoarea contorului de la intrarea în bloc și suma contoarelor individuale existente pe scară se împarte matematic la acei locatari care nu au branșamente individuale.

Așa se ajunge ca oameni ce își țin corect evidența lunară a consumului de apă să constate că pe facturile emise de URBAN Slobozia apar cantități suplimentare de apă. Spre exemplu, dacă pe o scară de bloc sunt 15 apartamente, 10 dintre ele sunt contorizate individual iar 5 nu, o eventuală pierdere de pe rețeaua comună de 10 mc de apă într-o lună umflă facturile pentru fiecare dintre cele 5 apartamente necontorizate cu 2 mc de apă, respectiv cu suma de 30 lei.

Pierderea medie la un număr de 4.000 locuințe necontorizate este de 2 mc de apă în fiecare lună

În Slobozia, conform datelor oferite de operatorul de apă și apă uzată URBAN SA, sunt 1500 branșamente individuale ce au fost făcute începând din septembrie 2021.

„La început nu am mers organizat și calculat și să lucrăm mai ales acolo unde au rămas puține apartamente necontorizate individual pe o scară. Nu aveam la momentul acela o centralizare pe blocuri. Aceasta a durat un an, perioadă în care am luat bloc cu bloc, scară cu scară, Asociație cu Asociație, apartament cu apartament. După ce am făcut primele trei-patru sute de contorizări individuale am finalizat centralizarea datelor și atunci am observat că erau scări de bloc unde rămâseseră două – trei locuințe necontorizate individual.”, explică Adrian Stoicescu, director general URBAN SA Slobozia.

Ulterior au fost calculate pierderile iar toate cifrele s-au introdus într-o bază de date ce este funcțională începând cu luna ianuarie 2024, cu valori aferente în ultimele 10 luni din 2023, respectiv martie – decembrie.

URBAN a constatat că sunt circa 4.000 de apartamente în Slobozia ce au diferențe, pierderi pe rețeaua internă a scărilor de bloc respective. Cumulat pe cele 10 luni, diferențele sunt între 1 mc/apartament dar ajung chiar și la 100 mc/apartament.

„Media pe cele 10 luni pierderilor de apă ce apar pe instalația comună după contorul general de la intrarea în scara de bloc este de 20 mc/apartament. Asta înseamnă, în medie, 2 mc de apă în fiecare lună (echivalentul a circa 30 lei), pierdere ce se transferă ca plată doar asupra apartamentelor și garsonierelor ce nu au contorizare separată.”, adaugă directorul Stoicescu.

Prin branșamentele individuale toate aceste sume dispar. Practic, în anumite situații, unde pierderile sunt de 3 – 4 mc de apă pe lună, într-un an – doi toate sumele plătite în plus acoperă costul branșamentului individuale.

Avantajele contorizării individuale:

  • economie prin evitarea plății apei ce se pierde pe conducta principală până la intrarea în apartament
  • plătești doar cât consumi, nu se mai adaugă apa ce se pierde pe rețeaua internă a blocului
  • calitatea apei crește, apa fiind distribuită pe coloană nouă, nu pe coloana veche, metalică, degradată de trecerea anilor
  • ai posibilitatea de a verifica mult mai ușor corectitudinea datelor înscrise pe factura individuală

Contorizare individuală executată de URBAN Slobozia în plăți eșalonate pe 12 – 24 de luni

În acest moment, operatorul regional de apă și apă uzată URBAN Slobozia execută branșamente individuale pe scările de bloc unde există coloană principală de apă la un cost cuprins între 1044,80 lei la garsoniere și apartamente cu două camere și o baie și 1344,80 lei pentru apartamentele cele mai mari, cu 3 – 4 camere și două grupuri sanitare.

În aceste tarife sunt incluse costurile lucrării și taxele specifice (branșare individuală, aviz de principiu, anticipație contract, sigilare apometru).

Plata unui branșament individual se poate face, la cererea beneficiarului, eșalonat pe o perioadă de 12 luni. În cazuri sociale, după o analiză individuală, eșalonarea plății branșamentului individual poate ajunge până la 24 de luni.

Related posts