Eveniment Favorite Social Viața la țară 

Pestă porcină la Căzănești. Mai multe localităţi sunt afectate

Pestă porcină africană confirmată la exploatația comercială de suine aparținând Agrisol Internațional. DSVSA anunță primele măsuri.

Pestă porcină la Căzănești confirmată la unitatea de creștere a suinelor ce aparține SC Agrisol Internațional RO SRL.

DSVSA Ialomița a luat măsura imediată a delimitării în jurul focarului de pestă porcină africană a zonei de restricție ce este formată dintr-o zonă de protecție și o zonă de supraveghere.

Medicii-veterinari au stabilit că localitățile aflate în zona de protecție sunt Căzănești și Ciochina.

Localitățile ce se încadrează în zona de supraveghere sunt Orezu, Piersica, Bordușelu, Marsilieni, Orboești, Andrășești, Crunți, Rovine, Sărățeni și Munteni Buzău.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a întocmit un program de măsuri menit a controla focarul de boală și a împiedica extinderea bolii în localitățile limitrofe dar și în altele din județul Ialomița.

DSVSA Ialomița cere sprijinul proprietarilor de purcei

În perioada imediat următoare DSVSA Ialomița va proceda la efectuarea unui examen clinic al porcinelor exintente în exploatațiile situate în zona de protecție și zona de supraveghere, motiv pentru care solicităm sprijinul tuturor crescătorilor de porcine.”, au anunţat reprezentanții instituției.

Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc. (DSVSA Ialomița)

Medicii-veterinari le solicită ialomițenilor să anunțe în regim de urgență, la telefon 0243.232069 pierderea crotaliilor animalelor, orice caz de îmbolnăvire ori moarte a purceilor și observarea în localități a comercianților ilegali de animale.

Este strict interzisă achiziționarea de suine sau produse provenite de la acestea, de la persoane necunoscute, fără documente sanitare veterinare, aceste acțiuni reprezentând un risc major de extindere a Pestei Porcine Africane în județul Ialomița.

În cazul în care, în urma verificărilor specifice efectuate de către DSVSA Ialomița, vor fi identificați proprietari de animale care nu respectă măsurile menționate, aceștia vor fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariției bolii.”, au adăugat cei de la DSVSA Ialomiţa.

Ce măsuri se iau în localitățile din zona de protecție și zona de supraveghere

DSVSA Ialomița le transmite crescătorilor de purcei că în localitățile cuprinse în zona de protecție și în zona de supraveghere sunt obligatorii următoarele măsuri:

  • toți porcii trebuie ținuți în adăposturi amenajate astfel încât să fie evitat contactul cu alte porcine sau cu porcii mistreți;
  • circulația porcinelor în aceste localități este interzisă;
  • nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație, fără autorizarea DSVSA Ialomița, în următoarele cincisprezece zile;
  • toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie imediat declarați medicului veterinar și DSVSA Ialomița;
  • orice persoană care intră sau iese din exploatațiile porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane;
  • se interzice cu desăvărșire sacrificarea pocinelor fără avizul DSVSA Ialomița (sacrificarea se poate face doar în prezența medicului veterinar pentru efectuarea examenului ante și post mortem);
  • până la ridicarea restricțiilor este interzisă scoaterea din exploatații a cărnii de porc, preparatelor din carne de porc, produselor din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne.

 

 

Related posts