Eveniment 

DOSAR PENAL: Curtea de Apel Bucureşti îi amână repetat sentinţa lui Constantin Sava, primarul de Urziceni

PROCES. După o administrare rapidă a probelor, completul de judecată a ajuns la a treia amânare a pronunţării sentinţei în dosarul penal în care Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, a fost achitat în primă instanţă pentru două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu.

Curtea de Apel Bucureşti ezită în a pronunţa sentinţa în dosarul penal instrumentat de DNA împotriva inculpaţilor Constantin Sava, primarul municipiului Urziceni, şi Maria Irimie, fosta şefă a Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Urziceni! Ultimul termen anunţat oficial de completul de judecată este 21 iunie 2018, cu mai bine de o lună peste data stabilită iniţial pentru 15 mai 2018!

Inculpaţi nemulţumiţi de achitare!

Constantin Sava şi Maria Irimie mai au de aşteptat până vor afla dacă scapă definitiv de acuzaţiile de instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu, acuzaţii formulate de procurorii DNA într-un dosar penal în care actualul primar al municipiului Urziceni a şi fost reţinut la un moment dat. Curtea de Apel Bucureşti este instanţa ce va stabili dacă primarul şi fosta subordonată au comis cu intenţie faptele sau le-au săvârşit fără vinovăţie, aşa cum a stabilit în primă instanţă Tribunalul Ialomiţa pe data de 8 noiembrie 2017.

Procesul de la Bucureşti a venit ca urmare a contestării hotărârii 140/2017 a judecătoarei Tăncuţa Muşat prin care Constantin Sava şi Maria Irimie au fost achitaţi pentru cele două fapte penale reţinute de procurorii anticorupţie în sarcina lor considerând că cei doi oameni cu funcţii de conducere la Primăria Urziceni trebuie să scape basma curată pe baza unui articol din Codul de Procedură Penală care spune, cităm: „Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu poate fi exercitată dacă fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.”

În mod curios, deşi decizia Tribunalului Ialomiţa îi absolvea de vină ba chiar punea statul să suporte cheltuielile judiciare, atât primarul Constantin Sava cât şi fosta subalternă Maria Irimie au atacat cu apel sentinţa! Lucru pe care l-au făcut şi procurorii DNA, în mod evident nemulţumiţi că inculpaţii nu au fost condamnaţi la pedepse privative de libertate şi interzicerea unor drepturi (în cazul lui Sava dreptul de a ocupa o funcţie publică ori de a mai candida la o funcţie publică).

Judecătorii ezită să ia o decizie

Procesul de la Bucureşti a început pe data de 15 ianuarie, atunci când s-a amânat cauza pentru a oferi posibilitatea apelantei Maria Irimie să-şi angajeze apărător iar avocatului lui Constantin Sava să ia cunoştinţă de motivele de apel depuse la dosar de către reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. O lună mai târziu, la termenul din 12 februarie, au fost administrate probele de către avocaţii lui Sava şi Irimie iar procesul urma să fie reluat pe 13 martie. O nouă amânare, de data aceasta pentru data de 7 mai, atunci când instanţa se arată gata să tragă concluziile, anunţând că o săptămână mai târziu va pronunţa sentinţa în dosarul penal.

Aşteptată cu sufletul la gură, data de 15 mai s-a scurs greu pentru inculpaţi, apărători şi procurorii DNA, cu toţii primind vestea că instanţa mai are nevoie de încă două săptămâni pentru a delibera. Povestea se repetă trasă la indigo pe 30 mai, atunci când Curtea de Apel Bucureşti mai cere încă o săptămână de gândire. Credeţi că lucrurile s-au limpezit săptămâna trecută, pe 7 iunie? Nici pomeneală, potrivit anunţului oficial: „Soluţia pe scurt: Amână pronunţarea deciziei la data de 21.06.2018.”! Rămâne de văzut dacă acest ultim termen anunţat va fi cu adevărat ultimul sau, pe modelul repetat până acum, pronunţarea se va amâna pentru a patra oară!

Debitorul cere, primarul aprobă

Dosarul penal pentru care primarul Sava şi-a petrecut după gratii noaptea de 16 spre 17 iulie 2015 are la bază două intervenţii făcute de edil în iunie 2014, respectiv ianuarie 2015 asupra fostei şefe de la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale din cadrul Primăriei prin care a dispus ridicarea popririlor instituite pe conturile societăţii comerciale Carman Urziceni deşi debitorul nu achitase restanţele către bugetul local. Ambele intervenţii s-au făcut ca urmare a solicitărilor telefonice ale patronului Gheorghe Ceteraş, cereri rezolvate favorabil de primar, debitele fiind achitate mult mai târziu, abia după ce împotriva celor doi a început urmărirea penală de către procurori iar Sava a fost reţinut pentru 24 de ore.

„Doar intervenţia personală a lui Ceteraş Gheorghe şi influenţa personală pe care acesta o avea asupra lui Sava Constantin determină înlăturarea popririi prin adresă care este înregistrată la bancă în aceeaşi zi. Întocmirea adresei şi semnarea ei de către Irimie Maria are ca rezultat imediat ridicarea popririi instituite de Primăria Urziceni. Toate dispoziţiile legale privind ridicarea popririi bancare au fost încălcate.”, au susţinut procurorii DNA atât în faţa instanţei de la Slobozia, cât şi la Curtea de Apel Bucureşti. Dacă la Tribunalul Ialomiţa argumentele oamenilor legii nu au avut darul de a convinge judecătorul, vom vedea în ce măsură instanţa din capitală va menţine prima decizie sau o va infirma şi-i va condamna pe cei doi.

Related posts