Favorite Politică 

Marian Pavel: „În politică 2 plus 2 nu este egal cu 4!”

Marian Pavel, preşedintele PSD Ialomiţa, estimează că la alegerile europarlamentare lista comună PSD – PNL strânge două treimi din voturile ialomițenilor.

Marian Pavel, președintele organizației județene PSD, este convins că sunt mai multe avantaje decât dezavantaje prin comasarea alegerilor euro-parlamentare cu alegerile locale, scrutin comun ce ar urma să aibă loc în data de 9 iunie.

Pe baza sondajelor de opinie făcute de PSD Ialomița în luna octombrie 2023, atunci când nu se punea problema unei liste comune cu PNL, la opțiune de vot pentru alegerile europarlamentare social-democrații adunau 53 – 55% din total.

Adunând și procentele pe care le aveau liberalii în județ, o listă comună ar urma să adune, în mod ideal, în jurul a 70% din totalul voturilor ialomițenilor pentru desemnarea euro-deputaților.

Marian Pavel: „PSD Ialomiţa a fost de acord ca alegerile să fie comasate”

Social-democrații erau pregătiți pentru alegeri separate, sunt pregătiți și pentru alegeri comasate, dă asigurări liderul PSD dar recunoaște că este o situație inedită această listă comună PSD – PNL.

„Noi, cei din PSD Ialomița, am fost de acord cu varianta desfășurării alegerilor europarlamentare și locale la aceeași dată, dintr-o perspectivă a prezenței la vot. Întotdeauna alegerile locale se țineau în iunie, doar în 2020 s-a întâmplat să se organizeze în septembrie din cauza pandemiei. Nu mi se pare o perioadă bună de făcut campanie pentru că dacă am fi avut alegerile locale în septembrie trebuia să facem pre-campanie și campanie electorală în iulie și august. Două luni în care cetățenii au alte preocupări ce țin de o binemeritată vacanță.”, explică Pavel alegerea organizației pe care o conduce.

Eu nu cred că în politică 2 plus 2 egal cu 4. La alegerile europarlamentare vor fi votanți care aleg doar PSD și susținători care votează doar cu PNL iar o parte din voturi se pierd la o listă comună. Una peste alta, în Ialomița nu cred că vor fi pierderi majore la alegerile europarlamentare. (MARIAN PAVEL, președinte PSD Ialomița)

Conform sondajelor de opinie o listă comună ar trebui, cel puțin în Ialomița, să spulbere concurența. Chiar dacă este evident că PNL este veriga electorală slabă, lista PSD – PNL ar putea atinge ținta de două treimi dorită de social-democrați și de liberali.

„Pe sondajele pe care noi le-am făcut în octombrie la nivel județean, atunci când nu exista varianta unei liste comune ci doar liste separate de candidați, PSD avea 54% intenție de vot iar PNL undeva la 15%. Dacă facem o adunare ar trebui ca lista noastră comună să ia în jurul a 70% din voturi, dar nu știu dacă se va întâmpla acest lucru.”, adaugă Marian Pavel.

Noua listă comună de candidați pentru alegerile europarlamentare are și o victimă colaterală. Este vorba de deputatul Ștefan Mușoiu, cel căruia PSD îi pregătise o poziție eligibilă pe lista proprie.

„Este adevărat că Ialomița l-ar fi avut pe lista PSD pentru alegerile europarlamentare pe deputatul Ștefan Mușoiu. Exista o propunere de loc eligibil, undeva în poziția 12 pe listă, pentru Ștefan. Acum nu mai știu cum va arăta lista comună ce va începe, cel mai probabil, cu o candidată independentă și apoi un loc PSD, unul PSD.”, a mai spus președintele PSD Ialomița.

Related posts