Administrație Favorite 

INVESTIŢIE PE BANII COMPANIEI NAŢIONALE DE INVESTIŢII: Sala polivalentă de 14,3 milioane are un an întârziere faţă de planurile iniţiale

OBIECTIV. O sală multifuncţională destinată competiţiilor sportive dar şi spectacolelor se vrea ridicată în municipiul Slobozia până la sfârşitul anului 2021 în zona bazinului de înot.

 Consiliul Local Slobozia a fost convocat de urgenţă pentru aprobarea studiului de fezabilitate al sălii polivalente promisă de ani de zile de autorităţile locale şi rămasă cel puţin până în acest moment la stadiul de promisiune neonorată. Cum asigurările sunt că deranjul financiar nu va cădea pe umerii şi aşa rupţi de datorii ai bugetului municipal, consilierii locali nu au avut reţineri şi au fost de acord ca pentru sala cu 2.224 locuri să se cheltuiască peste 66,5 milioane lei, echivalentul a 14,3 milioane euro.

Are CNI bani pentru sala din Slobozia?

Cum acum vântul bate din spatele lor, ca să cităm dintr-un fruntaş social-democrat, iar la butoanele CNI (Compania Naţională de Investiţii) se află oameni din PSD, municipiul Slobozia pare că şi-a făcut loc pe lista scurtă a finanţării unor asemenea obiective în următorii ani. Pentru a obţine însă finanţarea trebuia parcursă etapa realizării studiului de fezabilitate, documentaţia cu indicatorii tehnico-economici, operaţiune făcută cu frâna de mână trasă pe banii comunităţii. Cu o întârziere de câteva luni, SF-ul a fost săvârşit de SC Spa Inovation SRL Bucureşti în schimbul sumei de 83.300 lei şi imediat după aprobare a fost înaintat Companiei Naţionale de Investiţii.

„Este foarte clar că Slobozia este prinsă pe proiectul de finanţare a acestei săli polivalente. Dacă tot construim o sală o facem atât pentru competiţii sportive cât şi pentru găzduirea unor spectacole.”, anunţa optimist primarul Adrian Mocioniu încă din luna martie, lăsând de înţeles că nu sunt probleme cu banii şi că obiectivul de la Slobozia are puse deoparte fondurile necesare, doar studiul de fezabilitate lipsea pentru identificarea exactă a valorii investiţiei.

Câteva luni mai târziu, de data aceasta în scris, acelaşi primar îi anunţa pe consilieri că trebuie să aprobe cât mai repede studiul de fezabilitate pentru ca acesta să ajungă la CNI spre a prinde trenul rectificării bugetare din luna iulie. Dar mai bine să cităm din Adrian Mocioniu: „Necesitatea dezbaterii în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Local rezultă din faptul că urmează să fie realizată de către Compania Naţională de Investiţii SA care până la sfârşitul lunii iulie anul curent va beneficia de o rectificare bugetară. În acest context este necesar să înaintăm toată documentaţia într-un termen cât mai scurt pentru a fi supus analizei şi aprobării, în vederea includerii pe lista de priorităţi a CNI.”

Din mesajul primarului de Slobozia deducem că sala polivalentă de la Slobozia încă nu a fost supusă analizei şi aprobării de către CNI şi, mult mai important, nu este prinsă pe lista de priorităţi, poziţie pe care o va obţine doar în cazul fericit al unei rectificări bugetare pozitive, suficientă pentru a susţine măcar demararea investiţiei şi plata viitoarelor facturi emise de contructori până la finalul anului 2018, în cazul ipotetic că va exista un constructor desemnat în acest interval.

Un an întârziere din capul locului!

Revenind la declaraţia oferită www.infoialomita.ro de primarul Adrian Mocioniu în urmă cu trei luni, observăm că deja termenul de predare a lucrării la cheie s-a mutat de la sfârşitul anului 2020 un an mai târziu! „Sperăm ca în luna iunie să semnăm contractul, apoi să fie făcută licitaţia şi să se intre în execuţie. Dacă nu vor fi întâmpinate alte obstacole şi dacă vom avea noroc de un constructor serios sperăm ca la începutul anului 2020 să inaugurăm sala polivalentă.”, spunea edilul.

Între timp studiul de fezabilitate a fost gata cu o lună mai târziu, va intra în dezbaterea Companiei Naţionale de Investiţii cel mai devreme în luna august (asta dacă nu cumva şefii instituţiei vor fi plecaţi în concediu de odihnă!) şi abia apoi se va demara procedura de scoatere la licitaţie a lucrării şi atribuirea contractului de execuţie unei firme de construcţii. Adică cel puţin trei – patru luni, adică ianuarie 2019. Dacă punem apoi la socoteală că specialiştii care au realizat studiul de fezabilitate au stabilit ca termen de execuţie 36 de luni (3 ani plini), se cheamă că doar în condiţii ideale sala va fi gata la începutul anului 2022. Spunem sitauţia ideală pentru că mai trebuie îndeplinite două condiţii esenţiale: un constructor serios şi un finanţator pe măsură, cu banii la dispoziţie pentru a achita facturile emise!

ptr

2.224 locuri dispuse pe trei niveluri

Sala polivalentă de la Slobozia va fi construită pe o suprafaţă de 7.000 mp în zona bazinului de înot şi se vrea a fi o soluţie pentru găzduirea competiţiilor naţionale (handbal feminin în Liga Naţională cu HCM Slobozia) dar şi internaţionale, având în vedere apropierea de Bucureşti. Sala va avea 3 niveluri (pentru echipe, public, respectiv oficiali şi presă), este gândită inclusiv cu gradene retractabile ce permit mărirea suprafeţei de joc pentru găzduirea la nivel profesionist a mai multor sporturi. În plus, sala de la Slobozia se vrea a fi o viitoare locaţie pentru eveniment socio-culturale şi de agrement.

Conform proiectului, parterul este destinat strict sportivilor, cu vestiare pentru echipe, arbitri, oficiali, cabinet anti-doping, cameră pentru asistenţă medicală şi o sală de conferinţe. Publicului îi este rezervat etajul 1, accesul se face pe scări şi cu liftul, alături de garderobe şi toalete urmând a fi realizate la acest nivel şi mici locaţii pentru gustări şi băuturi nealcoolice. La ultimul etaj vor avea acces doar oficialii, vor fi camere pentru şedinţele tehnice, o zonă de protocol iar zona centrală este destinată presei, aici vor fi amplasate camerele de luat vederi ale televiziunilor.

Related posts