Sport 

REFORMA PREŞEDINTELUI BURLEANU SE AMÂNĂ: Liga a treia de fotbal se reia pe 25 august în aceeaşi structură

INIŢIATIVĂ. Răzvan Burleanu îşi dorea modificarea structurală a ligii secunde şi a ligii a treia prin reducerea numărului de echipe în liga a doua şi strângerea formaţiilor în al treilea eşalon în patru serii faţă de cinci câte sunt în prezent. Propunerea se amână cel puţin încă o ediţie de campionat.

Imediat după ce a câştigat un al doilea mandat în fruntea Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu a anunţat că intenţionează să modifice structura ligilor inferioare pentru a creşte atractivitatea competiţiilor şi a stimula performanţa sportivă. Dacă la nivelul Ligii 1 lucrurile nu se vor schimbate, sistemul cu play-off şi play-out fiind pe placul său, şeful fotbalului românesc agrează ideea unui campionat secund tot cu o singură serie dar cu mai puţine echipe, 18 faţă de cele 20, reducerea participantelor având darul a elimina situaţiile în care una-două echipe se retrag în timpul competiţiei şi dau peste cap întregul program competiţional.

„Cu siguranţă Liga a doua trebuie să fie cu 18 echipe, este cel mai bun sistem. Liga a treia trebuie şi ea întărită. Trebuie să ne asigurăm că sunt mai puţin echipe care se retrag din campionat. Vom implementa pentru prima dată în istoria fotbalului românesc criterii de participare, criterii financiare şi de infrastructură. Obiectivul este să avem cât mai puţine echipe care se retrag şi ca toţi jucătorii, antrenorii şi personalul implicat să îşi primească banii.”, a declarat Răzvan Burleanu la FRF TV.

„Am agreat întotdeauna ideea unui campionat în liga a treia cu maxim patru serii. În trecut am avut şase serii la liga a treia, echipele ce veneau din liga a patra se retrăgeau pe capete în timpul campionatului şi atunci s-a decis să se meargă pe cinci serii dar nici aşa campionatul nu a fost atractiv, au fost formaţii ce au făcut doar act de prezenţă iar altele s-au retras. Când se vor face patru serii de liga a treia campionatul va fi mai atractiv, poţi atrage mai mulţi suporteri la meciuri, pot veni alături de tine şi sponsori.”, comentează propunerea Ilie Lemnaru, managerul Unirii Slobozia.

Ediţia 2018 – 2019 nu se schimbă

În cele din urmă, planul a fost amânat cel puţin încă un an, Federaţia Română de Fotbal anunţând că ediţia 2018 – 2019 în liga a treia se va desfăşura pe aceeaşi structură, cu cinci serii a câte 16 echipe, din fiecare serie urmând a promova în eşalonul secund prima clasată iar echipele ce vor retrograda vor fi ocupantele locurilor 13 – 16 din fiecare serie şi cea mai slabă echipă clasată pe locul 12 din cele 5 serii, în acest caz avându-se în vedere doar rezultatele înregistrate cu echipele de pe locurile 1 – 11.

Turul viitorului campionat va începe cu etapa din weekend-ul 25 – 26 august, potrivit unei decizii a Comitetului Executiv al FRF, acesta având ca dată finală etapa din wekendul 1 – 2 decembrie. În funcţie de condiţiile meteorologice, returul ligii a treia se va relua pe 2 – 3 martie 2019 iar linie pe campionatul viitor se va trage după etapa programată pe 25 – 26 mai 2019.

În campionatul abia încheiat au fost cinci serii în eşalonul trei, numărul total de echipe înscrise la începutul campionatului fiind de 72, trei serii de câte 15 combatante, o serie cu 14 echipe (seria în care a evoluat şi Unirea Slobozia) şi o serie rămasă cu 13 echipe.

Related posts