Favorite Social 

INVITAŢIE MINCINOASĂ DE LA TREZORERIA SLOBOZIA: Plata cu cardul bancar, disponibilă doar în afişele promoţionale!

BĂTAIE DE JOC. Contribuabilii care doresc să folosească plata cu cardul la ghişeele Trezoreriei Slobozia pentru achitarea diverselor taxe şi impozite ar trebui să aibă bani numerar în buzunar dacă vor să evite să mai facă încă un drum la bancomat!

Plata cu cardul în instituţiile publice rămâne încă la stadiul de promisiune neonorată a autorităţilor. Dacă prin anumite Primării s-a reuşit implementarea acestui mijloc facil de plată, când vine vorba de instituţii publice ce lucrează din plin cu banii contribuabililor lucrurile sunt încă departe de a fi rezolvate. Şi asta în ciuda reclamei mincinoase afişată obsesiv dar inutil pe toţi pereţii, aşa cum se întâmplă la Trezoreria Slobozia.

De ce simplu şi rapid?

Este 8.30 dimineaţă şi, în sfârşit, ghişeele Trezoreriei Slobozia se deschid pentru poporul plătitor de taxe şi impozite locale. Printre ei un cetăţean care vrea să achite două taxe, una pentru preschimbarea permisului de circulaţie şi una pentru eliberarea unui nou paşaport. Vede încă de la intrare un afiş din care Banca Transilvania îl informează că a ajuns cu serviciile de plată cu cardul şi la Trezoreria Slobozia şi răsuflă uşurat, card are, bani pe el are, a scăpat de un drum la bancomat pentru a scoate cei peste 300 lei necesari achitării taxelor.

Oarecum dezorientat de puzderia de ghişee, ocheşte rapid geamul deschis al unuia unde vede un aparat tip POS gata să-i „devalizeze” cardul, zonă unde prin alte două afişe publicitare este îndemnat: „Plăteşte cu cardul la ANAF. Simplu şi rapid. Comision 0.”. Spre norocul său este prevăzător şi înainte de a solicita plata taxelor întreabă dacă poate achita cu cardul, unul emis chiar de banca din afiş. Casieriţa îşi schimbă rapid mimica şi ridică din umeri într-un gest ce nu anunţa ceva bun: „Nu la mine, mergeţi la al ghişeu!”

Omul ascultă docil şi îşi încearcă pentru a doua oară norocul acolo unde fusese trimis. „Ce vreţi să plătiţi cu cardul?”, sună aspru întrebarea angajatei. Contribuabilul explică pentru a doua oară şi primeşte un răspuns surprinzător, de data aceasta venit în grup, de la trei casieriţe strânse într-o şedinţă de îndată: „Taxa de preschimbare permis nu merge cu cardul, nu toate taxele merg plătite cu cardul, doar taxele care sunt pe CNP, la ANAF, aici… Deocamdată paşapoartele…, astea… nu ni le-au băgat… Nu este vina noastră, nu trebuie să vă certaţi cu noi! Dacă ar fi vina noastră, ce bine ar fi, dar noi încasăm toate borbârnacele astea…”

Întrebate de ce nu există sub afişele promoţionale ale băncii o precizare de genul „Se poate plăti cu cardul dar cu excepţia următoarelor taxe…”, angajatele Trezoreriei Slobozia ridică neputincios din umeri dar îşi arată disponibilitatea de a-l servi rapid pe omul venit să plătească: „Staţi liniştit, vă pot eu încasa aici taxele, daţi-mi cartea de identitate, dar să aveţi bani numerar la dumneavoastră!” „Şi dacă nu am?”, sună întrebarea. „Aveţi imediat la intrare un bancomat, mergeţi şi scoateţi bani şi reveniţi!”, vine replica.

Într-adevăr, chiar lângă uşa de acces în Trezorerie există un bancomat care, întâmplător sau nu, nu aparţine băncii din reclamele expuse. În aceste condiţii contribuabilii ghinionişti ce nu deţin cardul unităţii bancare respective primesc ca „bonus” la faptul că nu pot plăti taxe cu cardul şi achitarea contravalorii comisionului bancar aferent retragerii de numerar de la alte bancomate decât cele ale băncii emitente!

 

 

Related posts