Administrație Favorite Social Viața la țară 

Mihail Kogălniceanu: Câinii fără stăpân, problemă costisitoare și greu de rezolvat

Mihail Kogălniceanu are încheiat un protocol prin care câinii fără stăpân ajung, contracost, într-un adăpost din Fetești.

Gestionarea câinilor fără stăpân rămâne una dintre cele mai costisitoare probleme în comuna Mihail Kogălniceanu.

Cum localitatea nu deține un loc pentru găzduirea temporară a câinilor fără stăpân prinși pe străzi, există un protocol încheiat cu DADPP (Direcția pentru Administrarea Domeniului Public și Privat) Fetești pentru prinderea, transportul și găzduirea acestora.

Protocol actualizat de Consiliul Local Mihail Kogălniceanu în baza ultimelor tarife percepute de DADPP Fetești. Valori valabile începând cu luna ianuarie și care scot bani frumoși din visteria locală.

Cât se plătește de la bugetul local pentru fiecare câine prins în Mihail Kogălniceanu

Pentru transportul autovehiculului care vine de la Fetești la Mihail Kogălniceanu se achită 192 lei. Nu pot fi luați decât maxim 6 câini, ceea ce, în cazul fericit în care mașina se întoarce plină, costul pe cap de câine se ridică la aproape 32 lei.

Mâncarea pentru fiecare câine costă 34,5 lei pe zi. Dacă luăm în calcul că procedura nu permite eutanasierea animalului decât după 14 zile de cazare, costul total pentru această perioadă se ridică la 483 lei.

Sunt situații în care câinii au fost ținuți în viață chiar și 33 zile, perioadă suplimentară ce a adus facturi mărite de achitat de la bugetul local al comunei.

Dacă animalul nu este revendicat, eutanasierea lui este taxată cu puțin peste 89 lei. Urmează cântărirea în vederea incinerării, 3,5 lei/kg, circa 35 lei la o greutate medie de 10 kg.

Vine apoi costul transportului. Luând în considerare cazul ideal că s-ar umple o autoutilitară de 3,5 tone ce merge până la Constanța, valoarea totală a transportului este de 1139 lei. Raportat la câinele de 10 kg la nota de plată se adaugă încă cel puțin 4 lei.

Recapitulând, costul total pentru un câine luat de pe stradă din Mihail Kogăniceanu, dus la Fetești și nerevendicat, ajunge la minim 642 lei.

Alternativa generează costuri și mai mari

Peste toate costurile enumerate, ca bonus, dacă se apelează și la serviciile de capturare prin împușcarea animalului cu tranchizilant, bugetul local mai suportă încă 180 lei.

Nu este cazul, administrația locală având o pușcă ce se folosește pentru tranchilizarea câinilor fără stăpân.

Ne-au îngrozit noile tarife pe care ni le-au impus cei de la Fetești, tarife pe care fie le acceptăm, fie renunțăm la protocol. La o socoteală scurtă, am ajuns la concluzia că ne costă fiecare câine luat de pe stradă aproape 650 lei. La 5 câini luați de pe stradă plătim de la bugetul local peste 3250 lei. Altă variantă nu avem, din păcate, în acest moment.”, explică situația Mihăiță Barbu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Alternativa pentru administrația locală este înființarea unui serviciu propriu, pe raza localității, pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Cu obligațiile de rigoare.

Identificarea unei locații și construirea cuștilor, angajarea unui medic veterinar și contract pentru incinerarea animalelor nerevendicate și eutanasiate. Plus soluție pentru transportul acestora la centrul de incinerare.

În cifre, costuri și mai mari decât cele achitate acum pe baza facturilor emise de DADPP Fetești pentru câinii luați și duși în adăpostul municipiului Fetești.

Related posts