Eveniment Favorite Finanţări Viața la țară 

Stelnica: Punctul de acostare de pe Brațul Borcea, poartă de intrare turistică în Ialomița

Stelnica: Construcția plutitoare de oțel va avea scop comercial și va permite navelor să acosteze în localitatea situată în estul județului.

Montarea pontonului turistic de la Stelnica a depășit cu bine toate problemele ivite în timpul construirii, transportului și ancorării în punctul de acostare amenajat de Primărie din fonduri proprii și cu sprijinul financiar al Consilului Județean Ialomița.

Investiția face parte din proiectul ambițios de dezvoltare turistică a județului Ialomița și va genera o mai mare atractivitate pentru deținătorii de ambarcațiuni ușoare ce-l pot folosi pentru plimbări pe Dunăre.

Debarcaderul permite acostarea navelor mici cu o lungime maximă de 40 metri, lățime maximă 6 metri și un pescaj de 0,9 tone.

Malul a fost consolidat iar pe el a fost amenajată o zonă de promenadă dar și un acces auto pentru cei care sosesc din alte localități și vor să se bucure de o plimbare pe apă cu plecare / sosire la Stelnica.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 1.934.700 lei, din care de la bugetul județean s-a achitat valoarea de 1.752.000 lei iar din bugetul local al Comunei Stelnica suma de 182.700 lei.

Suprastructura este realizată pe un nivel unde sunt amenajate o sală de așteptare pasageri, două grupuri sanitare și o magazie de unelte. În pupa se află o terasă descoperită, amenajată prin eforturile comunității locale.

„Se întâmplă lucruri bune pe Dunărea pe care o avem de 2000 de ani de care, din păcate, noi, ca județ, nu am profitat economic, social și cultural așa cum ar fi trebuit. Este un început bun și sunt sigur că vom fi în stare să ne promovăm locurile frumoase din Ialomița, tradițiile, obiceiurile, gastronomia specifică zonei.”, a spus Constantin Marin, prefectul județului Ialomița la momentul festiv al inaugurării obiectivului de investiții.

Traseu turistic cu obiective din județul Ialomița

Consiliul Judeţean Ialomiţa a realizat un pliant pentru turiștii care ajung la Stelnica, cu obiectivele de vizitat în județ, într-un traseu cu plecare de pe malul brațului Borcea și revenire la punctul de acostare.

Pot fi vizitate, pe rând, Punctul gastronomic local Așezământul lipovenilor ruși din Bordușani, Punctul etnografic și muzeal Vlădeni, Situl arheologic Orașul de Floci Giurgeni, Mânăstirea Hagieni și Casa Memorială Ionel Perlea Ograda.

Pe traseul turistic urmează obiective din Slobozia: Catedrala Episcopală, Mânăstirea Sf. Voievozi Mihail și Gavril, Biserica din lemn Sf. Nicolae, Muzeul Național al Agriculturii și Muzeul Județean Ialomița.

De aici se poate ajunge în stațiunea Amara, la Atelierul de sculptură în aer liber Gabriel Manole din Perieți, Conacul Hagianoff Domeniul Manasia și la Conacul Bolomey din Cosâmbești, pe traseul de întoarcere spre Stelnica.

Related posts