Favorite Social Viața la țară 

Gripa aviară revine în Ialomița. Păsările dintr-o gospodărie au fost omorâte

Gripa aviară a fost confirmată într-o gospodărie din Țăndărei și la o lebădă moartă în zona lacului Amara.

Gripa aviară revine în județul Ialomița și medicii veterinari sunt în alertă.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița a anunțat că pe raza județului a fost confirmat un focar de gripă aviară, înalt patogenă, la o exploatație non-profesională din orașul Țăndărei.

Este vorba de o gospodărie în care erau crescute 65 de păsări. Pentru evitarea răspândirii bolii s-a luat decizia uciderii preventive a unui număr de 16 păsări și efectuarea dezinfecției exploatației focar.

Un alt caz de gripă aviară H5N1, înalt patogenă, a fost depistat la o lebădă găsită moartă în zona lacului Amara.

Localități aflate în zone cu risc ridicat de gripă aviară

În urma efectuării analizei de risc epidemiologic în direcția gripei aviare localitățile Sinești, Cătrunești, Hagiești, Lilieci, Axintele, Jilavele, Slătioarele, Rovine, Reviga, Crunți, Mircea cel Bătrân, Gheorghe Doja, Fundata, Amara, Slobozia, Valea Ciorii, Murgeanca, Bucșa, Făcăeni, Bordușani, Cegani, Stelnica, Matezi și Fetești se încadrează în zona epidemiologică cu risc înalt de apariție a cazurilor de gripă aviară.”, avertizează DSVSA Ialomița.

Din toate aceste localități medicii veterinari au prelevat probe de sânge în lunile ianuarie și februarie pentru identificarea gripei aviare și, din fericire, rezultatele analizelor sunt negative.

În scopul prevenirii apariției unor focare pe teritoriul județului Ialomița circulația și transportul păsărilor pe drumurile publice sau private se interzic.

Interzise sunt și achizițiile din magazinele autorizate aflate în zona de protecție (Țăndărei) și zona de supraveghere (Ograda, Gura Văii, Sudiți, Săveni, Lăcusteni, Platonești, Frățilești, Hagieni, Mihail Kogălniceanu și Murgeanca).

Controale desfășurate de DSVSA Ialomița în tot județul

În județul Ialomița sunt autorizate sanitar-veterinar un număr total de 28 exploatații comerciale de păsări (2 exploatații găini reproducție, 6 exploatații găini ouă consum, 16 exploatații pui carne, 2 stații incubație de tip industrial, 1 exploatație de tip A pui carne și 1 exploatație comercială de rațe).

DSVSA Ialomița va efectua controale tematice începând cu data de 16 februarie 2022 pentru verificarea modului de respectare de către operatorii din sectorul alimentar a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producere, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii de pasăre și de ouă.”, transmite DSVSA Ialomița.

Related posts