BANI ÎN LUPTA ANTI-CORONAVIRUS: Liberalii propun impozitare la sânge pentru „pensiile speciale nesimțite”
PNL a depus un amendament în Parlament prin care vrea să introducă impozite pentru pensii speciale. Banii ar urma să fie folosiți în lupta anti-coronavirus.
PNL propune o impozitare la sânge a veniturilor din pensii speciale pe care le cataloghează drept „nesimțite”.
Parlamentarii liberali au depus astăzi un amendament prin care pensiile speciale, atât de hulite, să fie impozitate.
Sumele economisite la bugetul prin aplicarea impozitelor vor merge pentru achizițiile de aparatură medicală necesară ca aerul în lupta împotriva-coronavirus.
Impozitarea se vrea a fi una progresivă, pornind de la 10% și ajungând la 95%, funcție de valoarea pensiei speciale.
„Este vremea solidarității și a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum atât de multă nevoie.” (TINEL GHEORGHE, președintele PNL Ialomița)
PNL propune un impozit de 10% la pensii speciale ce au valori cuprinse între 2001 și 4000 lei.
Cu 60% ar urma să se impoziteze pensiile speciale cuprinse între 4001 și 7000 lei.
În fine, 95% este impozitul ce se aplică pentru pensii speciale de la 7001 lei în sus.
„PNL a optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgență, pentru a nu intra în conflict constituțional cu decizii ale Curții Constituționale ce interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii.”, susțin cei din PNL.
Liberalii consideră că măsura poate fi adoptată în Parlament în maxim o săptămână, asta dacă și PSD este în acord cu impozitarea pensiilor speciale și prin vot, nu doar prin vorbe.
„Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor fi redirecționate în achiziții de aparatură și echipamente medicale și pentru susținerea celor din prima linie a frontului cu epidemia de coronavirus.”, explică inițiativa Tinel Gheorghe, președintele PNL Ialomița.
Pensiile speciale vizate de impozitare sunt cele ale parlamentarilor și funcționarilor Parlamentului, magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii Curții Constituționale.
Cu pensiile impozitate ar putea fi funcționarii Curții de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant și personalul diplomatic.
Sunt excluși de la impozitarea progresivă polițiștii și militarii beneficiari ai unor pensii militare.