Favorite Politică Sănătate 

Raluca Dumitrescu: „Băuturile energizante și țigările electronice reprezintă un real pericol pentru minori”

Raluca Dumitrescu, deputat PSD de Ialomița, susține legislativ intrezicerea vânzării către minori a țigărilor electronice și băuturilor energizante.

Raluca Dumitrescu, parlamentar social-democrat de Ialomița, este unul dintre semnatarii unui proiect de lege privind interzicerea comercializării către minori a țigărilor electronice și a băuturilor energizante.

Raluca Dumitrescu, de unde această idee legată de băuturi energizante și țigări electronice?

Zilnic văd și eu, ca toată lumea, de altfel, pe stradă sau prin parcuri copii și adolescenți cu nelipsitele cutii cu băuturi energizante, unii chiar cu țigări electronice și este aproape sigur că fenomenul a căpătat proporții îngrijorătoare.

Trebuie să fim sinceri, consecințele fumatului le cunoaștem cu toții, dar studiile despre nocivitatea băuturilor energizante, mai ales în rândul tinerilor, au apărut destul de târziu și lumea tinde să nu le bage în seamă, pentru că ce poate fi rău într-o cutie colorată?

Dar, vă asigur că pericolul există și o să vă dau și câteva exemple de efecte nocive energizantelor – dificultăți de respirație, probleme gastrointestinale, palpitații cardiace, insomnie sau anxietate.

Care ar fi pericolul pe termen lung?

Să ne gândim, în primul rând, că adolescenții de azi vor fi adulții de mâine, viitorul acestei țări, până la urmă, iar sănătatea și integritatea lor psihică trebuie protejată nu numai părintește, așa cum e și normal, ci și de un cadru legislativ, care să ne asigure pe toți că nu numai interesele economice trebuie să primeze în societate, ci, mai ales, grija pentru copii!

Raluca Dumitrescu: “În ceea ce privește țigările electronice și folosirea lor este extrem de generalizată, inclusiv în școli!”

Ca deputat în Parlamentul României – și ca om, în primul rând – sunt direct interesată de combaterea acestui fenomen al comercializării către minori, cu o ușurință foarte mare, a băuturilor energizante și a țigărilor electronice, care reprezintă un real pericol pentru sănătatea lor!

Sunteţi interesată declarativ sau chiar acţionaţi în acest sens?

Mă număr printre semnatarii unui nou proiect legislativ al Partidului Social Democrat, inițiat de domnul Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților, prin intermediul căruia vrem să interzicem vânzarea către minori a băuturilor energizante și a țigărilor electronice pentru că răul trebuie tăiat de la rădăcină. Desigur, vor exista, în continuare, campanii publice de informare asupra pericolelor reprezentate de aceste băuturi energizante și țigări electronice dar, cel mai bine, consider că este să se interzică accesul copiilor noștri la ele!

Datoria noastră, inclusiv a legislativului, este de a urmări interesul superior al minorilor și să-i punem la adăpost prin prevederi legislative care să îi protejeze! (RALUCA DUMITRESCU, deputat PSD de Ialomița)

Concret, care ar fi restricțiile la comercializarea acestor produse?

Pe scurt, ceea ce propunem prin această inițiativă legislativă este ca, în vederea reducerii expunerii copiilor și a tinerilor la produsele nocive amintite, comercializarea, sub orice formă, a țigaretelelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigarete și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului să fie interzisă tinerilor care nu au împlinit 18 ani.

De asemenea, și implicarea școlilor în procesul de prevenire și control a acestui comportament, a fost asumată prin lege: cinci zile pe săptămână, câte 7-8 ore pe zi, copiii noștri se află acolo, prin urmare, instituțiile de învățământ vor avea obligația de a introduce în regulamentele proprii masuri coercitive aplicate elevilor care nu vor respecta legea!

Ce se întâmplă cu băuturile energizante?

În ceea ce privește băuturile energizante, comercializarea sau oferirea lor cu titlu gratuit către minori de către unitățile autorizate să le comercializeze, va constitui o contravenție care va fi sancționată cu amenzi de la 100 la 500 de lei, iar dacă fapta se repetă, se va dispune măsura suspendării activității între 10 și 30 de zile!

Iar în cazul în care băuturile energizante se vând sau sunt oferite în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate sau destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate, amenda poate ajunge până la 3000 de lei!

Închei, reaminitindu-vă o maximă latină care este la fel de actuală astăzi, precum în antichitate: mens sana in corpore sano – minte sănătoasă în corp sănătos, asta trebuie să ne dorim cu toții! Pentru că #împreunăputemsăfacemmaibine!

Related posts