Eveniment Favorite 

DRAGOŞ SOARE: „Suntem împotriva extinderii depozitului de deşeuri periculoase de la Slobozia!”

REACŢIE. Dragoş Soare, consilier judeţean şi secretar general al organizaţiei judeţene PNL, şi-a exprimat public dezacordul cu privire la extinderea actualului depozit de colectare a deşeurilor periculoase şi le cere oamenilor să se implice şi să semneze petiţia făcută împotriva acestei investiţii.

Dragoş Soare şi-a exprimat opoziţia faţă de investiţia societăţii Vivani Salubriate încă de la dezbaterea publică, atunci când şi-a pus semnătura pe un memoriu înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa. Câteva zile mai târziu, consilierul judeţean liberal şi-a reiterat poziţia şi a spus că nu poate fi de acord ca Slobozia să se transforme în groapa de gunoi a celor ce produs deşeuri periculoase în România sau în orice alt stat comunitar şi din afara Europei.

Domnule Soare, de ce această opoziţie la investiţia pe care vrea s-o facă Vivani Salubritate?

La Slobozia este deschis un depozit de deşeuri periculoase ce asigură pentru o perioadă suficient de lungă necesarul de spaţiu pentru ce generează judeţul Ialomiţa ca şi cantităţi de deşeuri periculoase. Dat fiind faptul că aici există o infrastructură şi nişte relaţii în spate ce susţin această extindere, SC Vivani Salubritate, ca orice agent economic, s-a gândit să mărească substanţial capacitatea de depozitare. De ce? Este simplu! Când spuneam că Slobozia, Ialomiţa, se află în centrul celei mai mari aglomerări urbane din România (Bucureşti, Constanţa, Brăila, Buzău, Ploieşti) şi că poate deveni important centru logistic ori de producţie, nu spuneam un lucru fals. Cei de la Vivani au înţeles că noi ne aflăm la o sută de kilometri de Bucureşti, de Constanţa, de Ploieşti, de Buzău, de Brăila, centre industriale ce produc deşeuri periculoase iar acum vor să le aducă la Slobozia şi să facă aici o groapă de deşeuri periculoase.

Care ar fi problema pentru care societatea nu ar trebui să primească undă verde de la autorităţi?

Problema este că Vivani Salubritate nu are un certificat de urbanism valabil la acest moment şi în aceste condiţii Agenţia de Protecţie a Mediului nu trebuia să accepte această consultare publică. Avem instituţii care ar trebui să-şi facă treaba şi care nu şi-o fac şi astfel comit un abuz. Din informaţiile ce se vehiculează în spaţiul public la depozitul actual nu se respectă normele de mediu, că Garda de Mediu închide ochii şi că există probleme legate de protejare a mediului, că există un levigat ce se infiltrează în pânza freatică, că s-au rupt membranele ce protejează groapa de gunoi şi aşa mai departe. Dacă aceste lucruri erau foarte clare pentru noi şi ştiam că este totul în regulă aş fi putut fi de acord însă în contextul în care vrei să-mi transformi comunitatea într-o groapă de gunoaie periculoase ca să faci bani iar mie, ca locuitor al municipiului Slobozia, să îmi măreşti tarifele când ai chef, nu pot fi de acord. Este un drept de veto pe care eu îl am în calitate de cetăţean. Când o investiţie are impact asupra vieţii mele, daţi-mi voie să nu fiu de acord!

Ce credeţi că se va întâmpla mai departe?

Senzaţia mea este că Vivani Salubritate, după acest refuz, într-o perioadă de timp nu foarte mare va veni cu o creştere a tarifului la gunoiul menajer ca să pună presiune pe autoritatea publică să accepte şi să facă tot ce-i stă în putere să mărească acest depozit pentru că este o afacere pentru ei. Ca să nu mai existe această presiune, acum un an şi jumătate noi, consilierii judeţeni PNL, am depus în Consiliul Judeţean un proiect de dezvoltare a unei astfel de investiţii, pentru a crea o alternativă menită a feri locuitorii judeţului de a suporta creşteri de tarife după bunul plac al actualului operator privat. Din păcate această iniţiativă a noastră a fost luată la mişto de conducerea instituţiei judeţene, în special de preşedintele Victor Moraru.

„Deschidem o cutie a Pandorei. Ne aducem aminte că în trecut state dezvoltate trimiteau deşeuri periculoase în România, inclusiv în Ialomiţa. Eu nu consider oportună o creştere a suprafeţei de depozitare în condiţiile în care depozitul actual are capacitatea de a colecta ce produce judeţul pentru circa 40 de ani.” (DRAGOŞ SOARE, PNL Ialomiţa)

Semnează petiţia dacă îţi pasă de sănătatea ta şi a copiilor tăi!

„Ce este mai important decât sănătatea copiilor voştri? Încercaţi să vă imaginaţi consecinţele construirii unui asemenea depozit de deşeuri periculoase la 1 km de oraşul vostru, de Slobozia! De data aceasta Nu! Nu se poate ocupa altcineva, nu se va duce nimeni în locul dumneavoastră. Şi DA! Prezenţa, implicarea şi responsabilitatea vă aparţin! Semnaţi petiţia! Avem doar 15 zile să strângem aceste semnături!”, este mesajul postat pe pagina de facebook a consilierei municipale Mihaela Stoica. Aceasta a participat la dezbaterea publică organizată de Vivani Salubritate şi a luat foc atunci când reprezentanta societăţii i-a cerut să nu mai vină cu argumente legate de sănătatea copiilor şi să accepte mărirea capacităţii de depozitare a deşeurilor periculoase. Din păcate, până acum, mai puţin de 400 de cetăţeni din municipiu şi zonele limitrofe semnaseră petiţia „Nu vrem deşeuri periculoase în Slobozia!”. Timpul nu este însă trecut, cei care vor să o facă trebuie să-şi răpească mai puţin de jumătate de minut, să acceseze petiţia şi să semneze CU UN CLICK AICI! Cu cât suntem mai mulţi, cu atât presiunea pusă pe autorităţile dispuse să închidă ochii este mai mare!

Related posts