Administrație Favorite Finanţări 

Șeful PNL Ialomița a plătit voturile pro-Cîțu cu bani de la bugetul de stat

Șeful PNL Ialomița, Dragoș Soare, și-a răsplătit cu vârf și îndesat primarii liberali care l-au ajutat să ajungă președintele organizației județene.

Șeful PNL Ialomița a plătit voturile pro-Cîțu la alegerile generale din partid cu bani de la bugetul de stat.

Banii primiți acum de localitățile conduse de primarii PNL răsplătesc și votul anterior dat lui Dragoș Soare pentru a ajunge președintele organizației județene PNL.

Chiar dacă lista alocării banilor din fondul de rezervă bugetară a fost întocmită oficial de Guvernul României, ea a fost de fapt fixată cu sume și localități abia după ce a fost vizată de președintele organizației PNL Ialomița.

Cum împart liberalii politic banii publici

Pentru poporul purtător de ștampilă de vot și interesat de cum se toacă taxele și impozitele plătite, Guvernul a justificat alocarea banilor printr-o centralizare la nivelul Instituției Prefectului Ialomița a cererilor primite din fiecare localitate din județ.

În teorie, solicitările au plecat apoi la București iar de acolo s-au întors trecute în tabel sumele trimise în conturile anumitor Unități Administrativ Teritoriale.

Județul Ialomița a primit 10,216 milioane lei din miliardul de lei alocat la nivelul țării, adică puțin peste 1% din total.

Niște firimituri am putea spune, mărunțiș ce demonstrează cât de mic și de neînsemnat este județul Ialomița pentru șefii PNL, atât la nivel social cât și politic.

Din această sumă Consiliul Județean Ialomița a primit 2,44 milioane lei, aproximativ 23,88% din suma alocată județului din pixul lui Florin Cîțu.

48 de localități din Ialomița au reușit să intre pe lista pomenii bugetare și au primit diferența de 7,776 milioane lei.

Cum cine împarte, parte-și face, 10 localități PNL au primit în total 4,055 milioane lei, adică 40% din totalul banilor alocați județului Ialomița.

Dacă dăm la o parte și suma trimisă Consiliului Județean Ialomița, localitățile cu primari PNL au primit mai mult de jumătate (52,15%) din suma repartizată Unităților Administrativ Teritoriale din Județ.

Deși, ca număr, cele 10 primarii PNL reprezintă doar puțin peste 20% din totalul localităților care au intrat pe lista finanțării din miliardul scos din Fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

Cine a jucat cu Soare pe tricou și-a primit partea

Hotărârea de Guvern prin care Florin Cîțu a scos din rezerva bugetară suma de peste 1 miliard lei (echivalentul a peste 200 milioane euro) a fost mecanismul prin care, cel puțin la Ialomița, votul politic dat de primarii PNL echipei câștigătoare Soare (la PNL Ialomița) – Cîțu (la PNL organizația centrală) a fost plătit cu bani publici.

La alegerile interne din PNL Ialomița, Dragoș Soare s-a impus cu două treimi dintre voturile date de delegații din județ în fața echipei condusă de Luminița Barcari, singurul parlamentar PNL de Ialomița.

Primarii organizațiilor locale ce au jucat cu Dragoș Soare pe tricou la alegerile județene PNL și, ulterior, cu Florin Cîțu la alegerile generale PNL, și-au primit tainul.

Comuna Sfântu Gheorghe, condusă de Mădălin Teculescu, a primit 600.000 lei iar comuna Ciochina, cu celebrul Vasile Câmpulungeanu la butoane, se bucură de 450.000 lei în plus la bugetul local.

Localitățile Andrășești, Borănești, Grivița, Sărățeni, Sălcioara, Vlădeni au primit câte 400.000 lei iar Coșereni a luat 305.000 lei.

Făcăeni a primit „doar” 304.000 lei, diferența fiind reținută, probabil, ca sancțiune pentru că la un moment dat Nuți Roșu, primar PNL, s-a afișat public în echipa deputatei Luminița Barcari, contra-candidata lui Dragoș Soare la șefia PNL Ialomița.

Pentru că și-a permis luxul de a-l critica public pe Dragoș Soare, Constantin Sava, primarul liberal al municipiului Urziceni, nu a fost luat în calcul pentru a primi ceva la visteria locală.

Situația s-a repetat și în ceea ce privește municipiul Fetești, angrenat în mai multe investiții de anvergură cu fonduri europene, șters de pe lista tandemului Soare – Cîțu după ce Gheorghe Catrinoiu, șeful PNL Fetești, s-a dat pe față cu Luminița Barcari.

La polul opus al finanțărilor din județul Ialomița, cele mai multe dintre localitățile care au reușit să intre pe lista finală conduse de primari PSD au primit câte 50.000 lei.

De departe, cea mai la mișto alocație bugetară este cea de la Valea Măcrișului, localitate care a primit, atenție, fix 5.000 lei. Adică mai puțin decât salariul pe o lună al primarului!

Related posts