Administrație Favorite 

NEBUNIE ADMINISTRATIVĂ: PSD propune mărirea salariilor în Primăria Ţăndărei şi tot PSD este împotrivă!

SCANDAL. Proiectul de mărire a salariilor propus spre aprobare Consiliului Local Ţăndărei de Nicoleta Toma, primar PSD, a fost la un pas să nu treacă, cinci dintre aleşii locali PSD votând împotriva creşterilor salariale impuse de la centru de guvernul PSD!

Creşterea semnificativă a salariilor în administraţia publică locală, aşa cum a fost ea stabilită de Guvernul şi de Parlamentul controlat autoritar de PSD, pică foarte prost la capitolul imagine publică. În cazul oraşelor mici, aşa cum este şi oraşul Ţăndărei, primarul, spre exemplu, va avea o leafă ce practic se dublează peste noapte şi ajunge la valoarea de 8.700 lei lunar sumă brută, respectiv 6.101 lei sumă netă. Pe aceleaşi calcule salariile subordonaţilor cresc şi ele la fel de generos, măriri de lefuri bugetare care au darul de a genera nemulţumire în rândul populaţiei plătitoare de taxe şi impozite locale.

Marian Balea: “PSRO nu este de acord cu salariile nesimţite din Primărie!”

Marţi după-amiază consilierii locali ai oraşului Ţăndărei s-au reunit în şedinţa ordinară a lunii iulie pentru a dezbate, printre altele, mărirea lefurilor salariaţilor Primăriei şi a instituţiilor aflate în subordinea acestora. Legislaţia în vigoare s-a modificat şi autorităţile publice locale au libertatea de a creşte semnificativ salariile. Pentru aceste lucru a fost nevoie să se „dinamiteze” aproape în totalitate fondul de rezervă păstrat pentru situaţii de urgenţă ce se pot ivi pe perioada unui an bugetar. Mai precis, dintr-un total de 446.000 lei au fost puşi la dispoziţie în vederea acoperirii creşterilor salariale 401.000 lei, circa 90% din suma totală.

Votul pentru utilizarea fondului de rezervă în vederea „acoperirii parţiale a majorării cheluieilor de personal”, ca să cităm exact din raportul întocmit de primar, a fost o formalitate, toţi consilierii prezenţi fiind de acord, inclusiv cei şase aleşi locali PSD. Ei bine, dintre aceştia, atunci când s-a luat în discuţie creşterea lefurilor, cinci consilieri PSD au votat „împotrivă” şi doar unul a fost „pentru”. Cum ceilalţi consilieri locali au fost de acord cu proiectul primăriţei Nicoleta Toma, de la 1 iulie lefurile în Primăria Ţăndărei vor creşte.

O variantă deloc agreată de Marian Balea, consilier PSRO (pentru cei care nu ştiu, partidul lui Mircea Geoană, deci tot un soi de PSD), care a cerut ca salariile din Primăria Ţăndărei, în afara celor primite de primar şi viceprimar, să nu crească atât de mult precum a fundamentat cifrele Nicoleta Toma. “Nu am fost de acord cu salariile nesimţite ce se vor lua de către salariaţii Primăriei Ţăndărei dar nu am avut cum să împiedicăm acest lucru de vreme ce consilierii din opoziţie au votat pentru mărirea lor.”, a spus Marian Balea.

Consilierii PSD au cerut şi primit indemnizaţie maximă de şedinţă

Interesant este că acei aleşi locali PSD care şi-au justificat votul negativ prin faptul că bugetul local nu poate suporta plusul de cheltuială bugetară avuseseră grijă cu doar câteva minute înainte să-şi mărească indemnizaţiile lunare pentru participare la şedinţele Consiliului Local. În vreme ce primăriţa propusese o indemnizaţie maximă de 3% pe şedinţă pentru maxim două şedinţe pe lună (adică în total 6%), unul dintre consilierii PSD a propus creşterea acesteia până la plafonul maxim de 10% pe lună din leafa primarului. Adică o sumă brută de 870 lei, propunere rapid agreată şi voios aprobată de toţi consilierii PSD aflaţi în sală! Votul a anulat propunerea venită din partea lui Marian Balea, consilier PSRO, şi el nemulţumit de procentul de 3% pe şedinţă şi care a propusese de asemenea o creştere cu un procent până la 4% pe şedinţă, dar nu mai mult de 8% pe lună din indemnizaţia primarului.

Leafă de primar de Ţăndărei: 8700 lei brut pe lună!

Conform grilei de salarizare aprobate primăriţa Nicoleta Toma (foto) va avea salariul cel mai mare, 8700 lei brut pe lună. Viceprimarul va primi de la 1 iulie 2017 o leafă de 7250 lei brut, secretarul Primăriei Ţăndărei va avea drepturi salariale totale de 7178 lei brut (cu precizarea că aici este inclus şi un spor de 10%), de aceeaşi sumă urmând a se bucura lunar şi administratorul public al oraşului (da, aţi citit bine, „marele” oraş Ţăndărei are un administrator public care provine tot din cadrul Primăriei!).

Pe linie ierarhică, un referent din cadrul cabinetului primarului va încasa un salariu brut de 2030 lei, un inspector din cadrul compartimentului pentru situaţii de urgenţă va fi retribuit lunar cu 5695 lei, leafă pe care o va lua şi un inspector din cadrul compartimentului de asistenţă socială. Şeful serviciului buget, contabilitate, taxe şi impozite locale va avea pe statul de salarii 7135 lei brut, iar cel mai mic salariu brut din cadrul Primăriei Ţăndărei, fără a lua în calcul cât va primi femeia de serviciu, va fi de 2728 lei, în cazul a doi poliţişti locali. La stabilirea acestor valori s-a luat în calcul aplicarea unui spor de 10% pentru funcţionarii publici care lucrează în condiţii periculoase sau vătămătoare şi a unui spor de 10% pentru personalul care exercită activitatea de control financiar preventiv.

 

Related posts