Administrație Favorite Finanţări 

Consiliul Județean Ialomița: Doar 40% din estimările PNDL pe anul 2021 s-au încasat

Consiliul Județean Ialomița și-a fixat pentru anul 2022 o țintă de aproape 82 milioane lei atrase din proiecte derulate prin PNDL.

Consiliul Județean Ialomița își dorește pentru anul 2022 să nu mai repete povestea tristă a încasărilor departe de estimări în proiectele derulate cu fonduri guvernamentale.

Este vorba de bani veniți din lucrări plătite prin Programul Național de Dezvoltare Regională, capitol la care încasările au fost departe de estimările din momentul stabilirii bugetului județean pentru anul 2021.

Județul Ialomița vrea să încaseze în 2022 din PNDL cât a facturat anul trecut

În calculul veniturilor din secțiunea de dezvoltare Consiliul Județean Ialomița a prevăzut pentru anul 2022 suma 81,799 milioane lei ca finanțări atrase prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Tot ca previziune de venit apare în acest an și suma de 101,983 milioane lei, total sume primite de la Uniunea Europeană pentru proiecte finanțate cu fonduri externe nerambursabile.

Cele două valori adunate reprezintă exact 70% din totalul veniturilor ce se doresc a fi încasate în 2022 de instituția județeană la secțiunea de dezvoltare și 45% din totalul bugetului pe anul în curs.

Ținte îndrăznețe care, odată neatinse, au darul de a dezechilibra proporțional bugetul județului.

Doar 40% din estimările PNDL pe 2021 s-au încasat anul trecut

Bugetul județean pe 2021 a cuprins, la începutul anului trecut, estimări privind sumele de la PNDL și din proiectele europene.

Totalul finanțărilor prin proiecte derulate prin Programul Național de Dezvoltare Locală în 2021 a fost de 162 milioane lei.

Când s-a tras linie la finalul anului, în contul județului au intrat doar 65 de milioane lei, ceea ce reprezintă puțin peste 40% din total.

Am avut depuse la Ministerul Dezvoltării documente pentru lucrări executate în valoare de 16 milioane lei, bani pe care nu i-am încasat până la sfârșitul anului. Asta înseamnă că din 162 milioane lei estimare la începutul anului în total ar fi fost 80 milioane lei, jumătate din ce ne-am propus.”, explică situația fondurilor din PNDL Mihaela Moroianu, director economic în cadrul Consiliului Județean Ialomița.

Încasările cu minus au venit, în cea mai mare parte, de la cele două lucrări mari de la Spitalul Județean Ialomița, lucrări întârziate de procedura greoaie de achiziție.

În ceea ce privește estimările anului trecut pentru sume atrase prin programe finanțate din fonduri europene s-a stat mult mai bine decât la valorile încasate din programele PNDL.

La acest capitol s-au realizat încasări într-un procent de peste 90% din total.

Ca să acopere golul din visterie, conducerea Consiliului Județean Ialomița a apelat la fondul de rezervă și la excedentul anilor precedenți.

În bugetul de venituri din 2022, în secțiunea de dezvoltare este luată în calcul suma de 52,925 milioane lei ce reprezintă sume din excedentul anilor anteriori, respectiv 13% din totalul bugetului județului Ialomița în acest an.

Consiliul Județean Ialomița: Trei autoturisme și două statui pe lista de achiziții

Related posts