Favorite Sănătate Social Viața la țară 

IALOMIȚA: Virusul hepatic B este prezent într-o proporție mai mare în rândul populației din mediul rural

Ialomița: Campania de testare pentru hepatitele virale a centralizat 179 persoane depistate pozitiv cu virusurile hepatice B sau C.

În județul Ialomița, în campania de testare pentru hepatitele virale prin proiectul LIVE(RO)2-SUD, finanțat din fonduri europene, au fost testate 9.262 persoane.

132 au infecția cu virusul hepatic B (1,43% prevalență raportată la subiecții tratați) și 47 sunt infectați cu virusul hepatic C (0,51% din total).

Aceste date arată cu Ialomița se află în topul județelor cu prevalență generală mai scăzută. Totuși, transmit cei care au centralizat datele strânse din județ, „…persoanele depistate pozitiv nu își cunoșteau condiția și, prin urmare, puteau transmite virusul, în special dacă vorbim de virusul hepatic B atât în rândul persoanelor între 25 și 54 ani, dar și al celor peste această vârstă.”

Bărbații, mai afectați de virusul hepatic B, femeile, mai afectate de virusul hepatic C

Din cele 9.262 de persoane testate, aproape jumătate au fost din mediile vulnerabile, adică mediul rural sau alte categorii aflate la risc.

În mediul urban au fost testate 6.041 de persoane, dintre care au fost depistate 71 (1,18%) având infecția cu virus hepatic B și 25 cu virus hepatic C (0,41%).

În mediul rural au fost testate 3.221 de persoane și depistate 83, dintre care 61 cu virusul hepatic B (1,89%) și 22 cu virusul hepatic C (0,68%).

De remarcat că pentru județul Ialomița datele de prevalență generală raportate la populația testată în acest proiect evidențiază prezența virusului hepatic B într-o proporție mai mare în rândul populației din mediul rural.

Raportat la testările efectuate de către medicii de familie în acest județ, se observă că în rândul femeilor prevalența generală este de 1,83% (115 de persoane depistate pozitiv din 6.306 testate), semnificativ mai mare în cazul infecției cu virusul B, respectiv 1,24%, 78 de persoane depistate pozitiv) față de 0,59% (37 persoane depistate pozitiv) în cazul infecției cu virus hepatitic C.

În ceea ce privește bărbații, prevalența generală este de 2,17% (64 de pacienți depistați din 2.956 testați), predominând infecția cu virusul hepatitic B – pentru care au fost descoperite 54 de persoane (1,83% prevalență), comparativ cu doar 10 având virusul hepatitic C (0,34%).

În Ialomița nu a fost depistată nicio persoană cu hepatită B sau C cu vârsta sub 25 ani

În ceea ce privește situația pe categorii de vârstă, în rândul populației active din segmentul 25-54 de ani infecția cu virusul hepatitic B este mai prezentă, prevalența rezultată fiind de 1,74%, 68 de persoane depistate.

În această categorie, doar 16 pacienți au fost testați pozitiv pentru virusul hepatitic C (0,41%). În rândul subiecților peste 54 de ani, ratele de prevalență rămân mai mari pentru virusul hepatitic B, 1,28% (64 de persoane depistate), dublu față de virusul hepatitic C, 0,62% (62 de persoane depistate).

Dintre pacienții depistați, 136 au beneficiat de investigații medicale de specialitate și analize specifice în cadrul Centrelor de Prevenție înființate la Spitalul Universitar de Urgență București și Institutul Clinic Fundeni.

În județul Ialomița nu a fost depistată nici o persoană sub 25 de ani cu virus hepatitic B sau C, fiind unul dintre puținele județe aflate în această situație pozitivă.

Campania de testare din județul Ialomița a fost lansată în luna ianuarie 2023 și s-a încheiat la 31 iulie, derulându-se prin intermediul celor 30 de cabinete de medicină de familie afiliate.

Acțiunea a fost coordonată de doctor Andreia Radu, președinte al Asociației Medicilor de Familie Ialomița, cu sprijinul autorităților publice locale și al Asociației Române Anti-Sida (ARAS), partenerul Institutului Clinic Fundeni în implementarea acestui proiect.

Toate datele obținute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Național de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului), care are deja

în evidență peste 300.000 de persoane testate în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST.

Programul de screening este unul pilot, implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociația Română Anti-SIDA și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. (FOTO: pexels.com)

Related posts