Ziua Porumbului, ediția 13: An cu ghinion pentru cultura de porumb
Ziua Porumbului este un eveniment anual organizat de APPR la ferma ELSIT din Ialomița, susținut de partenerul principal Bayer Crop Science România.
Ziua Porumbului 2022 a ajuns la ediția cu numărul 13. Lipsa precipitațiilor a adus producții de porumb sub așteptările și dorințele fermierilor.
Fermierii au avut ocazia să afle care sunt tratamentele fitosanitare avansate, soluții oferite de genetica de top. Digitalizarea în agricultua modernă și alte soluții tehnologice cu aprentă redusă asupra mediului au fost alte teme ale evenimentului Ziua Porumbului 2022. (VEZI AICI GALERIE FOTO DE LA EVENIMENT!)
Ce hibrizi de porumb au obținut cele mai bună producții la Ziua Porumbului 2022
Ca în fiecare an, terenurile lucrate de ELSIT Ciochina la limita dintre județele Ialomița și Călărași au fost puse la dispoziție producătorilor de semințe pentru ca hibrizii să fie testați în condiții identice de aplicare a tehnologiei specifice culturii de porumb.
Anul secetos a scos la iveală cei mai buni hibrizi în condiții de lipsă acută de precipitații și apă în sol iar producțiile obținute au fost evident mai mici decât în anii trecuți.
Solele experimentale au fost însămânțate în data de 6 aprilie. Ca fertilizare s-au aplicat 400 kg/ha TerraCalco 95 (98%CaO) și 110 kg/ha uree (46% N) înainte de semănat.
La semănat s-au aplicat 100 kg/ha DAP 18:46:0 iar în perioada de vegetație culturile de porumb au primit 150 kg/ha Azotat de amoniu (34% N).
Ca tratamente s-au folosit Adengo 465 SC într-o doză de 0,4 litri la hectar în data de 12 aprilie, Equip în doză de 2 litri la hectar în data de 25 aprilie și Laudis OD 66 în doză de 2,2 litri la hectar în data de 15 mai 2022.
Din nefericire precipitațiile au fost mult sub nevoia culturii de porumb: în martie s-au înregistrat 12 mm, în aprilie 24,6 mm, în mai 31 mm, în iunie 25 mm, în iulie 13 mm iar în august 50 mm.
DKC 5810 de la Bayer a fost cel mai bun hibrid de porumb atunci când s-a tras linie și s-a calculat producția obținută, 6.056 kg/ha, umiditate la recoltare 14,7, campion la grupa FAO 450 – 499.
Producții mari s-au obținut de pe solele cu hibrizi DKC 5016 – Bayer (5.978 kg/ha, primul la grupa FAO 400 – 499), Gloriett – RWA (5.911 kg/ha, cel mai productiv la grupa FAO 350 – 399), Majorque – RWA (5.728 kg/ha, primul la grupa FAO 300 – 349) și SM Wawel de la SAATEN UNION (4.934 kg/ha, cel mai bun la grupa FAO 250 – 299).
Petre Daea, cititor în mustața porumbului
În ciuda situației deloc bune pentru majoritatea cultivatorilor din porumb, dinspre Petre Daea, ministrul agriculturii, lucrurile se văd în culori mult mai calde decât cele reale.
Petre Daea a descins la Ziua Porumbului cu o întârziere cauzată de ședința de Guvern și s-a oprit direct în lanul cu porumb.
A pus mâna rapid pe știuleți, i-a sfărâmat în mâini, le-a numărat rândurile și boabele.
„Pentru mine e suficient să citesc în mustața porumbului ca să aflu ce s-a întâmplat cu el în perioada de vegetație.”, a decretat primul specialist al agriculturii românești după ce a verificat știuleți din mai multe sole vizitate.
Ministrul agriculturii a căutat să transmită un mesaj cât mai optimist cu putință în contextul unor producții medii de sub 5.000 kg/ha obținute în solele demonstrative, în condiții de aplicare corectă și completă a tehnologiei.
Producții mult mai mici la fermierii din Bărăganul ars de soare mai abitir ca oricând în ultimii ani, climă potrivnică generatoare de pierderi importante mai ales în rândul cultivatorilor de porumb care n-au avut bani pentru tratamentele necesare.
„Cel mai afectat de secetă în acest an este porumbul, cultura care a suferit cel mai mult dar cu toate acestea avem suficient pentru nevoile proprii.”, a spus într-o notă veselă Petre Daea.
Conform datelor centralizate până acum la nivel național, producția de porumb în anul 2022 va atinge circa 8 milioane de tone, cu 20% sub producția de 10 tone din anul 2021 și la aproape jumătate față de producția din 2020, aproximativ 14,5 milioane tone.