Politică 

TINEL GHEORGHE, DEPUTAT PNL: „Discriminare etnică în alocarea fondurilor prin PNDL 2 în două localităţi din Ialomiţa!”

ACUZAŢII. Deputatul liberal Tinel Gheorghe acuză Guvernul PSD că va aloca discreţionar fondurile publice prin PNDL 2 şi a dat exemple două localităţi ialomiţene conduse de primari PNL care nu au intrat cu vreun proiect pe lista aprobată pentru judeţul Ialomiţa.

PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) se dovedeşte din nou a fi o modalitate prin care însemnate fonduri publice din banii colectaţi la bugetul public dar şi din credite contractate de stat pe spinarea bugetelor anilor viitori ajung în teritoriu pentru a servi în primul rând politic. Ialomiţa are aprobată o listă de 129 de proiecte pe care organizaţia judeţeană PSD o tot promovează prin dese ieşiri publice dar şi prin pelerinaje politice executate de parlamentarii partidului în comunele beneficiare, vizite de lucru distribuite agresiv pe reţelele de socializare, încercând astfel să arate cetăţenilor judeţului cât de preocupat este Guvernul PSD de bunăstarea lor.

Încă o doză de praf în ochi dacă ne gândim că la nivel judeţean locuitorii din două comune fluieră a pagubă şi se uită cu jind la vecinii lor după ce au văzut că din 180 milioane de euro făgăduite pentru Ialomiţa la ei nu va ajunge un şfanţ! Este vorba de comunele Bărbuleşti şi Ion Roată, fără proiecte aprobate, la care se poate adăuga şi comuna Roşiori, cu un singur proiect în valoare de 2,23 miliarde lei vechi pentru lucrări la o grădiniţă, alocare simbolică dacă ne gândim că vecinii din Drăgoeşti au primit undă verde în valoare de peste 42 miliarde lei vechi pentru asfaltarea drumurilor. Inutil să mai spunem că primele trei localităţi au primari liberali în vreme ce la Drăgoeşti este primar PSD!

„PNL este revoltat de modul cum au fost alocaţi banii. Dacă existau suspiciuni că va fi o alocare discreţională, acum avem confirmarea. Nu se poate să ai localităţi în Ialomiţa unde să nu dai niciun leu, trebuie să fi nebun! Nu se poate ca la Bărbuleşti să nu aprobi niciun proiect, într-o comunitate cu 6.000 de locuitori. Şi această localitate face parte din judeţul Ialomiţa şi are nevoie de fonduri. Cum să scoţi o comună cu atâtea suflete din noroi dacă tu nu îi dai niciun leu?”, a declarat deputatul PNL Tinel Gheorghe. Localitatea avea depus un proiect pentru modernizarea drumurilor dar din pixul doamnei Sevil Shhaideh n-a mai rămas vreun leu în condiţiile în care pentru comuna Drăgoeşti, o localitate cu o populaţie de şapte ori mai mică decât cea din Bărbuleşti, tot pentru drumuri s-a aprobat un proiect în valoare de 42,15 miliarde lei vechi.

„Este o discriminare pe criterii etnice!”

Parlamentarul ialomiţean remarcă totodată că pe lângă discriminarea politică Guvernul PSD face în Ialomiţa prin PNDL 2 şi o dicriminare etnică. Comuna Bărbuleşti are peste 6.000 de suflete iar populaţia majoritară este de etnie rromă. „Dacă exista o prioritate în alocarea fondurilor atunci Bărbuleşti trebuia să fie pe primul loc, nu pe ultimul, şi toate comunităţile unde avem cetăţeni de etnie rromă. Pentru că pe ei trebuie să-i ajutăm, să-i scoatem la lumină, dacă vrem să dovedim că vrem să facem ceva în judeţ!”, spune revoltat Tinel Gheorghe.

Şi nu este singurul exemplu, în opinia liderului liberalilor ialomiţeni oraşul Fierbinţi-Târg suferă din cauză că la alegerile parţiale pentru funcţia de primar ce au avut loc în luna iunie cetăţenii l-au votat pe candidatul PNL în dauna fostului primar PSD de origine turcă Iusein Iuksel, deposedat de scaunul de primar printr-o sentinţă judecătorească de condamnare pentru fapte penale săvârşite ca edil.

„La Fierbinţi-Târg este depus un proiect de către fostul primar de etnie turcă, cu promisiuni ferme că va fi aprobat, în campania electorală o mulţime de miniştri şi lideri PSD s-au perindat prin oraş şi au promis sprijin consistent de la bugetul statului, dar după ce PSD pierde alegerile proiectul nu mai este aprobat! Ce să înţelegem de aici, că este o discriminare pe criterii etnice şi că o populaţie de peste 4.000 de locuitori în Fierbinţi nu mai primeşte bani pe proiect de infrastructură rutieră pentru că nu a câştigat un pesedist de etnie turcă acolo, ministrul Sevil Shhaideh fiind de etnie turcă?”, se întreabă Tinel Gheorghe, adăugând că aceasta nu este decât o formă de şantaj politic.

 Valori stabilite prin calcule simpliste de birou

În ciuda mărinimiei afişată în aprobarea unui număr de 129 de proiecte la nivel judeţean este imposibil ca toate comunităţile locale să se încadreze în programul stabilit iniţial care le obligă ca până la sfârşitul anului să aibă întocmite şi aprobate studiile de fezabilitate pentru fiecare dintre proiectele depuse iniţial la Minister pentru finanţare prin PNDL 2 doar pe baza unor note conceptuale. Note ce reprezintă simple calcule şi estimări făcute de funcţionari din Primării fără un studiu complet al valorilor şi particularităţilor proiectelor, fie că vorbim aici de dezvoltarea infrastructurii rutiere, de modernizarea unor unităţi de învăţănt dar, mai ales, de realizarea unor reţele funcţionale de alimentare cu apă, canalizare şi staţii de epurare. Lucrări complexe, cu mii de detalii tehnice pe care le pot stăpâni doar specialiştii în domeniu, chestiuni deosebit de importante prin care trebuie evitate situaţii existente în Ialomiţa în care staţii de epurare au fost amplasate mai sus decât reţeaua de canalizare!

Related posts