Administrație Favorite Finanţări 

Dragoș Soare a intrat în zodia eșecului: a treia tentativă de obținere a creditului a picat la vot

Dragoș Soare, primarul municipiului Slobozia, a primit luni încă un vot negativ la propunerea de împrumut în valoare de 34 milioane lei.

Dragoș Soare a intrat în zona eșecului administrativ. Obligat de propriile amenințări să introducă pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal proiectul de obținere a unui nou credit, primarul a primit din nou un vot negativ.

La exact două săptămâni de la primul eșec, edilul a organizat tot la Slobozia Nouă ședința lunii mai, introducând la finalul listei de proiecte și propunerea de împrumut în valoare de 34 milioane lei.

Fără a aduce vreo modificare față de varianta respinsă în data de 15 mai de majoritatea consilierilor municipali, Soare nu a reușit în cele două săptămâni să convingă măcar unul dintre consilieri să renunțe la un vot negativ pentru a da acum unul pozitiv.

La numărarea voturilor acordate proiectului de hotărâre au fost contabilizate doar 7 voturi „pentru”, celelalte fiind voturi „împotrivă” și „abținere”.

Tot 7 voturi „pentru”, venite eminamente din tabăra consilierilor municipali PNL, primise ideea de credit a lui Soare și în ședința extraordinară din urmă cu două săptămâni.

Semn că această perioadă fie primarul nu s-a obosit să discute cu aleșii locali pentru a-i convinge de oportunitatea împrumutului, fie argumentele, dacă au existat, nu au fost suficiente pentru a-i determina să treacă în echipa de susținători ai creditului.

Interesant este că dacă în urmă cu două săptămâni Dragoș Soare a lansat acuzații dure la adresa șefilor PSD după votul negativ, de data aceasta a ales poziția diametral opusă, cea în care nu a rostit vreun cuvânt pe tema împrumutului după ce propunerea a fost din nou trântită la vot.

Slobozia a plătit în primele trei luni din 2023 peste 13,3 miliarde lei vechi pe creditele aflate în derulare

Slobozia are în aceste moment în rambursare două credite contractate de administrațiile conduse de primarii Gabi Ionașcu (50 milioane lei) și Adrian Mocioniu (25,4 milioane lei).

Conform ultimelor date oficiale prezentate de Primăria Slobozia, doar pentru primul trimestru din anul 2023 s-a achitat, în total, pentru restituire credit, dobânzi, comisioane și alte costuri suma de 1.337.282 lei.

Emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 50 milioane lei a avut în primul trimestru din anul 2023 următoarele costuri: 625.000 lei restituire credit și 405.000 lei dobândă variabilă ce se calculează conform formulei medie aritmetică ROBID la 6 luni și ROBOR la 6 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 0.9%.

Pentru creditul de 25,4 milioane lei luat pentru terminarea lucrărilor la parcarea subterană din centrul municipiului, pentru primele trei luni ale anului, s-au achitat: 201.090 lei restituire credit și 106.192 lei dobândă variabilă ce se calculează pe formula ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 3,69%.

Related posts