Eveniment Favorite 

Ziua Grâului Bărăgan, preambul pentru un an excepțional la cultura de grâu

Ziua Grâului Bărăgan, eveniment organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice și Asociația Producătorilor de Porumb din România, a reunit sute de producători agricoli.

Ziua Grâului Bărăgan, ediția 2021, a fost ocazia excelentă pentru fermieri de a se întâlni după luni de restricții pandemice.

Bucuria a fost de două ori mai mare, culturile de grâu prezentate în cadrul evenimentului agricol dând asigurări că vara anului 2021, după recoltare, ar putea șterge cu buretele pierderile înregistrate în urmă cu un an.

ACCPT, APPR și ADANA, organizare la superlativ

Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) și Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) au fost organizațiile de fermieri ce au pus la cale un eveniment special.

Ajutați de ADANA, unul dintre marii jucători de pe piața agricolă mondială, organizatorii au prezentat pe un teren amenajat la societatea agricolă Telehuz Agriserv SRL Mărculești loturi cultivate cu semințe de grâu puse la dispoziție de 9 companii.

În cele 42 microploturi s-au folosit trei tehnologii diferite de semănat, executate pentru comparație cu 6 semănători diferite.

Fermierii au primit informații detaliate la fiecare lot demonstrativ pentru a alege pe viitor tehnologiile și semințele de grâu potrivite, menite să le aducă profitul la hectar dorit înainte de înființarea culturii.

Costin Telehuz: „Anul acesta este unul foarte bun pentru păioase”

Părerea unanimă a fermierilor prezenți la Ziua Grâului Bărăgan a fost că anul 2021 va aduce producții excelente la cultura de grâu dacă vremea va ține până la capăt cu producătorii, mai ales în perioada recoltatului.

Dacă reușim să recoltăm, anul acesta este unul foarte bune pentru păioase. Este un an record, comparabil cu anul 2017, atunci când am depășit, în ferma noastră, în medie, 8 tone de grâu la hectar. Sunt condiții bune să egalăm și chiar să batem recordul înregistrat acum 4 ani.”, este de părere Costin Telehuz, gazda evenimentului și președinte al ACCPT Ialomița.

O producție excelentă și un preț corect al grâului pot fi factorii care ar compensa dezastrul produs anul trecut.” (COSTIN TELEHUZ, președinte ACCPT Ialomița)

Nicolae Sitaru: „Ne bucurăm de două ori: suntem din nou împreună la un eveniment în câmp și avem în față culturi de excepție”

Nicolae Sitaru, președintele APPR, a remarcat cu bucurie dorința fermierilor de a se întâlni din nou, față în față, pe câmp, la un eveniment agricol important.

Ne bucurăm de două ori: suntem din nou împreună la un eveniment în câmp și avem în față culturi de excepție. Vremea a ținut cu producătorii și avem parte de culturi de grâu ce anunță producții deosebit de mari.”, a spus Nicolae Sitaru.

Președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România îi îndeamnă pe fermieri să fie foarte atenți în perioada recoltării pentru ca producțiile mari estimate acum să se regăsească și în hambare.

Grâul a fost ajutat anul acesta de prezența apei dar și de o primăvară cu temperaturi bune, nu au fost perioade caniculare. Fermierii au pierdut anul trecut și acum se așteaptă să recupereze pagubele din 2020.” (Nicolae Sitaru, președinte APPR)

România nu contează în piața mondială a grâului pentru că exporturile noastre sunt în anii buni de 5 – 6 milioane tone, o cantitate prea mică pentru a putea determina fluctuații însemnate ale prețului de tranzacționare.”, a adăugat Nicolae Sitaru.

În opinia sa, la momentul recoltării prețurile la grâu vor fi foarte mari, având în vedere valorile la care se încheie deja contracte între producători și cumpărătorii importanți de pe piața cerealelor.

Related posts