Eveniment Favorite 

AGRICULTURĂ PE TIMP DE SECETĂ: Promisiuni guvernamentale pe ruinele sistemului de irigații

Șefi din Ministerul Agriculturii și ANIF i-au asigurat pe fermierii din Cosâmbești, Ialomița, că vor avea apă să irige pe canale de irigații goale de două decenii.

Florian Emil Dumitru, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, și Sorin Fuerea, consilier județean PNL, proaspăt uns director adjunct la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, au descins pe ruinele sistemului de irigații din zona Cosâmbești.

La locul faptei s-au prezentat și fermieri din zonă, oameni care așteaptă de mai bine de două decenii să primească apă pe canalul principal dar și pe cele secundare.

Doi pași mai încolo zidurile încă nedărâmate ale unei foste stații de pompare irigații zâmbesc hidos spre oficialitățile de rang înalt din agricultură.

Un stâlp de ciment, nefolositor la centrele de fier vechi, lăsat fără cablurile de alimentare electrică, râde și el pe înfundate.

Stați liniștiți, Ministerul Agriculturii și ANIF lucrează pentru voi!

Secretarul de stat coboară din mașină într-un nor de praf gros peste măsură generat de lipsa cu desăvârșire a ploii.

Poartă în mână un dosar cu cifre seci, menit a le arăta celor prezenți că este adânc înfipt în irigații, problema care-i macină pe agricultori.

Am venit să vedem cum stați aici și cu ce putem să vă sprijinim. Este vital să aveți apă pentru irigații și împreună cu cei de la ANIF vrem să vă asigurăm apa necesară irigării culturilor.”, a deschis vorba secretarul de stat.

CITEȘTE ȘI: ULTIMA ORĂ: Izoleta pentru coronavirus a ajuns la președintele Victor Moraru chiar în sediul Consiliului Județean Ialomița!

La doi pași în spate, Sorin Fuerea îi arată cu mâna în zare și îi transmite omului din Ministerul Agriculturii că eforturile bugetare nu sunt prea mari pentru a porni pomparea apei.

Avem posibilitatea de a aduce alimentare cu energie electrică de la o distanță de un kilometru. Eu sper să ne mișcăm cât se poate de repede și în cel mai scurt timp să fie posibilă irigarea. Adică în maxim două luni!”, rostește la repezeală directorul din ANIF.

Pe margine, fermierii privesc cu scepticism scena dar nu au loc să fie sinceri și se agață ca înecatul de pai.

Au terenurile înființate cu grâu și orz, sute de hectare compromise total de seceta pedologică și gaura financiară sinonimă cu falimentul nu prea le mai lasă loc nici măcar de speranțe.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV: Cum este organizat Spitalul Fetești, spital-suport COVID-19 și câte paturi sunt în realitate disponibile

Eu am teren chiar lângă acest canal de irigații. Acum este apă pe el, s-a umplut acum trei zile după mai bine de douăzeci de ani în care a fost gol. Și dacă ud acum m-ar ajuta doar să întorc cultura, la nimic altceva.”, descrie situația fermierul Costin Telehuz.

Un altul spune că și dacă ar vrea să investească acum în instalații de irigare criza de echipamente din România îl împiedică să facă acest lucru.

Și dacă ne-am împrumuta la bancă și ne cumpărăm utilaje pentru irigații ne garantați că vom avea apă și la anul și apoi în fiecare an?”, riscă o întrebare un alt agricultor cu terenuri în zona canalului de irigații de la Cosâmbești.

Vorbele sale sunt luate rapid de vânt, nu ajung la urechile mai marilor din agricultură și, pe cale de consecință, rămân fără răspuns.

Chiar și așa, ca să nu se spună că nu le-a dat motive de speranțe fermierilor din zonă, secretarul de stat nu pleacă spre altă locație din Ialomița înainte de la transmite un mesaj agriculturilor.

Eu vă recomand să investiți și să aveți încredere în noi, tot ce ne stă în putință vom face pentru a vă ajuta! Hai, unde mergem acum?”, a adăugat Florian Emil Dumitru înainte de a se urca în mașina de teren cu care venise.

Fermierii se scutură și ei de praful care este la putere în Bărăgan și salută din plin asigurările venite dinspre Ministerul Agriculturii: „Dacă nu plouă cât mai repede și cât mai bine se duc dracului și porumbul, și floarea-soarelui!”

Related posts