Administrație Eveniment Favorite Finanţări 

Slobozia: Primarul Dragoș Soare pune presiune publică asupra consilierilor municipali pentru aprobarea unui nou împrumut

Slobozia ar putea avea un al treilea împrumut dacă dorința primarului Dragoș Soare va primi numărul necesar de voturi.

Slobozia are nevoie ca de aer de bani. Bugetul gândit la începutul anului de primarul Dragoș Soare se dovedește a fi incapabil să susțină investițiile dar și cheltuielile de funcționare.

Singura soluție găsită de administrația locală PNL este un împrumut în valoare de 34 milioane lei (aproape 6,9 milioane euro).

Soare se folosește de locuitorii din Slobozia Nouă pentru a primi undă verde la împrumut

Cum consilierii PSD nu agreează ideea unui al treilea împrumut care să îngroape financiar și mai mult municipiul reședință de județ, Soare a apelat la o strategie prin care speră să-i determine pe consilieri să-i aprobe împrumutul.

Noi, consilierii PSD, am votat fără amendamente proiectul de buget pe anul în curs așa cum a fost el calculat de primar, după ce acesta ne-a dat asigurări că ajung fondurile pentru toate investițiile din Slobozia. Constatăm acum că am fost mințiți!”, a precizat pentru infoialomita.ro unul dintre consilerii municipali PSD.

Deși este mai degrabă adeptul lipsei de transparență (a se vedea modul în care a tocat 450.000 lei pentru FARMCONECT 2022!), de data aceasta primarul speră să-i facă pe aleșii locali să voteze de frică.

El a convocat o ședință extraordinară pentru ziua de luni, 15.05.2023, ce va avea loc, în mod excepțional, la Casa de Cultură din cartierul Slobozia Nouă.

De ce aici? Simplu! Pe lista obiectivelor ce se vor a fi finanțate din creditul nou se află și lucrări de asfaltare a străzilor din Slobozia Nouă.

Practic, nemulțumirile localnicilor, lăsați de izbeliște de administrația Soare din clipa în care Primăria Slobozia a fost preluată de liberal, se vor a fi transformate acum de primar într-o armă letală pentru contestatarii ideii de împrumut.

A treia administrație locală falimentară

Bugetul local al municipiului Slobozia este secătuit de ani de zile de două credite contractate de două administrații ce s-au dovedit a fi falimentare.

Gabi Ionașcu este cel care a dat tonul, cu un împrumut pe 20 de ani în valoare de 50 milioane lei, sub forma unei emisiuni de obligațiuni municipale.

Banii, împrumutați după ce a dat asigurări că Slobozia va avea apă potabilă, stație modernă de epurare și rețea nouă de canalizare, au fost tocați fără respectarea promisiunilor administrative făcute.

Al doilea cataclism financiar a lovit în plin în în visteria locală atunci când primarul Adrian Mocioniu a decis să se împrumute cu 25,4 milioane lei pentru terminarea lucrărilor la parcarea subterană.

Banii s-au luat cu o dobândă variabilă mai mare decât dobânda pentru un credit imobiliar-ipotecar, deși în ședința Consiliului Local s-au precizat că dobânda este fixă!

Grav este că, în ciuda dobânzii colosale achitată la fiecare trimestru, parcarea nu a fost finalizată.

Ba, mai mult, municipalitatea a fost obligată să dea înapoi 6,75 milioane lei necheltuiți în termenul contractual! Bani pentru care au rămas în urmă de achitat dobânzi!

În plus, cu nerespectarea grosolană a contractului de credit, a fost deturnată suma de 9,12 milioane lei, echivalentul fondurilor europene primite anterior pentru acest obiectiv.

Povestea deturnării unui părți din credit este cunoscută la nivelul Primăriei Slobozia dar, într-un mod suspect, primarul Dragoș Soare nu a făcut vreun demers legal pentru ca primarul căruia i-a luat locul să răspundă pentru fapta sa.

Surse din anturajul edilului spun că Soare păstrează acest atuu pentru a-și asigura ori de câte ori are nevoie votul favorabil al lui Mocioniu, acum consilier municipal din partea PRO România.

Rămâne de văzut dacă în ședința în care se va vota pentru creditul nou de 34 milioane lei Adrian Mocioniu va vota favorabil, situație în care se confirmă teoria înțelegerii tacite dintre cei doi.

Cât plătesc acum cetățenii din Slobozia pentru creditele lui Ionașcu și Mocioniu

Datele oficiale prezentate public de Primăria Slobozia în luna aprilie vorbesc de la sine despre deranjul financiar major ce apasă pe umerii municipiului reședință de județ.

Pentru emisiunea de obligațiuni municipale (cele 50 milioane lei tocate de Ionașcu) dodânda plătită pentru primul trimestru al anului 2023 a fost de 405.000 lei.

Dobânda pentru creditul lui Mocioniu achitată de la bugetul local a fost de 106.192 lei.

Pe lângă dobândă, din taxele și impozitele plătite de locuitorii din Slobozia s-au mai achitat în perioada ianuarie – martie 2023 următoarele sume: 625.000 lei (creditul lui Ionașcu) și 201.900 lei (creditul lui Mocioniu).

Asta înseamnă că doar în primele trei luni ale acestui an s-a achitat în total pentru cele două împrumuturi 1.337.482 lei!

Dacă multiplicăm cu 4 (întreg anul 2023) suma ajunge, la dobânzile actuale, la peste 5,4 milioane lei!

Mai mult decât valoarea de 4,84 milioane lei pe care Dragoș Soare o promite a fi cheltuită pentru asfaltarea străzilor din municipiu din creditul pe care vrea să-l ia acum!

Dragoș Soare e sigur pe el: „Am acum 50% în sondaje și îi bat pe toți în 2024!”

Related posts