Administrație Favorite 

ALT PRIMAR, ACELAŞI DEZINTERES: Apa din Amara rămâne nepotabilă şi cu primarul Ion Măiţă

FĂRĂ AUTORIZAŢIE. Autorităţile locale din oraşul-staţiune Amara livrează apă populaţiei ce nu se încadrează în parametri de potabilitate, cu depăşiri la clor, mangan şi sodiu, iar autorizaţia emisă de DSP în anul 2012 este de multe luni expirată fără ca Primăria să solicite reavizarea ei!

Dezinteresul celor aflaţi în fruntea Primăriei Oraşul Amara este maxim în ceea ce priveşte calitatea apei trimisă spre robinetele consumatorilor casnici şi industriali din ceea ce se prezintă de către Ministerul Turismului drept singura „staţiune turistică de interes naţional” din judeţul Ialomiţa. Apa înregistrează depăşiri constante la anumiţi parametri dar nici vechea conducere a instituţiei şi nici noul primar nu par a fi deranjaţi de pericolul la care îi expun pe cei care folosesc apa pentru consum. Bietul primar Ion Măiţă nici nu se poate spăla pe mâini cu apa nepotabilă aruncând vina pe „greaua moştenire” lăsată de fostul primar Victor Moraru (acum ditamai preşedintele Consiliului Judeţean) şi de Larisa Mihai (fost administrator public al oraşului Amara ajunsă peste noapte mare administrator public peste tot judeţul Ialomiţa!) căci cei doi i-au oferit o pâine albă de mâncat pe vremea când nu se gândea că va ajunge „edil” al oraşului-staţiune, cei trei făcând parte şi din aceeaşi mare familie social-democrată PSD.

Trei plus una vinovaţi

Fostul primar Victor Moraru, viceprimarul Gheorghe Sohodoleanu (ca primar interimat un an de zile), actualul primar Ion Măiţă peste care au trecut deja mai bine de trei luni de mandat şi fostul administrator public Larisa Mihai sunt cele patru persoane de numele cărora se leagă apa nepotabilă de la Amara. Spun nepotabilă specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa, cei care au constatat în urma repetatelor analize la apa de consum că aceasta nu respectă indicatorii de potabilitate şi are depăşiri însemnate la clor, mangan şi sodiu.

Această sinceritate s-a lăsat cu o demitere, Dan Noel, directorul DSP Ialomiţa, plătind cu funcţia pentru că şi-a permis să răspundă fără ocolişuri unei solicitări a www.infoialomita.ro făcută în luna mai şi să comunice chiar înaintea alegerilor locale parţiale din Amara că apa nu este potabilă! Directorul DSP Ialomiţa s-a schimbat, lunile au trecut, dar lipseşte cu desăvârşire orice demers administrativ pentru intrarea în legalitate. Spunem asta având în vedere că operatorul local de distribuire a apei aflat în subordinea Primăriei livrează apă populaţiei fără a avea obligatoria autorizaţie emisă de specialiştii în sănătate publică.

E drept că la mijlocul lunii mai, viceprimarul cu atribuţiuni de primar Gheorghe Sohodoleanu încerca să liniştească oamenii minţindu-i că sursa de apă locală este în plin proces de autorizare şi că este doar o chestiune de zile până ce lucrurile vor intra în normal. „Sursa de apă are autorizaţie provizorie, are… plecată la licenţă… plecată la Ploieşti din nou pentru licenţă, avem o situaţie…”, a spus viceprimarul pe data de 18 mai, chiar în sediul PSD Ialomiţa, la un umăr distanţă de tandemul Măiţă – Moraru.

„Practic, o să intre practic în legalitate, aaa… este foarte important… dacă s-au dus către această latură… către partea de avize, de autorizare şi… Apa este potabilă, da? Deci apa la Amara este potabilă…”, s-a bâlbit şi actualul primar Ion Măiţă în vreme ce personajul principal al afacerii apei nepotabile, l-am numit aici pe Victor Moraru, s-a ferit subtil să răspundă la întrebarea de ce apa la Amara este nepotabilă deşi s-au investit zeci de miliarde lei vechi în sursa de alimentare în anii în care el a condus cum a vrut instituţia publică locală.

Situaţie neschimbată în septembrie

Dornici să vedem în ce măsură promisiunile foştilor şi actualilor şefi ai Primăriei Amara s-au concretizat în demersuri reale nu doar declarative, am solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa să ne comunice în ce stadiu se găseşte procedura de autorizaţie a sursei de alimentare cu apă din Amara, dacă există un program de conformare ataşat autorizaţiei şi, cel mai important, dacă apa întruneşte sau nu condiţiile de potabilitate.

„În ceea ce priveşte stadiul autorizării sanitare a staţiei de tratare a apei din localitatea Amara nu există în prezent nici o solicitare în acest sens iar autorizaţia sanitară emisă în 2012 nu a mai fost vizată, deci nu mai este valabilă. Nu există ca urmare un program de conformare, document care ar trebui să fie anexat unei Autorizaţii Sanitare de Funcţionare.”, precizează negru pe alb instituţia abilitată să vegheze asupra sănătăţii populaţiei, pentru www.infoialomita.ro.

Dincolo de lipsa de preocupare a factorilor locali pentru autorizarea sursei de apă rămâne apa nepotabilă, aşa cum s-a stabilit ea că este în urma deselor probe prelevate şi analizate în laboratoare de specialitate. „Rezultatele analizelor efectuate în primul semestru al anului 2017 la ieşirea din staţia de tratare şi în reţeaua de distribuţie indică faptul că apa nu se încadrează în normele de potabilitate pentru valoarea clorului rezidual liber (aflat sub limita minimă prevăzută de lege pentru o dezintecţie eficienţă în 13 dintre cele 16 probe analizate) şi valori peste limita maximă admisă la sodiu şi mangan.”, anunţă DSP Ialomiţa care adaugă că există şi o parte fericită în toate această chestiune a apei nepotabile că nu au existat probe neconforme din punct de vedere microbiologic.

 

 

 

 

Related posts