Administrație Favorite 

„GRIJĂ” PENTRU SĂNĂTATEA CONSUMATORILOR: Apa din Amara nu are autorizaţie valabilă de la DSP

RISCURI. Depăşiri la anumiţi parametri de potabilitate fac ca în acest moment locuitorii din Amara să primească o apă pentru care nu există autorizaţie de sănătate publică vizată la zi iar consumul apei se face pe riscul celui care o bea!

Apa trimisă la robinetele consumatorilor oraşului Amara înregistrează depăşiri frecvente la anumiţi parametri de potabilitate. Aceasta este informaţia confirmată joi dimineaţa de Direcţia de Sănătate Publică Ialomiţa. Cu depăşiri la clor, mangan ori sodiu, depăşiri nominalizate în buletinele de analiză emise de DSP Ialomiţa şi Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, autorităţile locale nu pot obţine mult dorita prelungire a valabilităţii autorizaţiei obligatorii fără de care apa nu trebuie trimisă spre consum ca apă potabilă, situaţie în care se încadrează în acest moment şi Amara.

Norme  sanitare ce nu pot fi „fentate”

„Sursa de alimentare cu apă de la Amara a fost autorizată cu program de conformare şi aceasta nu a mai fost vizată pentru că trebuiau îndeplinite condiţiile din programul de conformare. Nu au fost respectaţi anumiţi parametri de potabilitate, nu sunt foarte gravi parametri aceia, nu sunt depăşiri foarte mari dar dacă legislaţia nu permite nicio derogare nu poţi aviza autorizaţia sanitară. Autorizaţia a fost emisă dar fără viza periodică obligatorie nu are valabilitate.”, ne-a explicat Dan Noel, directorul DSP Ialomiţa, care este situaţia la acest moment cu sursa de apă de la Amara.

Legislaţia europeană în ceea ce priveşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească apa pentru a fi considerată potabilă, legislaţie la care ne-am aliniat ca ţară odată cu aderarea la Uniunea Europeană, permite furnizarea apei cu derogare chiar şi în situaţii în care sunt depăşiri într-o anumită limită dar nu în cazul tuturor parametrilor. Spre exemplu, legea dă voie alimentarea populaţiei cu apă dacă sunt înregistrate depăşiri minime la nitriţi însă nu acceptă nimic în plus în cazul sodiului, deşi specialiştii în sănătate publică atrag atenţia că apa cu nitriţi în exces este mai periculoasă pentru organismul uman decât cea în care sunt depăşiri minime la sodiu.

Poveşti nemuritoare de la Primărie

Chestionat cu privire la problema gravei a autorizării alimentării cu apă în localitatea care i-a fost lăsată pe umeri după plecarea lui Victor Moraru la „Judeţeană”, viceprimarul Gheorghe Sohodeanu se încurcă în explicaţii încercând să arate că de fapt nu este vorba de punerea în pericol a sănătăţii consumatorilor ci o chestiune ce ţine de hârţoage administrative şi nimic altceva. „Sursa de apă are autorizaţie provizorie, are… plecată la licenţă… plecată la Ploieşti din nou pentru licenţă, avem o situaţie…”, a spus viceprimarul pe data de 18 mai, chiar în sediul PSD Ialomiţa, la un umăr distanţă de tandemul Măiţă – Moraru. Luat pe nepregătite, Ion Măiţă a plusat fără sens şi fără acoperire, încercând să nege chiar autenticitatea unor documente emise de DSP Ialomiţa în ziua respectivă: „Practic, o să intre practic în legalitate, aaa… este foarte important… dacă s-au dus către această latură… către partea de avize, de autorizare şi… Apa este potabilă, da? Deci apa la Amara este potabilă…” Personajul principal al afacerii apei nepotabile, l-am numit aici pe Victor Moraru, s-a ferit subtil să răspundă la întrebarea de ce apa la Amara este nepotabilă deşi s-au investit zeci de miliarde în sursa de alimentare în anii în care el a condus cum a vrut instituţia publică locală. De la momentul acestor promisiuni publice a trecut aproape o lună şi apa rămâne nepotabilă, negru pe alb, conform rigorilor legislaţiei privind sănătatea publică, semn că aceşti trei „crai” de la Primărie au fost interesaţi sută la sută de goana stradală după voturi decât să le ofere apă bună de băut oamenilor pe care-i cheamă la urne să-i voteze!

Firma Primăriei forează puţuri!

Sistemul de alimentare cu apă şi staţia de epurare au beneficiat de mai multe finanţări iar cifra totală a ajuns la circa 3 milioane de euro. Pentru alimentarea cu apă cea mai importantă a fost lucrarea pe fonduri europene în valoare totală de peste 900.000 de euro prin care o firmă favorizată la licitaţie de trei descalificări ale unor ofertanţi cu valori mai mici a executat forarea unor puţuri de mare adâncime care însă au adus la suprafaţă apă nepotabilă, semn că alegerea locaţiei nu s-a făcut pe baza unor studii aprofundate. Odată intrată în staţia de tratare asupra apei nepotabile s-a intervenit cu tratamente care, din păcate pentru consumatori, nu au făcut ca parametri de apă să intre în limitele maxime prevăzute de legislaţia de sănătate publică şi din acest motiv autorizaţia emisă de DSP Ialomiţa s-a făcut doar cu un parcurgerea unor paşi obligatorii investiţionali pentru ca apa să devină potabilă. Pe acest fir s-a interpus în anul 2015 şi Amara Business Grup, firma Primăriei Amara şi copilul de suflet al primarului Victor Moraru, care a primit fără licitaţie, normal, circa 3,6 miliarde lei vechi pentru forarea a încă două puţuri. O investiţie ce s-a dovedit a fi fost şi ea de pomană din moment ce apa nu are nici acum calitatea necesară pentru a fi declarată potabilă cu documente oficiale şi nu doar cu scop electoral.

 

Related posts