Eveniment Favorite Sănătate Social Viața la țară 

Teste gratuite pentru depistarea hepatitelor virale. Vezi lista celor 30 cabinete de testare!

Teste gratuite pentru depistarea hepatitelor virale vor fi făcute în județul Ialomița în următoarele 6 luni, într-un amplu program național de screening.

Campania de testare gratuită a demarat în județ și se va desfășura în 30 cabinete ale medicilor de familie afiliate până în luna iulie 2023.

Consiliul Județean Ialomița a găzduit astăzi conferința susținută de cei care se ocupă de campania de screening derulată prin proiectul LIVE(RO)2-SUD.

Până acum au fost testate pentru hepatitele virale peste 127.000 persoane adulte (peste 18 ani), peste ținta propusă inițial de 120.000 persoane.

Persoanele vulnerabile sunt așteptate la testarea gratuită

Cei testați sunt oameni cu domiciliul în regiunile Sud Muntenia și Sud Vest Oltenia, peste 60% dintre ei provenind din categoriile vulnerabile.

Ne adresăm, în primul rând, celor mai săraci dintre săraci, dacă putem spune așa. Oameni care nu au posibilitatea de a se deplasa în centre de testare din mediul urban, condamnați să trăiască fără să știe că sunt bolnavi.”, au anunțat organizatorii campaniei.

Din publicul țintă fac parte persoane angajate, mai ales cele necalificate, cu o medie a venitului pe cap de familie mai mică decât salariul minim pe economie, persoane șomere, inactive ori beneficiare ale venitului minim garantat.

Sunt așteptate la testare și persoanele care lucrează pe cont propriu în agricultură, persoane din mediul rural, persoane care nu au documente de identitate, persoane din centre de plasament ori cele care au părăsit sistemul de protecție a copilului, persoane fără adăpost și persoane de etnie romă.

Persoanele cu dizabilități ori cele care au copii cu dizabilități, familiile monoparentale, cei care suferă de dependență de alcool, de droguri ori de alte substanțe toxice, persoanele victime ale violenței domestice și victimele traficului de ființe umane fac și ele parte din categoria persoanelor defavorizate.

În Ialomița sunt 30 de cabinete medicale pentru depistarea hepatitelor virale

Toate persoanele testate în cadrul programului sunt introduse în Sistemul Electronic de Evidență a Screening-ului (SEES), registru electronic dezvoltat pentru screeningul de hepatite gestionat de Institutul Național de Sănătate Publică.

Din cele peste 127.000 persoane testate în opt județe au fost depistați 2.767 pacienți infectați cu virusul hepatic B sau C.

Conform datelor centralizate, se înregistrează un număr mai mare de pacienți cu virusul hepatic B în populația activă cu vârsta de până în 54 ani.

În schimb, în ceea ce privește virusul hepatic C, acesta este mai prezent la pacienții cu vârsta de peste 54 ani.

Majoritatea persoanelor infectate nu sunt diagnosticate și tratate, răspândind infecția și ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic. (PROF. DR. LILIANA GHEORGHE, manager proiect LIVE(RO)2-SUD, medic primar gastroenterologie și hepatologie la Institutul Clinic Fundeni)

În județul Ialomița sunt 30 de cabinete ale medicilor de familie ce fac parte din programul de screening derulat în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD.

Medicina înseamnă să faci bine, să fii aproape de oameni și să-i ajuți iar a face bine înseamnă în primul rând prevenție. 30 medici de familie din Ialomița oferă posibilitatea pacienților de a avea acces ușor și rapid la o astfel de investigație.”, a anunțat doctor Andreia Radu, președinte al Asociației Medicilor de Familie Ialomița și coordonator județean al proiectului LIVE(RO)2-SUD.

Lista completă a medicilor de familie afiliați ce participă la programul de testare gratuită pentru depistarea hepatitelor virale poate fi consultată pe site-ul ARAS, www.arasnet.ro, la secțiunea Noutăți.

Afilierea medicilor de familie, precum și identificarea persoanelor vulnerabile care trebuie îndrumate spre testare se efectuează cu ajutorul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS), partener al Institutului Clinic Fundeni în acest proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

DĂ CLICK PE IMAGINI PENTRU A AFLA CARE SUNT CABINETELE DE MEDICINĂ DE FAMILIE DIN IALOMIȚA UNDE SE POT FACE TESTE GRATUITE!

Related posts