Politică 

PROPUNERE LEGISLATIVĂ PNL: Alegerea primarilor şi şefilor de Consilii Judeţene în două tururi

PROIECT. Liberalii vor să elimine situaţiile în care oameni votaţi de 12 – 15% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale să câştige mandate de primar doar pentru că actuala lege electorală permite desemnarea acestora dintr-un singur tur de scrutin.

Partidul Naţional Liberal îşi propune să schimbe legislaţia electorală şi să reintroducă regula alegerii primarilor din două tururi de scrutin şi nu dintr-un singur tur, aşa cum s-a întâmplat la alegerile locale din anul 2016. Liberalii vor ca şi alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean să nu se mai facă de către majoritatea de două treimi a consilierilor judeţeni şi direct la vot popular, nu dintr-un singur tur ci din două, atunci când niciunul dintre candidaţi nu obţine jumătate plus unul dintre voturile valabil exprimate de alegători.

„Partidul Naţional Liberal consideră că modificarea legii în anul 2016 şi alegerea primarilor dintr-un singur tur nu a fost benefică pentru democraţie, în primul rând. Noi credem că principiul reprezentativităţii trebuie să se manifeste în totalitate. Iar acest principiu se poate manifesta cel mai bine atunci când ai alegeri în două tururi.”, a anunţat deputatul Tinel Gheorghe, preşedintele PNL Ialomiţa. Desemnarea primarilor care nu obţin majoritatea simplă în primul tur prin organizarea unui al doilea tur de scrutin cu primii doi candidaţi în ordinea numărului de voturi va elimina situaţiile ce au permis că un candidat cu 30% din voturi la o prezenţă de 40% a cetăţenilor cu drept de vot să câştige mandatul de primar, ceea ce înseamnă un procent real de numai 12% din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot din localitatea respectivă.

Proiectul legislativ va fi introdus în sesiunea parlamentară de toamnă iar liberalii speră să-i convingă pe colegii deputaţi şi senatori de la PSD şi ALDE să le fie alături şi să susţină revenirea la alegerea primarilor din două tururi şi la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot direct şi nu prin votul majorităţii consilierilor judeţeni.

 

 

 

Related posts