URBAN Slobozia: Un sfert din majorarea de tarife se întoarce obligatoriu în investiții
URBAN Slobozia, operator regional de apă și apă uzată, trebuie să investească 2,3 lei din cei 3 lei primiți în plus ca majorare a tarifului.
URBAN Slobozia percepe tarife majorate clienților săi începând cu luna februarie, pe baza unei decizii a ANRSC, organismul ce are ultimul cuvânt în ceea ce privește tarifele pentru utilități publice.
Creșterile majore ale tarifului la energie, suportate din ce în ce mai greu de operatorul deținut de Consiliul Județean Ialomița, au adus ajustarea de la 1 februarie a tarifelor.
Acuzați că vor fi unicii beneficiari ai creșterilor prețurilor la apă, canalizare și epurare, cei de la URBAN transmit că doar sub un sfert din aceste majorări acoperă costurile de producție, livrare și comercializare. Diferența merge la investiții.
Din 3 lei încasați în plus, URBAN este obligată să investească 2,3 lei
Tariful aprobat de ANRSC este format dintr-o componentă principală ce trebuie întoarsă de societate în redevență.
Din cei 3 lei în plus la tariful practicat începând cu luna februarie, 2,3 lei reprezintă cota de investiție minimă ce trebuie realizată de operatorul URBAN Slobozia.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că această majorare nu aduce toți banii încasați în plus în profitul URBAN. Noi avem obligația ca aproximativ trei sferturi din majorare să o întoarcem în redevență. Pe lângă investițiile pe care noi le facem, mai sunt și investițiile pe care le fac Consiliile Locale din localitățile unde operează URBAN.”, spune Adrian Stoicescu, directorul general URBAN Slobozia (foto).
Sunt șase investiții la UAT Slobozia pornite la inițiativa comună a operatorului și a municipalității însă stadiul de implementare este încă departe de a fi mulțumitor.
Din cele șase investiții, întâmplător sau nu, doar în contractul semnat cu operatorul lucrurile s-au mișcat așa cum trebuie.
Doar la retehnologizare s-a intrat în linie dreaptă, s-au finalizat proiectul tehnic, detaliile de execuție și licitația pentru executant.
Îi mulțumesc public domnului primar Dragoș Soare pentru că a fost inițiatorul celor șase investiții de la Slobozia și consilierilor municipali că le-au aprobat. Țin legătura cu cei din Primăria Slobozia cu privire la stadiul de implementare a investițiilor aprobate. Este în interesul tuturor ca ele să fie cât mai rapid finalizate. (ADRIAN STOICESCU, director URBAN Slobozia)
În ceea ce privește celelalte cinci investiții importante documentațiile sunt încă pe masa specialiștilor Primăriei Slobozia.
„Beneficiarii reali ai investițiilor sunt cetățenii. Nu este nici Consiliul de administrație, nici UAT Slobozia, nici Consiliul Județean Ialomița, nici primarul și nici directorul general al URBAN. Oamenii trebuie să beneficieze de servicii maxime iar eu sunt obligat să am grijă de această societate să funcționeze și să livreze serviciile de calitate așteptate de clienți.”, adaugă șeful operatorului de apă și apă uzată.
Investiții locale, cu fonduri de la Consiliul Județean Ialomița
O sursă importantă de finanțare o reprezintă parteneriatele Consiliului Județean Ialomița cu localitățile județului, prin ADI Ialomița, pentru proiecte ce se pot dezvolta în comun în comunitățile unde URBAN operează.
Ținta URBAN este ca suma de 2 milioane lei alocată prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară să fie prinsă în proiecte aprobate până în luna august. Apoi, la rectificarea bugetară din toamnă, Consiliul Județean Ialomița să suplimenteze suma alocată la începutul anului 2023.
„Noi avem liste de investiții cu UAT-urile, altele decât cele din programul de dezvoltare al URBAN pe redevență, și avem în plan extinderi de rețea și montarea de bazine de stocare pentru apă ca să eliminăm problemele specifice lunilor secetoase de vară.”, precizează Adrian Stoicescu.
Directorul general URBAN este conștient că suma de 2 milioane lei repartizată pe 10 localități nu reprezintă extraordinar de mult, doar 200.000 lei de comunitate, însă este mai mult decât nimic.