Administrație Eveniment Favorite Finanţări 

Slobozia: Împrumutul primarului Dragoș Soare a fost respins de consilierii locali

Slobozia rămâne, deocamdată, cu doar două împrumuturi grele agățate la gâtul bugetului local. Creditul lui Soare nu a primit undă verde.

Propunerea primarului PNL Dragoș Soare ca municipiul Slobozia să încheie al treilea contract de credit nu a primit voturile necesare.

Organizată în cartierul Slobozia Nouă, ca strategie de presiune asupra consilierilor municipali, ședința de Consiliul Local nu a decurs așa cum își dorea primarul.

În ciuda promisiunilor că banii împrumutați (34 milioane lei) vor fi folosiți întocmai listei de investiții atașată la documentație, aleșii locali nu s-au lăsat convinși că acest credit este necesar.

Doar consilierii PNL au fost prezenți fizic la ședința din cartierul Slobozia Nouă

Ședința extraordinară de luni a Consiliului Local Slobozia a început cu o întârziere dictată de absența din sală a consilierilor municipali care nu fac parte din PNL.

Lucru care l-a iritat pe primarul Dragoș Soare, cel care a înțeles rapid că nu va primi undă verde pentru cel de-al treilea credit municipal.

Avem 20 de locuri în față, locuri ce trebuiau ocupate de consilierii locali ai municipiului, consilieri locali pe care dumneavoastră i-ați votat să vă reprezinte interesele. Din păcate, în sală sunt doar opt consilieri PNL. Ceilalți consilieri au considerat că nu este oportun să vină să participe la această ședință, probabil nu au avut curaj să de-a ochii cu dumneavoastră.”, a deschis ședința Soare.

Primarul a continuat acuzând greaua moștenire administrativă pe care el a preluat-o în anul 2020, atunci când a fost ales în fruntea municipiului reședință de județ.

Știm ce probleme sunt de 30 ani în Slobozia Nouă, probleme care s-au perpetuat de la primar la primar, de la Ionașcu la Stoica și de la Stoica la Mocioniu. Noi am luat decizii foarte clare de a le rezolva. Noi am modernizat și igienizat clădirea Căminului Cultural în care are loc ședința de astăzi. E un mic pas prin care am încercat să arătăm faptul că avem respect. (DRAGOȘ SOARE, primar Slobozia)

După ce a dat vina pe fostele administrații locale pentru starea jalnică în care se află majoritatea străzilor din Slobozia Nouă, Soare a încercat să justifice lipsa lucrărilor de asfaltare în cei aproape trei ani în care se află în fruntea Primăriei.

Am venit să facem asfaltare în Slobozia Nouă și am constatat că sunt foarte multe străzi în cartier care nu au canalizare și au situații incerte legate de limita proprietății. Foarte multe străzi nu au avut cadastre.”, a adăugat Dragoș Soare.

El a dat exemplul străzilor Traian Vuia, Iezer și Școlii unde nu se poate trece la asfaltare pe motiv că proprietarii de pe aceste străzi și-au extins curțile pe străzi!

Pe alte zece străzi, susține șeful Primăriei, nu se poate asfalta pentru că rețelele de canalizare nu sunt finalizate.

Dragoș Soare a promis asfalt pe străzi la 1 septembrie! 1 septembrie 2023!

În încercarea de a-i îndupleca pe consilierii locali să voteze favorabil creditul, Dragoș Soare a plusat cu o promisiune imposibil de onorat.

Slavă Domnului, dacă vom ajunge la momentul înțelepciunii (n.red. aprobarea creditului) vom avea posibilitatea să asfaltăm de anul acesta. Termenul pe care îl putem avea ca așteptare este 1 – 15 septembrie. Am putea intra cu echipamentele pentru asfaltare în Slobozia Nouă. Ține doar de voința Consiliului Local., a rostit grav primarul.

Este evident că acest termen nejustificat de optimist fluturat de Dragoș Soare este imposibil de respectat chiar și în condițiile aprobării creditului de 34 milioane lei în ședința din 15 mai.

Procedural, un proiect aprobat de consilierii locali are nevoie de minim două săptămâni pentru a obține de la Instituția Prefectului avizul de legalitate.

Apoi, pentru obținerea unui nou împrumut de către municipalitate este nevoie de avize de la Ministerul Finanțelor, documente ce se obțin, în caz excepțional, nu mai devreme de alte două săptămâni.

Dacă adăugăm apoi timpul necesar parcurgerii procedurii legale de obținere a banilor (alegerea instituției financiare dispusă să ofere credit) și, ulterior, timpul minim pentru organizarea licitației de execuție și atribuirea contractului de asfaltare este evident că perioada 1 – 15 septembrie 2023 a fost aruncată de primar doar că a sunat bine, nu și realist.

Am calculat că pentru asfaltarea în cartierul Slobozia Nouă este nevoie de 20 milioane lei. Dacă se aprobă împrumutul, banii prinși pentru co-finanțare la acest moment în buget vor fi mutați pentru asfaltarea străzilor. (DRAGOȘ SOARE, primar Slobozia)

Creditul a fost respins după ce mai mult de jumătate dintre consilierii locali au votat împotrivă

Încercările lui Dragoș Soare de a obține pe ultima sută de metri voturile favorabile necesare ale consilierilor municipali s-au dovedit a fi însă zadarnice.

La momentul votării proiectului de hotărâre privind contractarea împrumutului în sală au fost prezenți 8 consilieri municipali. Alți 11 consilieri au participat la ședință în format on-line iar doi consilieri au absentat.

Pentru un al treilea credit la Slobozia au votat favorabil doar 7 consilieri municipali, unul dintre ei s-a abținut iar 11 consilieri locali au fost împotriva creditului nou de 34 milioane lei.

Related posts