Eveniment Favorite 

AMBIȚII ROMÂNEȘTI: Semințe Fundulea, singura companie privată românească la Ziua Porumbului

EXEMPLU. Semințe Fundulea a demonstrat la Ziua Porumbului că specialiștii români în cercetare agricolă produc hibrizi ce au stat cu mândrie la masa bogaților din domeniul agricol.

Este tânăr, este entuziast și nu se sperie că pare un peștișor într-un ocean în care-i dau târcoale doar rechinii fioroși din industria mondială a semințelor de cereale. Iulian Filipoiu este directorul general al companiei sută la sută românești, așa cum îi place să spună, prezentă la Ziua Porumbului, Semințe Fundulea.

O companie mică dar cu planuri îndrăznețe, 20 de salariați entuziaști, printre ei cercetători români preocupați să găsească hibrizii potriviți pentru condițiile pedo-climatice dar și pentru buzunarul tot mai gol al micului producător care se încăpățânează să-și cultive pământul decât să-l vândă.

Și, în ciuda decalajului investițional enorm, Semințe Fundulea s-a mândrit că la ora recoltei solelor demonstrative de la fermele ELSIT Ciochina a avut producții care dau valoare muncii de echipă.

Produsele Semințe Fundulea realizate în județul Călărași au stat umăr la umăr, ca producții și umiditate, cu produsele mega-companiilor mondiale.

Hibridul de porumb EVO 3517 produs de Semințe Fundulea a fost premiantul firmei în solele prezentate la Ziua Porumbului 2019.

În cifre, Semințe Fundulea a avut șase hibrizi din tot atâtea grupe FAO iar la recoltare umiditatea a fost cuprinsă între 13% și 18%. Producțiile fizice obținute au fost între 9,44 și 12,9 tone la hectar iar producțiile STAS cu umiditate de 14% între 9,55 și 12,4 tone la hectar.

Noi vindem la un preț decent!”

Domnule Iulian Filipoiu, de unde ideea de a pune pe picioare o companie sută la sută românească?

După 12 ani în care am lucrat numai la companii multi-naționale mi-am spus că ar fi bine să-mi încerc norocul singur în România. Am intrat într-un parteneriat cu mai mulți cercetători români ce au lucrat la Institutul Fundulea și așa am ajuns să avem în portofoliu propriu cu grâu, soia, porumb, aproape toată paleta de produse pentru piața din România.

Iulian Filipoiu, directorul general Semințe Fundulea, mândru de producțiile realizate la porumb chiar și în condiții de secetă.

Experiența și ambiția ne fac să nu renunțăm. Este greu în condițiile în care marile companii investesc miliarde în cercetare. Noi recomandăm să se cultive produsele Semințe Fundulea pentru că vindem la un preț decent, cât să trăim și noi dar și fermierul.” (IULIAN FILIPOIU, Semințe Fundulea)

Cât de greu este peștișorului mic între atâția rechini?

Nu este deloc ușor, mai ales în România unde sunt ape tulburi. Experiența și ambiția ne fac să nu renunțăm. Este greu în condițiile în care marile companii investesc miliarde în cercetare dar flerul și munca ne fac să nu abandonăm. Noi am produs un hibrid pentru fermierii care recoltează porumbul în pătul, nu-l vor în boabe, și avem un hibrid care nu pierde apa rapid. Este un lucru pe care noi, cei de la micile companii, îl facem în comparație cu marile companii care vizează exclusiv să vândă volume cât mai mari, fără a se îndepărta neapărat spre dorința fermierilor.

Cum a fost anul 2019 pentru dumneavoastră?

Prima parte a anului a fost bună având în vedere că porumbul a fost o alternativă după ce seceta a dat planurile peste cap la grâu și rapiță. După ploile din mai au urmat luni fără ploi iar acum porumbul nu arată cum arăta anul trecut pe vremea aceasta. A fost atipic anul acesta, la 2 km de locația unde suntem acum s-au înregistrat producții de peste 12 tone în vreme ce aici, pe același hibrid, nu știm dacă facem 9,5 – 10 tone.

Un producător mic de porumb cum va ieși când va trage linie și va calcula profitul?

Este dificil de vorbit în plan general. Noi vindem în Constanța unde nu a plouat și s-au făcut 2 tone, adică este faliment, vindem pe Giurgiu și au făcut 10 tone și este foarte bine. La o producție de la 8 tone în sus, dacă toate cheltuielile au fost foarte bine manegariate, se poate vorbi de profit. Noi recomandăm să se cultive produsele Semințe Fundulea pentru că vindem la un preț decent, cât să trăim și noi dar și fermierul.

În ce sistem își permite să vândă semințe o companie mică?

La marfa de sămânță vindem foarte bine prin internet și prin echipele de vânzări. Plata se face și la recoltă dar și pe loc. Tot ce vindem prin reprezentanți la fermierii cu istoric bun credităm fără niciun fel de probleme, unde fermierii sunt pentru prima dată într-o relație contractuală cu noi am preferat să luăm avans. Piața este plină de oameni serioși, mai puțini serioși dar și de oameni necăjiți. Când ai vânzări normale, pentru o firmă mai mică, ne-am selectat foarte riguros clienții pentru a ne feri de surprize neplăcute.

Related posts