Eveniment Favorite 

CONSTANTIN SAVA, DIN NOU ÎN INSTANŢĂ: DNA nu renunţă şi-l vrea după gratii pe primarul municipiului Urziceni

PROCES. Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, nu s-a bucurat decât o săptămână de achitarea obţinută de la Tribunalul Ialomiţa. DNA a atacat cu apel hotărârea instanţei ialomiţene şi primarul trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu se prezintă din nou în faţa instanţei.

Un complet de judecată al Curţii de Apel Bucureşti a fixat săptămâna trecută primul termen de judecată într-un dosar penal ce-l vizează de Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, ca urmare a apelului făcut de DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) împotriva hotărârii 140/2017 a Tribunalului Ialomiţa. Trimis în judecată de DNA pentru două instigări la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, edilul reţinut pentru 24 de ore în data de 16 iulie 2015, a fost achitat de judecătoarea Tăncuţa Muşat pe motiv că niciuna dintre cele două fapte nu a fost săvârşită cu vinovăţie! Împreună cu primarul a fost scoasă basma curată şi Maria Irimie, subalterna de la vremea comiterii faptelor, persoana cu atribuţiuni din cadrul Primăriei Urziceni ce a întocmit la cererea primarului documentaţiile de ştergere a popririlor instituite asupra unei societăţi comerciale fără a respecta cadrul legal.

Primul termen de judecată, prima amânare

Cum era de aşteptat, în condiţiile în care la finalul procesului de la Slobozia procurorul delegat al DNA solicitase o pedeapsă privativă de libertate pentru Constantin Sava şi Maria Irimie pentru faptele penale comise plus interdicţia de a fi ales în structurile autorităţii publice locale şi în alte funcţii publice şi de a exercita funcţii publice în cazul lui Sava, acuzatorii au atacat cu apel hotărârea Tribunalului Slobozia care-i scotea basma curată pe cei doi imediat ce aceasta a fost emisă iar acum întreaga dispută s-a mutat la Curtea de Apel Bucureşti. Acolo unde, la prima înfăţişare din 15 ianuarie, cauza a fost amânată o lună pentru a da posibilitatea inculpatei Maria Irimie să-şi angajeze un apărător ales şi pentru ca avocatul inculpatului Constantin Sava să ia cunoştinţă de motivele de apel depuse de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procurori care vor încerca din nou să convingă judecătorul că Sava trebuie trimis după gratii pentru că a determinat-o pe Irimie să dispună ridicarea popririi instituite asupra conturilor bancare deţinute de o societate comercială din Urziceni pentru sumele de 50.539,52 lei şi 102.919,13 lei la intervenţia directă a administratorului firmei, fără ca aceasta să poată beneficia legal de suspendarea ori încetarea executării silite. În apărarea lor inculpaţii susţin că ulterior firma şi-a achitat toate obligaţiile către bugetul local însă achitarea sumelor s-a făcut doar după ce măgăria administrativă a fost depistată de oamenii legii şi doar după ce împotriva primarului şi subordonatei a început urmărirea penală pentru săvârşirea faptelor. „Achitarea în timpul urmăririi penale a datoriei de către contribuabil are natura unei acoperiri a prejudiciului după consumarea infracţiunii şi nu influenţează existenţa infracţiunilor, ci doar gravitatea faptelor săvârşite de cei doi inculpaţi.”, susţine DNA în demersul său de a-i condamna pe Sava şi Irimie.

Related posts