Favorite Politică Sănătate Social 

Raluca Dumitrescu: „Vânzarea băuturilor energizante minorilor a fost interzisă”

Raluca Dumitrescu, deputat PSD de Ialomița, este unul dintre parlamentarii ce au inițiat și adoptat legea de interzicere a comerțului de băuturi energizante către minori.

Raluca Dumitrescu anunță intrarea în vigoare a legii prin care băuturile energizante sunt interzise la comercializare minorilor. Cei care vor continua să le vândă minorilor acest tip de băutură considerată periculoasă pentru sănătate pot primi amenzi de până la 30.000 lei.

Dezbătută în Parlament, legea prin care este interzisă comercializarea băuturilor energizante minorilor a fost adoptată și prevede pe lângă amenzi usturătorare și suspendarea activității între 10 și 30 zile.

Băuturile de acest tip trebuie să dispară în cel mai scurt timp din magazinele situate în apropierea școlilor și a unităților medicale. În plus, în chioșcurile deschise în interiorul unităților școlare și în spitale este interzisă vânzarea băuturilor ce au conținut ridicat de cafeină, taurină sau carnitină.

Pe lista interdicțiilor apar și alte băuturi cu un conținut foarte ridicat de vitamine și minerale, la care se adaugă și substanțele ce au efecte nocive asupra organismului, mai ales în cazul copiilor și adolescenților.

În anumite situații, concentrația de zahăr dintr-o astfel de doză ajunge și la echivalentul a 10 lingurițe, cu mult peste doza zilnică de zahăr recomandată medical.

Ca deputat în Parlamentul României – și ca om, în primul rând – sunt direct interesată de combaterea acestui fenomen al comercializării către minori, cu o ușurință foarte mare, a băuturilor energizante dar și a țigărilor electronice, produse ce reprezintă un real pericol pentru sănătatea lor! (RALUCA DUMITRESCU, deputat PSD de Ialomița)

Raluca Dumitrescu: „Băuturile energizante sunt deosebit de periculoase pentru copii”

„Vârsta mică a consumatorilor crește riscul de dependență în rândul acestora, spun studiile medicale. De aceea băuturile energizante sunt deosebit de periculoase pentru copii. Este și motivul pentru care am militat în mod susținut pentru interzicerea comercializării lor către minori.”, explică Raluca Dumitrescu motivul pentru care a susținut proiectului legislativ inițiat de PSD.

Consumul de energizante poate duce la o suprasolicitare a organismului, pornind de la activitatea sistemului cardio-vascular până la o stare de epuizare psihică asociată cu insomnie.

Practic, organismul devine dependent de acest tip de băutură și persoana ce o consumă în exces nu mai poate dormi.

Medicii atrag atenția că aceste substanțe acționează la nivelul sistemului nervos central, adică asupra unui creier ce nu și-a încheiat dezvoltarea iar pe termen mediu și lung se pot aduce modificări în funcționarea normală a creierului.

Proiectul de lege adoptat de parlamentari arată că 18% dintre minorii care consumă băuturi cu efect energizant au sub 10 ani. Conform analizelor Institutului Național de Statistică, 30% dintre adulți și 68% dintre adolescenți consumă băuturi cu efect energizant.

Un sfert dintre cei 421 subiecți cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani a consumat cel puțin o băutură energizantă iar frecvența consumului ocazional (de cel puțin 5 ori pe an) este de 45% în rândul lor.

Related posts