TINEL GHEORGHE, PREȘEDINTE PNL IALOMIȚA: „Autoritățile județene sunt vinovate pentru pesta porcină”
ACUZAȚII. Deputatul Tinel Gheorghe, președintele PNL Ialomița, acuză autoritățile județene că nu se implică serios și eficient în gestionarea problemei pestei porcine africane în Ialomița.
Pesta porcină africană, blestemul care a decimat efectivele de porci din Ialomița la sfârșitul anului trecut, revine în forță în județ.
Focarele sunt în continuă creștere și riscul ca animalele pregătite pentru Crăciunul 2019 să cadă răpuse sub acțiunea medicilor veterinari este din ce în ce mai mare. În acest context, deputatul PNL Tinel Gheorghe trage un semnal de alarmă și avertizează autoritățile județene să acționeze cât nu este prea târziu.
Domnule deputat, de ce vorbim din nou de pesta porcină africană?
Vorbim pentru că, din păcate, nu am învățat nimic de doi ani de zile. Anul trecut am avut o moțiune simplă împotriva ministrului agriculturii în care-l acuzam că nu a făcut nimic din 2017, momentul când a apărut primul focar în județul Sălaj, până anul trecut în toamnă când pesta porcină africană s-a extins în județele din sud-estul României.
Din cinci județe câte erau afectate anul trecut de pandemie discutăm acum de 25 județe. Sunt peste 500.000 porci sacrificați în condiții neștiințifice, îngropați unde a dat Dumnezeu și unde au găsit fermierii spațiu.
Cât de gravă pare situația în plan județean?
Județul Ialomița este în momentul de față din nou afectat. A existat o presiune formidabilă anul trecut pe Ialomița și există și acum. Nu vreau să suprapun chestiuni politice peste ce se întâmplă dar nu pot să nu constat că Sărățeni, Fierbinți, Gheorghe Doja sunt localități unde pesta porcină africană face ravagii.
În Sărățeni totul a fost sacrificat cu trei luni înainte de Crăciun. Și despăgubirile întârzie să apară. Se pare că autoritățile gândesc un mod impropriu de acordare a despăgubirilor, acolo unde au fost amendați crescătorii nu se dau despăgubiri, acolo unde nu au fost crotaliați purceii oamenii nu primesc nimic…
Unde medicul concesionar are trei localități în raza de activitate cu ce este vinovat crescătorul de animale că medicul nu ajunge să îi facă crotalierea la animale? Asta și-au dorit cei de la Direcția Sanitar Veterinară, să aibă monopol pe activitate. La amploarea pestei porcine africane ar trebui ca un medic veterinar să aibă maxim o localitate.
Considerați că autoritățile județene sunt depășite de amploarea fenomenului?
Nu este de acceptat că autoritățile județene nu se implică mai deloc și că încearcă să paseze responsabilitatea la nivelul autorităților locale. Mă întreb unde sunt acele filtre ale Poliției pentru a preîntâmpina mișcarea animalelor dintr-o localitate în alta?
Am impresia că nu există un comandament județean pentru gestionarea problemei, am impresia că o nu avem o instituție județeană care să monitorizeze aceste aspecte. În schimb, există o presiune formidabilă pe autoritățile publice locale să li se pună în cârcă orice neajuns, ceea ce nu este în regulă.
Și totuși s-au dat despăgubiri…
S-au cheltuit până acum în județul Ialomița peste 70 miliarde lei vechi, ceea ce nu sunt bani puțini. Cele mai multe localități nu au ferme de tip industrial și ar trebui protejate. Rolul prefectului și al directorului DSVSA este să se preocupe cu prioritate de gestionarea pestei porcine africane.
Animalele sunt îngropate cum sunt îngropate și DSVSA Ialomița nu are nicio reacție. Asociațiile de vânători nu au nicio responsabilitate în condițiile în care ni se transmite că boala se extinde din cauza porcilor mistreți care ajung în culturile agricole.
„Problema se pasează, este un cerc vicios din care nu ieșim. Nu există zi în care să nu aflăm că au mai apărut alte focare și alte uciderii colective de purcei. Nu aș vrea să ne transformăm din nou într-un județ în care să fie pericol să nu mai existe porc de Crăciun pe mesele ialomițenilor.” (TINEL GHEORGHE, președinte PNL Ialomița)
Despre ce credeți că este vorba, de incompetență sau de dezinteres?
Cred că este un mixt, incompetență și dezinteres. Probabil se merge pe ideea că sunt bani de la bugetul statului pentru despăgubiri și atunci nu prea interesează cât se cheltuiește cu plata purceilor omorâți. Se merge pe prietenii, pe amiciții, câtă trecere are un primar sau altul…
Se raportează că mistreții împușcați sunt sub 10% față de numărul porcilor găsiți morți din cauza pestei porcine africane. Se pune că au fost omorâți într-un an 13 porci mistreți, cauza extinderii bolii, dar în schimb au fost ucise zeci de mii de animale în gospodăriile oamenilor pentru că este mult mai lejer să-i iei omului porcul direct din bătătură.
Cum va fi și Crăciunul 2019 tot unul fără porc, așa cum a fost Crăciunul 2018?
Problema se pasează, este un cerc vicios din care nu ieșim și, din nefericire, nu există zi în care să nu aflăm că au mai apărut alte focare și alte uciderii colective de purcei. Nu aș vrea să ne transformăm din nou într-un județ în care să fie pericol să nu mai existe porc de Crăciun pe mesele ialomițenilor.
În ritmul acesta PSD, ca și administrație, va fi asimilat cu dispariția porcului din ograda omului. Din păcate, Crăciunul va fi mult mai trist pentru foarte mulți ialomițeni. Gospodăria țărănească a fost un mijloc de subzistență pentru țăranul român și noi am susținut acest lucru pentru că s-a dovedit viabil în momente grele.
Ce se întâmplă acum, cu o lipsă a intervenției reale și profesioniste a statului va duce la dispariția gospodăriei țărănești. Va fi foarte greu ca în perioada următoarea să se refacă numărul de porci din gospodării, sunt sute de mii de animale.