Producția de porumb a scăzut cu 20% și pe terenurile irigate
Producția de porumb din 2023 este una dintre cele mai mici din ultimii ani. Seceta a făcut ravagii în toate fermele din Ialomița.
Producția de porumb a scăzut cu cel puțin 20% chiar și pe terenurile ce au primit aport suplimentar de apă prin sistemele de irigații.
AGRICHIM Fetești este una dintre puținele societăți comerciale din Ialomița ce exploatează terenuri agricole irigate, rod al investițiilor majore și constante în sistemele de irigații performante.
Chiar și în aceste condiții, însă, anul 2023 este unul în care producțiile sunt mai mici, atât la porumb, cât și grâu, cantitățile suplimentare de apă nereușind să acopere lipsa de apă din sol.
Nica Viorel, AGRICHIM Fetești: „Producția de porumb este de circa 10 tone la hectare”
La AGRICHIM Fetești, după ce s-a tras linie la finalul recoltării porumbului, cifrele indică o diminuare față de anul 2022, de la 12 tone medie la hectar anul trecut, la aproape 10 tone la hectar anul acesta.
„Dacă la porumb am avut o scădere de 2 tone la hectar, producțiile au fost mai mici și la grâu, cu 1,5 tone în medie la hectar, din cauza secetei pedologice. Dacă tragem linie, în acest an abia ne acoperim cheltuielile de înființare a culturilor.”, explică situația administrator AGRICHIM Fetești.
Cum un necaz nu vine niciodată singur, pe lângă producțiile diminuate de secetă, prețurile de comercializare sunt cu 40% mai mici iar imputurile, în special îngrășămintele, au fost chiar și duble la cost față de 2022.
În comparație cu terenurile cultivate cu porumb și neirigate, producțiile obținute la AGRICHIM, societate care a investit enorm în sisteme de irigații, sunt considerate foarte bune de Viorel Nica.
Vecinii cu terenuri cu porumb, la neirigat, au producții medii de 3, maxim 4 tone la hectar, valori din care nu-și vor acoperi, cu siguranță, costurile de înființare a culturii.
Fără o intervenție concretă a Guvernului, mulți fermieri vor da faliment
Este evident că anul 2023 este teribil de greu pentru fermieri și doar cei puternici au șanse că treacă peste pierderile suferite la culturile agricole din acest an.
„Noi ne așteptăm, de la Guvernul României, să analizeze mai profund situația financiară a fermelor de diferite dimensiuni căci, fără un sprijin substanțial, s-ar putea ca o parte din ferme să se ducă pe Apa Sâmbetei iar capitalul românesc se va diminua foarte mult. Acest lucru trebuie să le de-a de gândit guvernanților deoarece agricultura României trebuie să producă, în primul rând, pentru România. Sunt firme străine care transportă în țările lor de baștină cerealele produse în România.”, este de părere Viorel Nica.
Fermierii, mai ales cei mici și slab capitalizați, sunt obligați să-și vândă rapid producția pentru a achita acele imputuri luate pe datorie la înființarea culturilor. Ceea ce se traduce într-o supra-ofertă de cereale ce generează, implicit, o scădere a prețului de livrare, cu consecințe grave în bugetele exploatațiilor agricole, indiferent de mărimea lor. (NICA VIOREL, director general AGRICHIM Feteşti)
Întrebat care crede că este factorul ce influențează cel mai mult, din punct de vedere negativ, prețurile de vânzare a cerealelor în acest moment, administratorul AGRICHIM Fetești indică supra-oferta de pe piață.
„Referitor la preț, este oferta mare și cererea mică. Odată ce a fost invadată piața de cereale cu producție din Moldova și din Ucraina, chiar și din Rusia, automat fermierii români au constatat că, deși își doreau acest lucru, prețurile nu au mai crescut. Mai mult, în ultima vreme nici nu se mai ține cont de calitatea cerealelor, se ia grâu din toate țările, cu indici de calitate foarte mici.”, consideră Nica.