Administrație Favorite Finanţări Viața la țară 

Stelnica va avea alimentare cu gaz după o alegere inspirată a primarului Costel Brateș

Stelnica va avea rețea de alimentare cu gaz metan după ce proiectul comun cu Municipiul Fetești a primit finanțare guvernamentală.

Stelnica va avea alimentare cu gaz metan grație inspirației primarului Costel Brateș care a ales varianta câștigătoare atunci când a decis cu cine să se asocieze în vederea obținerii finanțării.

Comuna situată la o aruncătură de băț de Municipiul Fetești va beneficia de alimentare cu gaz metan pe baza unui proiect pentru care s-au cerut mai întâi fonduri europene.

Proiectul de extindere a alimentării cu gaz metan în Fetești și înființare rețea în Stelnica s-a depus spre finanțare pe Programul Operațional Regional.

Documentația a fost declarată eligibilă însă nefinanțabilă din fonduri europene, acestea fiind insuficiente pentru a acoperi cererile depuse de administrațiile locale din România.

Ulterior, s-a decis ca toate proiectele eligibile dar rămase pe dinafara finanțării nerambursabile, cum este și proiectul investițional de la Fetești și Stelnica, să primească bani de la Ministerul Dezvoltării.

Stelnica a tras lozul câștigător

Extindere rețea inteligentă de distribuire a gazelor naturale în cartierele Coloniști, Fetești – oraș, Vlașca și Buliga din Municipiul Fetești și înființare sistem inteligent de distribuție gaze naturale în Comuna Stelnica”, este o lucrare finanțată cu 132.588.574 lei, cu TVA.

Proiectul comun Fetești – Stelnica face parte dintr-un lot de 107 investiții în rețele de alimentare cu gaz metan finanțate de la bugetul statului și, din nefericire, este singurul din județul Ialomița.

La momentul depunerii proiectului pentru finanțare din fonduri europene la nivelul localității au fost strânse 580 de solicitări pentru alimentări individuale cu gaz metan a gospodăriilor. Un procent impresionat de solicitări având în vedere că numărul total al gospodăriilor din Stelnica este 620.

Am ales inspirat cu cine să ne asociem. Discuția cu primarul Șonchereche a fost simplă: Stelnica fără Fetești nu poate avea gaz iar Fetești cu Stelnica are șanse mai mari de câștig pentru că noi veneam cu peste 500 de gospodării. (COSTEL BRATEȘ, primar Stelnica)

Sfârșitul anului 2020 a fost momentul în care primarul Costel Brateș a avut de ales între cele două asocieri și calculele făcute de acesta s-au dovedit a fi cele câștigătoare.

Am fost solicitat de primarii de la Bordușani și de la Făcăeni să ne asociem în vederea obținerii unei finanțări comune pentru dezvoltarea unei rețele noi de alimentare cu gaz metan. Am refuzat pentru că raționamentul meu a fost simplu și corect, atât din vedere tehnic cât și politic.

Municipiul Fetești, fiind vorba de o extindere în cartiere, câștiga sigur finanțarea și am decis să mergem în comun cu municipiul pe ideea că Stelnica poate fi considerată un cartier din Fetești.

Discuția cu primarul Șonchereche a fost simplă: Stelnica fără Fetești nu poate avea gaz iar Fetești cu Stelnica are șanse mai mari de câștig pentru că noi veneam cu peste 500 de gospodării.”, explică primarul Costel Brateș cum s-a lipit localitatea pe care o conduce de această investiție majoră ce va schimba fundamental comuna din estul județului.

La câștigarea punctajului respectiv a contat foarte mult acceptarea de către Transgaz a propune. Practic, din cartierul Coloniști rețeaua de alimentare cu gaz metan se va extinde pe drumul de exploatare până la cartierul nou din Stelnica, de unde, prin ramificație, se duce pe întreaga rețea de străzi din localitate.

Related posts