Administrație Favorite Finanţări Viața la țară 

Guvernul a dat de pomană în post: 6,4 milioane euro pentru localități din Ialomița și bugetul județean

Guvernul României a umblat la pușculița bugetară și a omenit financiar unitățile administrativ teritoriale din țară cu circa 318 milioane euro.

Guvernul României s-a deghizat în Moș Nicolae cu o săptămâmă mai devreme și, în loc de meritatele nuiele vârtoase pentru spinările bugetelor locale, umflate de multe ori de cheltuieli nejustificat de mari pentru afaceri de familie ori politice, le-a pus cadou primarilor în ghete sute de mii de lei.

Oficial, banii alocați din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului s-au dat pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2023, pentru cheltuieli curente și de capital. Altfel spus, banii pot fi cheltuiți la liber, fără restricții.

Și dacă nu le ajung sumele alocate Guvernul s-a gândit că pe plan local rolul de Moș Niculae să fie luat de președinții de Consilii Județene, cei care pot rupe din fondurile primite la bugetul județean pentru a suplimenta banii trimiși direct Primăriilor.

Sub frumoasa mantie a unei hotărâri de Consiliu Județean, în realitate o simplă formalitate în contextul majorităților ce funcționează ca unse de trei ani.

Guvernul a trimis 2% din sumă în Ialomița

În total, la nivel național, au plecat spre bugetele locale fonduri de 1.580.907.000 lei, echivalentul a peste 318 milioane euro.

În Ialomița ajung de la Fondul de rezervă fonduri de 31.883.000 lei, echivalentul a aproximativ 6,4 milioane euro, 2% din suma alocată la nivel național.

Grosul ajunge în bugetul județului, 6,853 milioane lei, aproape 21,5%. Doar două municipii primesc bani, Fetești (650.000 lei) și Slobozia (980.000 lei), Urziceni fiind sărit din schema pomenii guvernamentale.

În ceea ce privește orașele, repartizarea fondurilor este următoarea: Țăndărei (600.000 lei), Fierbinți-Târg (550.000 lei), Căzănești (300.000 lei). De remarcat că orașul Amara nu a fost pe placul Guvernului și nu primit nici măcar un leu!

Campioana în rândul comunelor în ceea ce privește sumele alocate în Ialomița este comuna Bărbulești, cu 800.000 lei, o sumă mai mare chiar și decât cea alocată municipiului Fetești!

Celelalte comune din județ au fost împărțite în cinci categorii financiare, cu sume cuprinse între 500.000 lei și 300.000 lei:

500. 000 lei: Adâncata, Bordușani, Ciochina, Coșereni, Făcăeni, Sălcioara

450.000 lei: Alexeni, Andrășești, Balaciu, Bărcănești, Borănești, Buești, Ciulnița, Cocora, Grivița, Sărățeni, Sfântu Gheorghe, Vlădeni

400.000 lei: Dridu, Gheorghe Doja, Jilavele, Mihail Kogălnicenu, Munteni-Buzău, Perieți, Scânteia, Sinești, Valea Măcrișului

350.000 lei: Miloșești, Ograda, Săveni

300.000 lei: Albești, Armășești, Axintele, Bucu, Ciocârlia, Colelia, Cosâmbești, Drăgoești, Gheorghe Lazăr, Giurgeni, Gridu, Gura Ialomiței, Ion Roată, Maia, Manasia, Mărculești, Moldoveni, Movila, Movilița, Platonești, Rădulești, Reviga, Roșiori, Stelnica, Sudiți, Traian, Valea Ciorii

Related posts