Eveniment Favorite Sănătate 

CORONAVIRUS: Ialomița are pregătite doar 10 paturi pentru cei care sunt infectați cu coronavirus

Spitalul Județean de Urgență Slobozia este singura unitate medicală din Ialomița în care pot fi tratați cei cu coronavirus.

Locurile sunt limitate în spitalele din județul Ialomița pentru cei ce vor fi diagnosticați cu coronavirus și care nu vor mai fi trimiși la Institutul Matei Balș din capitală.

În Spitalul Județean de Urgență Slobozia s-a amenajat o secție cu doar 10 paturi pentru eventualele cazuri de persoane cu coronavirus.

Noi avem pregătite două spații de izolare pentru persoanele ce ar putea să fie diagnosticate cu coronavirus. Capacitatea lor este de 10 paturi acum. Sunt deja echipate.”, spune Anca Telehuz, medic la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.

Cea mai mare unitate medicală din județul Ialomița încearcă o creștere a numărului de paturi pentru viitorii bolnavi de coronavirus dar în acest moment așteaptă aparatură cumpărată de Ministerul Sănătății.

S-a propus transformarea secției de dermatologie și dotarea ei cu console de oxigen ce sunt acum în procedură de achiziție de către Ministerul Sănătății. Acestea ar mai fi încă o secție.”, a adăugat medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe Slobozia.

Spitalele Urziceni, Fetești și Țăndărei nu intră în acest moment pe lista unităților medicale pregătite să preia și să trateze pacienți cu coronavirus.

Zona roșie – carantină, zona galbenă – izolare

Evitarea înmulțirii cazurilor de coronavirus ține, în primul rând, de responsabilitatea celor care vin din afara granițelor țării și, mai ales, din țări afectate.

În teorie, persoanele intrate în țară din zonele roșii intră automat în carantină pentru 14 zile iar cele venite din zonele galbene intră în izolare la domiciliu pentru 14 zile.

Totul se bazează însă pe o declarație dată pe propria răspundere pe care nimeni nu o poate verifica dacă este sau nu conformă cu realitatea.

Nu toți cei veniți din afara României și, mai ales, cei plecați din Italia, respectă regulile impuse de autorități.

Aseară, un bărbat din Ograda venit din Italia a fost săltat de la domiciliu și dus la centrul de carantină stabilit la nivel județean după ce un vecin l-a reclamat că umblă nestingherit prin localitate.

Problema cea mai mare este a celor care vin din zonele puternic afectate de coronavirus dar care, din inconștiență și pentru a evita carantina ori izolarea, nu declară locația reală de unde vin atunci când ajung în România.

Cum evoluția îmbolnăvirilor se modifică de la o oră la alta, pot exista situații când nu este vorba de inconștiența unor persoane ce ascund cu bună știință locul de unde vin.

Este și cazul unui bărbat de 34 ani care a venit din Londra, dintr-o zonă care la momentul acela nu era în zonă roșie ori măcar galbenă.

Omul s-a întâlnit cu prietenii, și-a vizitat părinții din Slobozia, pentru ca, ulterior, să afle că a fost găsit pozitiv la testul cu coronavirus.

Sfatul nostru este ca oamenii să stea cât mai mult la domiciliu, departe de zonele aglomerate, tocmai pentru a fi evitată interacțiunea cu persoane purtătoare ce încă nu au fost diagnosticate.”, este recomandarea făcută de Dan Noel, directorul Direcției de Sănătate Publică Ialomița.

Oficial, situația în Ialomița, vineri, la ora 19.30, se prezenta astfel: 30 persoane aflate în carantină, 96 de persoane în izolare la domiciliu, 11 persoane ieșite din izolare, niciun caz de coronavirus.

Related posts