Favorite Politică 

Raluca Dumitrescu îl ia la întrebări pe ministrul sănătății

Raluca Dumitrescu, deputat PSD de Ialomița, a formulat o interpelare către Ministerul Sănătății în problema medicilor de familie.

Raluca Dumitrescu i-a adresat două întrebări lui Attila Cseke, ministrul sănătății, printr-o interpelare depusă în calitate de deputat PSD în circumscripția electorală Ialomița.

Parlamentarul social-democrat îi cere ministrului să spună când consideră că România va putea implementa Directiva 2000/78/CE a Consiliului Europei.

Documentul emis de instituția europeană încă din 27 noiembrie 2000, adică acum mai bine de două decenii, precizează că pensionarea medicilor la o anumită vârstă este un drept, fără a li se impune acestora să părăsească sistemul medical dacă medicul este apt să profeseze și la vârsta pensionării.

Ce acțiuni plănuiți să demarați pentru a asigura un act medical de calitate în comunitățile din România fără a face discriminare pe motive de apartenență religioasă, convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă în sensul Directivei 2000/78/CE, ținând cont ca în Legea nr. 113/2016 pentru modificarea art. 391 alin (8) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății nu clarifică noțiunea de „necesitatea prelungirii activității” fiind lăsată la liberul arbitru al reprezentanților comisiei?, este a doua întrebare adresată ministrului sănătății.

România fără medici de familie

Raluca Dumitrescu îi amintește ministrului sănătății că numărul cabinetelor medicale de familie a scăzut constant în ultimii ani astfel că în doar 4 ani, în perioada 2015-2019, numărul de cabinete medicale de familie a scăzut cu 1.910 (16,7%), conform Institutului Național de Statistică.

Mai mult, deficitul de medici de familie la nivelul anului 2019, înaintea declanșării pandemiei COVID-19, era de 2.165 conform studiului realizat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Cred cu tărie, la fel ca și dumneavoastră, că nimic nu este mai important decât o viață omenească, iar medicina este o vocație, fapt care o face să difere fundamental de toate celelalte profesii, că abilitățile sau competențele unui medic s-au dezvoltat și demonstrat în timp.

Medicul trebuie evaluat corect după capacitatea de a lucra în scopul asigurării sănătății populației, iar vârsta cronologică nu este un indicator al competenței și nu trebuie folosită pentru a alunga medicii mai în vârstă care au performanțe egale sau superioare colegilor mai tineri.”, îi transmite Raluca Dumitrescu ministrului sănătății.

Related posts