Favorite Sănătate 

TRAI PE BANII IALOMIŢENILOR: 6.000 lei încasaţi lunar necuvenit de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia

CONTROL. Camera de Conturi Ialomiţa a stabilit că Mariana Iancu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia, încasează necuvenit circa 6.000 de lei pe lună! Ultima mărire de salariu a fost făcută de Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, în luna aprilie, atunci când salariul brut lunar a ajuns la 21.500 lei!

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia a încasat un salariu majorat ilegal, este concluzia unui raport de audit întocmit de Camera de Conturi Ialomiţa. Documentul citat de site-ul www.realitateadeialomita.net arată că Mariana Iancu se bucură lunar de un salariu cu mult peste grila legală stabilită pentru managerii unităţilor medicale din România. Şefa celei mai mari unităţi medicale din Ialomiţa a avut o creştere spectaculoasă de salariu, ea fiind încadrată în octombrie 2016 pe o leafă brută lunară de 6.500 lei pentru ca în prezent pe statul de salarii să semneze lunar pentru o valoare de peste trei ori mai mare!

Salarii de şefi mărite ilegal

Victor Moraru, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, institiţie ce are în subordine Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia i-a mărit în mod spectaculos salariul subalternei sale începând cu luna aprilie. Saltul de la o leafă brută lunară de 12.988 lei (aproximativ 7.600 lei net) la 21.500 lei (salariu net de 12.577 lei!) s-a făcut peste noapte şi dintr-un simplu condei al şefului instituţiei judeţene. Informaţia publicată imediat de www.infoialomita.ro (VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL!) a avut darul de a-i supăra în primul rând pe salariaţii Spitalului, mulţi dintre ei la ora respectivă cu sporturile salariate tăiate grosolan chiar de managera căreia îi fusese mărită leafa cu 65%.

De aici până la o sesizare făcută Camerei de Conturi Ialomiţa n-a mai fost decât un pas iar instituţia abilitată să verifice modul în care se gestionează fondurile publice la Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia a verificat documentele contabile ale unităţii medicale pentru perioada 16 aprilie – 30 mai 2018. Coroborat cu grila de salariazare legală stabilită la nivel naţional pentru şefii de spitale, Camera de Conturi a concluzinat sec că atât Mariana Iancu, cu voie de la Victor Moraru, cât şi directorul medical al Spitalului Judeţean Ialomiţa au încasat lunar în mod necuvenit mii de lei. În dezacord cu legea, în vreme ce Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia este încadrat la unitate medicală de categoria 3, salariul managerei Mariana Iancu este unul de şef de spital de categoria 1, ca şi cum preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa ar trebui plătit ca preşedintele României!

„În urma verificărilor efectuate s-au confirmat aspectele cu privire la efectuarea de plăţi nelegale ca urmare a acordării necuvenite de drepturi salariale pentru manager şi director medical mai mari decât cele stabilite potrivit prevederilor legale şi în acelaşi timp acordarea unor drepturi salariale pentru funcţii de conducere la persoane care nu îndeplinesc condiţiile de vechime în specialitate impuse de prevederile legale, aşa cum se detaliază în Raportul de Audit financiar înregistrat sub nr. R1/4407 din 30.05.2018 la unitatea auditată.”, au stabilit cei de la Camera de Conturi Ialomiţa.

„Doamna Mariana Iancu a făcut minuni la Spitalul Judeţean. Doamna Iancu ştie să lucreze cu oamenii, lucrează 16 ore pe zi şi a dat Dumnezeu să o găsim! Toate aceste modificări se fac conform legii. Doamna manager trebuie să aibă cel mai mare salariu din instituţia pe care o conduce, corespunzător cu responsabilităţile pe care le are!” (VICTOR MORARU, preşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa)

Victor Moraru, artizanul supra-salarizării!

Mariana Iancu a ajuns şefă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia pe firul scurt! În toamna anului 2016, la doar câteva luni de la preluarea conducerii Consiliului Judeţean Ialomiţa, Victor Moraru a numit-o fără concurs pe postul de manager-interimar, pentru o perioadă maximă stabilită de lege la şase luni, pentru un salariu brut lunar de 6.500 lei. Expirarea acestui termen nu a presupus renunţarea la serviciile doamnei Iancu, contractul de manager fiind prelungit până la organizarea concursului, perioadă în care leafa i-a fost mărită de Moraru la 10.320 lei/lună!

Câştigarea concursului de manager, o formalitate ce trebuia bifată, şi semnarea unui contract valabil până în octombrie 2020 i-a adus Marianei Iancu şi o mărire de salariu, 12.998 lei brut/lună! Puţin, foarte puţin, a considerat Victor Moraru, cel care mulţumea lui Dumnezeu pentru că i-a scos-o în care pe Mariana Iancu şi drept mulţumire avea să-i „explodeze” salariul lunar în luna aprilie, până la 21.500 lei/brut!

„Doamna Mariana Iancu a făcut minuni la Spitalul Judeţean. Doamna Iancu ştie să lucreze cu oamenii, lucrează 16 ore pe zi şi a dat Dumnezeu să o găsim! Toate aceste modificări de salariu se fac conform legii. Doamna manager trebuie să aibă cel mai mare salariu din instituţia pe care o conduce, corespunzător cu responsabilităţile pe care le are!”, a explicat Victor Moraru atunci când a fost întrebat de creşterile de salariu repetate de care s-a bucurat Mariana Iancu. Majorări stabilite acum de Camera de Conturi drept ilegale, diferenţe de aproximativ 6.000 lei în plus luate pe lună doar de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, bani ce trebuie restituţi în bugetul unităţii medicale.

 

 

Related posts