Administrație Favorite 

ADMINISTRAŢIA PRIMARULUI SAVA: Reţeta asfaltului public la Urziceni: o sută de miliarde fără licitaţie!

LUCRĂRI. Un contract-cadru semnat de primarul Constantin Sava în 2011 pentru modernizarea străzilor din municipiul Urziceni şi-a dublat valoarea în următorii 5 ani fără să existe vreo altă procedură de atribuire prin licitaţie a lucrărilor suplimentare, bugetul local plătind la final peste 250 miliarde lei vechi!

Asfaltarea străzilor şi modernizarea trotuarelor este de ani de zile cea mai dragă lucrare publică a primarului Constantin Sava. Edilul din Urziceni s-a împrietenit atât de tare cu firma de construcţii Delta ACM 93 Bucureşti încât, în mod suspect, închide ochii la lucrările ce nu ţin cont de cantităţile de materiale ce trebuie puse în operă pe străzi dar deschide larg punga bugetară şi plăteşte regeşte chiar şi ce nu se execută în realitate. În acelaşi timp, printr-o fentă din condei, primarul a găsit portiţa prin care să omenească firma de construcţii cu o dulbare a valorii iniţiale a contractului licitat fără a mai trece suplimentarea printr-o procedură legală de licitaţie.

Licitaţie pe puţin, suplimentare pe mai mult!

La doar o săptămână după ce şi-a serbat popular ziua de „Constantin şi Elena”, ediţia 2011, primarul Constantin Sava a semnat unul dintre cele mai costisitoare contracte din istoria sa de şef al Primăriei municipiului Urziceni. Printr-o procedură de licitaţie publică tip selecţie de ofertă, municipalitatea a anunţat că are la dispoziţie peste 123 miliarde lei vechi, fără TVA, pentru a moderniza mai multe străzi din localitate în baza contractului „Întreţinere şi reparaţii străzi (reparaţii covoare asfaltice 58 străzi) în Municipiul Urziceni”. Suma importantă avea să atragă patru firme de construcţii ce au depus oferte pentru lucrarea multi-anuală iar câştigătoarea avea să fie desemnată societatea Delta ACM 93 Bucureşti care avea să-şi surclaseze competitorii cu o valoare cu aproape 20% mai mică decât cea pusă la bătaie, doar 99,4 miliarde lei vechi, fără TVA.

Nu vom afla probabil niciodată dacă la acel moment câştigătorul ştia că de fapt valoarea reală va fi mult mai mare decât cea licitată de şi-a permis să piardă o cincime din sumă dar cert este că la finalul contractului, după cinci ani de executat străzi şi de încasat lovelele bugetare din Urziceni, în conturile sale suma câştigată în 2011 avea să se dubleze fără bătăi de cap ci doar cu complicitatea primarul Constantin Sava. Şmecheria prin care contractul s-a umflat ca valoare atât de mult a fost strecurată în Acordul-cadru de lucrări 22.933/14.10.2011, la capitolul legat de „Obligaţii ale promitentului-achizitor”, adică Primăria municipiului Urziceni. De comun acord cu firma de construcţii, primarul Sava alege să lucreze doar pe tarifele prezentate de constructor şi să nu mai caute printr-o eventuală şi legală licitaţie să obţină preţuri mai bune pe viitoare lucrări.

Prevederea din Acordul-cadru prin care s-a acoperit atribuirea directă…

Practic, sub umbrela licitaţiei adjudecate în mai 2011, SC Delta ACM 93 Bucureşti, a primit de la şeful Primăriei dreptul de a încasa sume mult mai mari pentru toate lucrările similare pe care municipalitatea ar fi dorit să le execute în localitate. Şi totul printr-un singur paragraf de contract, punctul 3.2 din Acordul-cadru mai sus menţionat: „Promitentul-achizitor se obligă să nu iniţieze, pe durata prezentului acord-cadru, o nouă procedură de atribuire, atunci când intenţionează să achiziţioneze lucrări care fac obiectul prezentului acord-cadru, cu excepţia cazului în care promitentul-executant (n.red. firma de constucţii) declară că nu mai are capacitatea de a le executa.”!

Ca să fie lucrurile clare, imediat este trecut în contract şi „Preţul unitar al lucrărilor” care, cităm din document: „…este de minim 8.190.688,67 lei, la care se adaugă TVA, şi maxim 17.665.714,11 lei, la care se adaugă TVA.” Simplu şi eficient, nu? Licitezi public şi la vedere pentru o valoare de sub 100 miliarde lei vechi, fără TVA, dar primeşti în mod direct, prin contract asumat de Primăria Urziceni, posibilitatea de a încasa 176,6 miliarde lei vechi, tot fără TVA, adică un supliment de peste trei sferturi din valoarea iniţială!

Nota de plată la final a ajuns la peste 250 miliarde lei vechi!

Credeţi că lucrurile s-au oprit aici? Vă înşelaţi, banul public atrage ca un magnet iar atunci când interesul se dovedeşte a fi unul comun între constructor şi primar sumele achitate din taxele şi impozitele colectate de la cetăţeni sar în aer. Este şi cazul valorii finale achitate de municipalitate societăţii Delta ACM 93 SRL Bucureşti, una rezultată din sumele strânse în urma a nu mai puţin de şase contracte subsecvente încheiate vreme de cinci ani între părţi.

În luna ianuarie 2016, atunci când s-a încheiat procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi punere în funcţiune, oamenii din Primărie au consfinţit că în total firma de construcţii a executat în municipiul Urziceni diverse lucrări de îmbrăcare şi servicii de estimare pentru lucrările publice în valoare totală de, atenţie, 204,24 miliarde lei vechi, sumă la care se adaugă şi taxa pe valoarea adăugată! Matematic, licitaţia atribuită pe sub o sută de miliarde lei vechi a scos la final din visteria locală o sumă dublă doar prin artificiul pus în operă atât de subtil de constructor şi primarul Constantin Sava.

Ca un amănunt deloc lipsit de importanţă, comisia de recepţie ce a semnat pentru conformitatea executării lucrărilor publice de pe străzile municipiului Urziceni şi a fost de acord ca la final să se plătească 25 de miliarde lei vechi, fără TVA, peste valoarea maximă din Acordul-cadru a fost condusă de viceprimarul de la acea dată, Nicolae Cristea, subalternul din Consiliul Local dar şi din organizaţia locală PNL al primarului Sava. Ulterior, probabil drept mulţumire pentru serviciul prestat, Constantin Sava a organizat un concurs de angajare a unui administrator public, post atribuit lui Cristea pe firul scurt după ce la „concurs” nu s-a prezentat decât omul de încredere al primarului.

Related posts