FOTOVOLTAICE PENALE: Instalatorii amenință Administrația Fondului de Mediu cu plângeri penale la Parchet și OLAF
SCANDAL. 22 de instalatori autorizați să lucreze în cadrul programului Casa Verde – fotovoltaice au depus o sesizare la Consiliul Concurenței și pregătesc plângeri penale la Parchet și OLAF în cazul în care nu se va relua procedura de înscriere a dosarelor.
Programul Casa Verde – fotovoltaice rămâne în continuare blocat. Zeci de instalatori din țară se luptă cu Administrația Fondului pentru Mediu în scandalul legat de modul fraudulos în care s-au făcut înscrierile în mult-așteptatul program de montare a panourilor fotovoltaice.
Specialiștii aflați pe lista instalatorilor autorizați au centralizat problemele apărute în cele câteva ore în care s-au făcut înscrieri și solicită anularea procedurii viciate și reluarea de la zero a înscrierilor în program pentru a fi eliminate situațiile în care unii beneficiari ar fi fost favorizați în detrimentul altora.
Administrația Fondului pentru Mediu a discutat cu instalatorii nemulțumiți dar refuză refacerea procedurii de acceptare în sistem a dosarelor beneficiarilor. În același timp refuză să reia înscrierile iar programul Casa Verde – fotovoltaice rămâne blocat.
Nereguli peste nereguli
22 de companii din toată țara aflate pe lista instalatorilor autorizați să lucreze în cadrul programului Casa Verde – fotovoltaice au inventariat problemele apărute în ziua de 10 septembrie, atunci când s-a deschis sesiunea de înscriere a dosarelor în vederea obținerii subvenției de 20.000 lei de la stat.
Una dintre companii este MIN CONS Slobozia, unul dintre cei doi instalatori din județul Ialomița agreați de AFM să lucreze în cadrul programului Casa Verde – fotovoltaice.
Instalatorii reclamă nereguli ale procedurii de înscriere prin îngrădirea cetățenilor de a avea acces la un program public prin comunicarea datei de începere a înscrierilor pentru marți 10 septembrie 2019 în data de sâmbătă, 7 septembrie 2019.
În condițiile în care pentru obținerea certificatului fiscal de la ANAF este nevoie de 3 zile lucrătoare nu a existat timpul fizic necesar pentru ca doritorii să-și procure documentul și în sistem au putut fi introduse dosare ale unor cetățeni care au furat startul și au procurat certificatul fiscal mai devreme fiind sfătuiți „pe surse” să o facă.
Cum fondurile s-au epuizat deja pe regiunea Oltenia este evident că instalatori din această zonă au știut înaintea celorlalți când se va da drumul la înscrieri.
Anumite categorii de cetățeni au fost defavorizate prin faptul că au avut dosare depuse la instalatori ce au folosit un singur computer pentru înscriere, în detrimentul celor care au lucrat cu instalatori ce au lucrat în paralel cu mai multe computere.
„Această practică a cauzat discriminare între instalatori și nu a fost prevenită de Administrația Fondului de Mediu.”, se plâng instalatorii.
În plus, unii dintre ei printre care și o firmă din Ialomița, nu au primit parolele de acces în sistem la ora 10.00 și abia peste câteva ore de la deschiderea sesiunii de înscriere, perioadă în care alți instalatori au introdus dosare pe bandă rulantă.
„Au fost nereguli ale aplicației informatice prin înlesnirea folosirii de metode concurențiale și/sau ilicite în înregistrarea dosarelor. Lipsa codului CAPTCHA de protecție împotriva programelor tip „robot” în primele ore de înscrieri și activarea tardivă a acestuia. AFM a activat acest cod în ultimele ore de înscriere în data de 10 septembrie 2019 ceea ce demonstrează că protecția a fost disponibilă tehnic dar nu a fost utilizată.”, remarcă instalatorii supărați.
Cum au existat firme ce au înregistrat peste 1.000 de dosare în 4 ore în condițiile în care este nevoie de 10 minute pentru înregistrarea unui dosar dacă se lucrează conform procedurii stabilite este evident că înscrierile au fost viciate și potențial fraudate, reclamă instalatorii.
Sesizări la Parchet și OLAF
Discuțiile dintre companiile nemulțumite și reprezentanții AFM s-au dovedit a fi fără rezultat, Administrația Fondului pentru Mediul anunțând că procedura nu va fi reluată de la zero și că va relua înscrierile pentru fondurile rămase la o dată ce va fi stabilită ulterior.
În aceste condiții, cele 22 de companii au înaintat o sesizare Consiliului Concurenței și pregătesc plângeri penale împotriva Administrației Fondului pentru Mediu la Parchet și OLAF, având în vedere că programul Casa Verde – fotovoltaice se derulează cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional.
„Solicităm AFM următoarele: anularea înscrierilor din data de 10 septembrie 2019; reînceperea înscrierilor în program la o dată anunțată cu cel puțin 10 zile avans; implementarea unui cod de securitate CAPTCHA pentru toate înscrierile în sistem și toți utilizatorii; limitarea numărului maxim de calculatoare utilizate simultan de un instalator în procesul de înscriere.”, este solicitarea celor 22 de instalatori autorizați să lucreze în cadrul programului Casa Verde – fotovoltaice. (Vezi aici reclamația celor 22 de instalatori!)