Administrație Favorite 

MUNICIPIUL SLOBOZIA MAI SĂRAC: „Bugetul local va plăti banii, într-un fel sau altul!”

SANCȚIUNE. Municipiul Slobozia trebuie să restituie bugetului național aproximativ 9,12 milioane lei pentru că nu și-a respectat obligațiile în contractul pentru parcarea subterană. Mesajul vine direct de la Vasile Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

De ce le-a fost frică locuitorilor municipiului Slobozia nu scapă! Administrația Mocioniu intră în istoria neagră a localității reședință a județului Ialomița prin corecția financiară impusă pentru că nu a reușit să se încadreze în termenele asumate pentru celebra parcare subterană din Piața Revoluției.

Primăria Slobozia este sancționată pentru că nu s-a încadrat în termenele de execuție la parcarea subterană rămasă fără acces auto la aproape 7 ani de la demararea lucrării.

9,12 milioane lei este suma pe care bugetul local trebuie să o restituie către Ministerul Dezvoltării Regionale pentru că șefii Primăriei Slobozia nu au fost în stare să realizeze împreună cu firma de construcții o intrare auto pentru parcarea subterană realizată într-un proiect cu fonduri europene.

Singura dilemă în acest moment rămâne modalitatea de restituire a banilor: întreaga sumă, două – trei tranșe ori în rate întinse pe minim un an de zile.

Cum Slobozia este împovărată de creditele contractate de fostul primar Gabi Ionașcu, actual senator PMP, și actualul primar Adrian Nicolae Mocioniu se încearcă lungirea la maxim a termenului de restituire a celor aproape două milioane de euro.

Indiferent de modalitatea finală cel mai mult va avea de suferit bugetul de investiții locale din Slobozia, și așa subțiat la greu după ce primarul Adrian Nicolae Mocioniu a avut grijă înainte de toate să ducă salarizarea la un nivel nejustificat de ridicat, costuri dublate și de un buget impresionant pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare a instituției publice.

Cine greșește, plătește, chiar dacă este UAT!”

Mesajul dur aparține lui Vasile Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice. Cum autoritățile locale dar și cele județene tot încearcă să ascundă gunoiul sub preș și să deturneze atenția celor din Slobozia de la grava problemă a restituirii banilor, am încercat să aflăm direct de la sursă ce șanse are Slobozia să scape nepedepsită.

L-am rugat pe omul cel mai avizat să ofere detalii legate de proiectul reabilitării Pieței Revoluției din Slobozia iar Vasile Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a confirmat vestea proastă picată pe bugetul local și, implicit, pe umerii fiecărui locuitor al municipiului.

Domnule ministru, scapă Slobozia fără să plătească banii?

La proiectele pe fonduri europene când se constată nereguli se impune restituirea banilor. Restituirea se poate face în funcție de disponibilitatea financiară a UAT-ului, fie într-un grafic de eșalonare, fie în funcție de cum se stabilește. Nu există neapărat un șablon, toți banii odată. Cu fondurile europene nici eu nu mă joc și nu se joacă nimeni în ministerul pe care-l conduc! Cine greșește, plătește, chiar dacă vorbim de o unitate administrativ teritorială.

La proiectele pe fonduri europene când se constată nereguli se impune restituirea banilor. Nu pot spune în acest moment dacă cei de la Slobozia vor restitui banii într-o tranșă, două sau trei. Cine greșește, plătește, chiar dacă vorbim de o unitate administrativ teritorială.” (VASILE DANIEL SUCIU, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice)

Cum se va proceda în cazul proiectului de modernizare a Pieței Revoluției Slobozia?

Nu pot spune în acest moment dacă cei de la Slobozia vor restitui banii într-o tranșă, două sau trei. De regulă, dacă se impută recuperarea unei sume există o culpă undeva și vreau să aflu împreună cu domnul primar și cu colegii mei unde este culpa. Am chemat reprezentanții autorității de management, am avut o discuție și cu domnul primar Mocioniu. Am stabilit să ne vedem, să discutăm inclusiv cu partea mea de POR (n.red. Programul Operațional Regional), cu Ministerul de Finanțe și să vedem exact care este varianta pe care vom merge.

În cele din urmă banii trebuie restituiți, într-un fel sau altul…

Da, da… Detaliile cu privire la modalitatea restituirii vor fi fixate împreună cu autoritatea publică locală, respectiv cu șefii Primăriei Slobozia. Există mai multe variante dar nu îmi place să avansez soluții înainte de a ști exact care este varianta aleasă. Cert este că domnul primar a înțeles, a înțeles absolut toată lumea.

Este proiectul de la Slobozia un caz special sau astfel de probleme sunt și în alte părți?

Este o situație complicată cu acest proiect, foarte puține situații în țară cum s-a întâmplat la Slobozia. Pe un asemenea proiect nu cred că sunt zece la nivel național dar încercăm să nu afectăm bunul mers al administrației din Slobozia.

Proiectul de la Slobozia a avut parte de un complex nefericit de împrejurări…

Din păcate așa este. Cu insolvențe, cu sesizări, cu contestații, cu judecăți, cu exact ceea ce trebuie ca să nu meargă bine.

Related posts