OLE, OLE, MULŢUMIM MORARULE! Două treimi dintre drumurile judeţe au rămas fără contracte de deszăpezire
BUMERANG. Înăsprirea condiţiilor de participare la licitaţii a făcut ca firmele de profil să ignore oferta Consiliului Judeţean Ialomiţa. Cu chiu, cu vai, pentru o treime din judeţ s-a semnat la mica înţelegere cu firma din subordinea instituţiei publice. Restul judeţului aşteaptă… încălzirea vremii şi primăvara!
Victor Moraru a găsit atunci când a preluat şefia Consiliului Judeţean Ialomiţa un contract de deszăpezire încheiat pentru o perioadă din care mai rămâsese un an şi jumătate. A tunat şi fulgerat împotriva condiţiilor contractuale, a arătat acuzator cu degetul spre fost administraţie condusă la acel moment de tandemul Vasile Ciupercă – Ştefan Muşoiu şi a promis că va avea el grijă la următorul contract atribuit.
Şi a avut din plin când dintr-un condei măiastru a trasat obligativitatea viitorului executant al operaţiunilor de deszăpezire să achiziţioneze şi să monteze pe propria cheltuială fix 150 kilometri de parazăpezi. Bonus, el a solicitat şi o triplare a numărului de utilaje şi a împărţit judeţul în trei zone, cu o dublare a numărului de baze în care utilajele ar fi trebuit să aştepte cuminţi ninsorile pentru a acţiona.
Firma proprie a primit contractul pe firul scurt
Impovărătoare financiar şi imposibil de acceptat din punct de vedere al raportului investiţii – posibile încasări, condiţiile lui Moraru au fost ignorate de firmele ce au capacitatea de a acţiona pe timp de iarnă. La asta s-a adăugat şi lentoarea specifică în a pregăti documentaţiile pentru licitaţii iar timpul, nemilos, a împins lucrurile până în buza iernii, ba chiar dincolo.
Licitaţiile pentru cele trei sectoare din Ialomiţa au avut ca termen limită ziua de 13 noiembrie dar degeaba s-au uitat specialiştii lui Victor Moraru după operatori interesaţi. Nu-i nimic, intră în scenă următoarea etapă, cea a negocierii directe căci despre o nouă procedură de licitaţie nici nu se mai punea problema căci iarna bătea deja la limitele judeţului cu polei şi primele ninsori.
S-a pus mâna pe telefon şi la ordine a fost chemată SC Drumuri şi Poduri SA Slobozia, nimeni alta decât firma deţinută în proproţie de 100% de Consiliul Judeţean Ialomiţa. Ca orice subordonat, firma a acceptat să deszăpezească zona Feteşti – Ţăndărei pe fix banii puşi la bătaie de bugetul judeţean, niciun şfanţ în minus. În minus au fost doar utilajele, la care preşedintele a renunţat la fel de repede pe cât le pusese în documente, la fel cum a renunţat şi la parazăpezii ce ar fi trebuit să împânzească marginile drumurilor judeţene.
„Pentru celelalte două loturi am lansat invitaţii unui număr de patru firme, două dintre ele nu au răspuns, societatea Drumuri şi Poduri care a luat deja un lot a spus că nu are capacitatea de a acoperi mai mult şi acum suntem în discuţii cu firma ce a deţinut în ultimii trei ani deszăpezirea în judeţ.”, a anunţat Gheorghe Proca, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean.
Între timp însă iarna nu a mai avut răbdare să aştepte şi a amendat prostia administrativă cu un prim episod de vreme rea. N-au fost cantităţi mari de zăpadă dar a fost suficient ca timp de două zile parcurgerea drumurilor judeţene pline de gheaţă şi polei să fie un calvar pentru conducătorii auto. Cum nu există contracte încheiate cu firme de specialitate pe două treimi din Ialomiţa nu au existat nici utilaje care să împrăştie nisip, sare sau alt tip de material antiderapant. Şi nici nu sunt şanse să fie în viitorul apropiat.
În disperare, Consiliul Judeţean Ialomiţa a pregătit pentru următoarele luni de contracte de deszăpezire (limită 31 martie 2019) sume echivalente cu cele achitate pe vechiul contract. În cazul lotului 3 Feteşti – Ţăndărei SC Drumuri şi Poduri SA Slobozia va primi pe deszăpezirea a 118,488 km cel puţin 363.850,36 lei, fără TVA., ceea ce înseamnă un cost mediu pe un kilometru de drum judeţean în care se va acţiona pe timpul iernii în cuantum de 3.070 lei, fără TVA.
Pentru celalalte loturi, ultimele calcule făcute de instituţia judeţeană au stabilit următoarele valori: lotul 1, în lungime totală de 159,184 km, 576.762,80 lei, fără TVA (valoare medie pe kilometru 3.623 lei, fără TVA), respectiv lotul 2, în lungime totală de 210,370 km, 711.063,54 lei, fără TVA (valoare medie pe kilometru 3.380 lei, fără TVA).
„Un alt plan este acela în care noi am identifica toţi utilaje, am făcut această solicitare către primăriile din judeţ. Ştiţi bine că majoritatea agricultorilor au tractoare de putere foarte mare, au şi lame şi ar putea să ne ajute!” (VICTOR MORARU, preşedinte Consiliul Judeţean Ialomiţa)
Victor Moraru a pus ochii pe tractorişti
Prins cu pantalonii în vine, preşedintele Victor Moraru se laudă că are soluţii pe cât de multe, pe atât de bune. Deloc deranjat de situaţia de pe şoşelele din judeţ ce arătau ca un patinoar, şeful Consiliului Judeţean Ialomiţa i-a îndemnat pe locuitorii judeţului să aibă încredere în talentul său de conducător.
„Există un plan B, un plan C şi un plan D. Sigur că suntem într-o situaţie destul de delicată dar societatea de drumuri judeţene ar putea la nevoie să acopere o mai mare parte din acest judeţ decât au contract şi vom apela la ei. Un alt plan este acela în care noi am identifica toate utilajele, am făcut această solicitare către primăriile din judeţ. Ştiţi bine că majoritatea agricultorilor au tractoare de putere foarte mare, au şi lame şi ar putea să ne ajute!”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean cum se va rezolva iarna 2018 – 2019 în Ialomiţa.