Administrație Educație Favorite 

Primăria Fetești plătește din bugetul propriu posturi din învățământ, deși Inspectoratul Școlar are posturi neocupate

Primăria Fetești achită din visteria proprie 58 salarii pentru personalul nedidactic și didactic auxiliar deși la nivelul județului sunt posturi neocupate finanțate de la bugetul de stat.

Primăria Fetești a achitat din bugetul municipal 2,33 milioane lei în anul 2021 și 1,01 milioane lei în primele cinci luni ale anului 2022 pentru plata a 58 de persoane angajate în unitățile școlare din localitate.

Sunt angajați ce ocupă posturi nedidactice ori încadrate la personal didactic auxiliar, oameni fără de care unitățile de învățământ nu ar putea funcționa.

Deși plata acestor salariați trebuie să fie suportată de la bugetul de stat, municipalitatea nu a găsit până acum înțelegere la Inspectoratul Școlar Județean, instituție ce gestionează și distribuie în teritoriu posturile finanțate de la bugetul de stat.

Senatorul Adrian Costea a cerut intervenția Ministerului Educației

Adrian Costea, senator AUR de Fetești, a sesizat problema de la Fetești ministrului învățământului, în speranța că măcar o parte dintre cele 58 de posturi plătite acum din bugetul feteștenilor va fi transferată în plata de la bugetul alocat învățământului.

Municipiul Fetești a rămas singura localitatea urbană din județul Ialomița în care 58 de angajați ai unităților de învățământ (cadre didactice auxiliare, personal nedidactic, muncitori, șoferi) sunt plătiți din fondurile Primăriei, stare de fapt ce contravine Legii învățământului.”, a sesizat parlamentarul de Ialomița.

Acesta a solicitat transferul cât mai rapid al acestor posturi în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Ialomița pentru ca plata salariilor să se facă din fondurile Ministerului Educației.

Posturi neocupate finanțate de la bugetul de stat există

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a răspuns solicitării senatorului Adrian Costea și a transmis că la nivelul județului Ialomița, de mai mulți ani, sunt posturi alocate dar pe care Inspectoratul Școlar Județean Ialomița nu le-a transmis în teritoriu pentru preluarea angajaților plătiți de la bugetele locale.

Din datele existente în aplicația EduSal, aferent lunii martie 2022, reiese faptul că la nivelul județului Ialomița, din cele 3.475 posturi alocate pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat (învățământ de masă) 36 de posturi erau vacante (23 posturi didactice auxiliare și 13 posturi nedidactice)., a transmis Sorin Cîmpeanu la sfârșitul lunii mai.

Responsabilitatea gestionării numărului de posturi alocat prin ordin al ministrului revine Inspectoratului Școlar Județean Ialomița. În consecință, ca soluție pentru remedierea problemei prezentate, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița trebuie să repartizeze cele 36 posturi vacante unităților de pe raza municipiului Fetești. (SORIN CÎMPEANU, ministrul Educației)

Potrivit informațiilor oficiale, în perioada septembrie 2018 – martie 2022 numărul de posturi finanțat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat din județul Ialomița a fost suplimentat de la 3.360 posturi la 3.475 posturi în prezent.

Rămâne de văzut în ce măsură Inspectoratul Școlar Județean Ialomița va ridica povara salarială de pe umerii Municipiului Fetești pentru cei 23 de salariați angajați pe posturi didactice auxiliare și cei 13 angajați ca personal nedidactic.

Având în vedere că aceștia reprezintă circa 62% din numărul total plătit în acest moment din bugetul local, s-ar realiza o economie de peste 2 milioane lei, bani ce pot fi folosiți pentru implementarea investițiilor locale de care Fetești are nevoie.

Related posts