Pesta micilor rumegătoare a ajuns la graniţa judeţului
Pesta micilor rumegătoare are un grad ridicat de mortalitate la animalele afectate dar nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor.
Pesta micilor rumegătoare este noul pericol ce poate pune în pericol animalele din Ialomiţa. DSVSA (Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor) atrage atenţia că apariţia acestei boli în judeţ poate aduce grave prejudicii financiare proprietarilor de animale.
Prezentă mai întâi în Grecia, la o fermă de oi și capre, boala a fost identificată pentru prima dată în România săptămâna trecută, la o exploatație comercială din județul Tulcea.
Câteva zile mai târziu, în data de 23 iulie, pesta micilor rumegătoare a afectat mai multe animale dintr-o exploatație non-profesională de pe raza județului Constanța.
„PMR este o boală virală gravă, care nu afectează omul dar care afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite, în principal, prin contact direct cu o mortalitate, în cazul animalelor infectate, care poate ajunge la 70%.”, a transmis DSVSA Ialomița.
Cum se manifestă pesta micilor rumegătoare
Clinic, boala se caracterizează prin evoluție de la supra-acută la sub-acută, cu manifestări de febră și tulburări generale, digestive și respiratorii, iar morfopatologic prin hemoragii, leziuni ulcerative, eroziuni sau necroze pe mucoasele digestive și respiratorii, în unele cazuri prin pneumonie și bronho-pneumonie.
Medicii veterinari le solicită operatorilor economici implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare, precum și deținătorilor de ovine și caprine să aplice și să respecte o serie de măsuri ce au rolul de a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.
Astfel, animalele trebuie achiziționate doar din zone care nu sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare, vor fi însoțite de document de circulație eliberat de medicul veterinar împuternicit, vor fi crotaliate și vor fi transportate cu mijloace auto care în prealabil au fost spălate și dezinfectate. Pentru transporturile efectuate între județe diferite este obigatoriu solicitarea avizului interjudețean.
Este necesar un control riguros al mișcărilor de ovine și caprine, iar animalale deținute trebuie identificate și înregistrate. În cazul operatorilor economici care dețin unități tip centre de colectare sau exploatații comerciale, gestionarea eficientă a bazei de date este obligatorie.
Operatorii economici care dețin unități tip centre de colectare sau exploatații comerciale, vor asigura, cu maximă atenție, aplicarea regulilor de biosecuritate (în special al dezinfecțiilor efectuate).
În cazul apariției simptomelor de pesta micilor rumegătoare se vor anunța imediat DSVSA Ialomița, la numărul de telefon 0243.232069, medicul veterinar oficial și medicul veterinar de liberă practică. (FOTO: pexels.com)